zondag 22 april 2012

Brood en spelenHoe het in het komende jaar met de hoeveelheid brood zal gaan, die we op tafel kunnen zetten, hangt van de politiek af. Ik durf er geen voorspellingen over te doen. Maar met de spelen zit het wel snor.

Panem et circenses zeiden de Romeinen al, brood en spelen. Volgens Wikipedia was het de satirische dichter Juvenalis die zo, in de 2e eeuw na Christus, de praktijken van politici bekritiseerde. Zij zouden stemmen kopen, door het volk graan en gladiator-gevechten te geven, daarmee voorbij gaande aan de echte problemen.

Graan uitdelen zou nu niet veel zin meer hebben. De meeste Nederlanders zouden niet weten wat ze ermee moesten doen. Maar in plaats van gladiatoren kunnen we de komende maanden wel allerlei sporters bejubelen.

Naast de gebruikelijke evenementen, zoals de grand slam tennistoernooien, de wielerklassiekers, de grote ronden en de ontknoping van de voetbalcompetitie zijn er ook de Olympische Spelen en het Europees Kampioenschap voetbal. De liefhebbers van spelen hoeven zich dus niet te vervelen.

Een in ons land wat minder bekend kampioenschap is dit weekeinde al van start gegaan. In het Engelse Sheffield strijden de beste snookerspelers om de wereldtitel. De BBC en Eurosport zullen er de volgende twee weken uitgebreid zendtijd voor vrijmaken.

Bij gebrek aan topspelers is de aandacht voor snooker bij ons gering, maar in het Verenigd Koninkrijk hoort het bij de best bekeken sporten op TV. Dat is al jaren zo. Toch heeft de snookerbond besloten om het toernooischema flink op te schudden.

In voorgaande jaren moesten de spelers het doen met een klein aantal toptoernooien. In het seizoen 2005 – 2006 waren dat er 6. Als je in een daarvan snel uitgeschakeld werd, kon je maanden wachten voor er weer een serieuze partij gespeeld werd. Daarnaast kon een professional zijn inkomen alleen bijspijkeren met het geven van demonstraties en clinics.

Alleen de top 16, van de wereldranglijst, was verzekerd van deelname aan die grote kampioenschappen. Alle andere spelers dienden zich te plaatsen in voorronden en weinig glamoureuze kwalificatie-toernooien. Snooker dreigde af te glijden in populariteit. Spelers en sponsors begonnen te morren.

Om hieraan een einde te maken, meer belangstelling te trekken en de spelers meer speelgelegenheid te geven, heeft men een nieuw circuit van wedstrijden in het leven geroepen, de Players Tour Championship. Een reeks van, kort durende, toernooien die in verschillende Europese landen georganiseerd worden.

Leuk voor het publiek, maar ook voor de spelers die op deze manier, naast extra winstpremies en wedstrijdritme, ook punten voor de wereldranglijst kunnen opdoen. Er is nu om de paar weken wel ergens een snookertoernooi. Toch blijft het WK in Sheffield de krachtmeting waar iedereen naar uitkijkt.

Vorig jaar kon meervoudig kampioen John Higgins zich het aanstormende talent Judd Trump maar net van het lijf houden. Beiden behoren ook dit jaar weer tot de favorieten. Op de wereldranglijst staat Trump, op dit moment, 2e, Higgins staat op 6. Voorlopige nummer 1 is Mark Selby die al eerder, in 2007, tot de finale van het WK doordrong en toen van Higgins verloor. 

Er staan nog 4 voormalige wereldkampioenen in de top 10 van de ranglijst: Robertson, Williams, Murphy en Dott. De volgens velen meest getalenteerde speler ooit, Ronnie O'Sullivan, is afgezakt naar plaats 13, maar hij blijft een gevaarlijke outsider. We kunnen ook supporteren voor de jonge Belg, Lucca Brecel, met 17 jaar de jongste deelnemer ooit aan het WK.

Voor wie het allemaal niets interesseert: Er wordt deze zondag ook een mooie wielerklassieker verreden, Luik – Bastenaken – Luik en de marathon van Londen wordt gelopen. En wie helemaal niets geeft om sport wens ik dan in ieder geval voldoende brood toe.


Zie op Wikipedia: Snooker 

De website van de Wereld Snooker Bond en van BBC Sport De Strip: Deze episode van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal


Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige hoofdstukken van het Stripmannen-vervolgverhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek onze nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Veel Nederlanders zijn afhankelijk van de voedselbank. Die kunnen best nog wat brood gebruiken en de bijbehorende spelen zal ze minder interesseren.

Antoinette Duijsters zei

Dat er veel overheidsgeld naar sportevementen gaan is een schande.
Eten is belangrijker dan spelen.

MeneerOpinie zei

Dat spelen, net als brood, nog steeds in het lage BTW-tarief vallen, zegt genoeg over de visie van het gevalen kabinet op de kiezer.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat is zeker waar.

@antoinette - Er gaat nog veel meer van ons geld, via bedrijven, naar de sport...

@meneer opinie - Sorry, je reactie was in mijn spammap terecht gekomen. Ons struikelende kabinet heeft een heel vreemde kijk op de kiezer, dat is zeker...

Glaswerk zei

Het zal de gevallen regenten en de doorregerende hoge ambtenaren wel goed uitkomen dat er veel spelen aankomen. Dan kan men immers gestaag door blijven knabbelen aan het brood van de anderen.

Curieus stripje, maar ik vind 'm prachtig.