woensdag 4 april 2012

Mannen zijn echt de zwakste schakel, maar misschien niet de domsteIn een eerder verhaal kwam ik tot de conclusie dat, bij de Engelse quiz 'The Weakest Link', mannen de zwakste schakel vormen. Ik vond dat leuk omdat er veel mannen zij die denken dat ze slimmer zijn dan vrouwen.

Die vermeende intellectuele superioriteit zou ten grondslag liggen aan de scheve verhoudingen op de werkvloer en in de politiek. Om maar een paar dwarsstraten te noemen. Leuk dat zo'n simpel spelprogramma die vooroordelen doorbreekt.

Sommige van mijn lezers, mannen waarschijnlijk, twijfelden aan mijn conclusies en vroegen om meer onderzoek. De afgelopen maanden heb ik dus alle afleveringen van de Weakest Link gevolgd en opgeschreven hoe de verdeling tussen mannen en vrouwen was.

In een normale aflevering van de quiz doen 9 kandidaten mee, 5 mannen en 4 vrouwen. Bij gelijke kansen en vaardigheden zou je dus verwachten dat de m/v verhouding bij de winnaars 5 tegen 4 was. Dit zijn de cijfers:

Totalen na 32 speelronden
Deelnemers: 160 man, 128 vrouw
Finale: 29 man, 35 vrouw
Winnaars: 16 man, 16 vrouw

Als alle deelnemers even sterk waren en een gelijke kans hadden om te winnen zou de uitkomst 18 mannelijke winnaars en 14 vrouwelijke moeten zijn. Tot de finale zouden dan 36 mannen en 28 vrouwen door moeten dringen.

De verhouding zou 5 man, 4 vrouw moeten zijn, maar is 4,5 man, tegen 4,5 vrouw. Je ziet wel dat wanneer mannen tot de finale doordringen, ze vaker winnen. Mannen worden dus in de eerdere ronden vaker weggestemd, maar als het stemgedrag geen rol meer speelt zijn ze sterker.

Misschien moet de conclusie dan zijn dat mannen wellicht meer kans maken wanneer het alleen op kennis en rekenvaardigheid aankomt, maar minder als het gaat om intermenselijke voorkeuren en tactiek.

Persoonlijk denk ik dat er bij het wegstemmen van medekandidaten, door beide kampen, niet echt rationeel gehandeld wordt. Iemand met een aardig gezicht laat je misschien langer meedoen, ook als hij of zij meer fouten maakt. Een vervelende wijsneus vliegt er misschien snel uit, ook al kan die veel geld voor het team bij elkaar sprokkelen. Maar goed dat is moeilijk meetbaar en alleen gebaseerd op mijn indrukken.

De Weakest Link is verleden tijd. Anne Robinson, inmiddels toch ook al weer 68 jaar oud, gaat door als presentatrice van Watch Dog en My Life in Books. De laatste week van de Weakest Link had een aantal afleveringen speciaal om Anne een plezier te doen. Opmerkelijke kandidaten uit eerdere ronden kwamen nog eens terug. Bijvoorbeeld 9 van de grootste minkukels van de voorafgaande jaren. Maar ook 9 van de knapste mannen en 9 kandidaten die Anne zelf leuk, gek, of sympathiek vond.

Grappig genoeg verstoorden deze bijzondere afleveringen de man/vrouw verdeling niet:

Deelnemers: 28 man, 25 vrouw, 1 travestiet
(Twee rondes met 5 vrouwen, 4 mannen, en een ronde met alleen maar mannen, maar die laatste laat ik buiten beschouwing.)
Finale: 7 man, 5 vrouw
Winnaars: 3 man, 3 vrouw

Dus...10 opmerkingen:

Annet zei

Jan, als je zo'n blog kunt schrijven maak je veel goed, haha.....

En de strip is super!

Beschikten maar meer mannen over dit inzicht én zelfspot....

Annet ♥

martin zei

Jan je kan altijd nog wetenschapper worden die zijn eigen publicaties illustreert.

Jan de Stripman zei

@annet - Dank je !

@martin - Zou er een Nobelprijs in zitten...;o)

Glaswerk zei

Zou er een Nobelprijs in zitten

Wat mij betreft zeker!

Annet zei

Het is in ieder geval een prijzenswaardig nobel blog!

Jan de Stripman zei

@glaswerk - En... heb je connecties bij het comité ?

@annet - Ik schuw de zelfkritiek niet...;o)

Glaswerk zei

Helaas niet Jan, anders had ik mezelf allang voorgedragen ;-P

Jan de Stripman zei

@glaswerk - Kan dat dan ? Ik dacht dat je jezelf alleen kon terugtrekken, niet aanmelden. Net als de VK-bloggersgroep op Facebook, dus...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Van The weakest link naar Watch dog lijkt mij toch geen promotie. Sorry, inhoudelijk heb ik even geen opmerking. Geen zin om erover na te denken :-).

Annet zei

Even om het blog heen: ik ben blij dat Assyke me weer heeft opgegeven bij de VK-bloggers, dacht dat deze was opgeheven, hoe ik er van af raakte weet ik ook niet meer, inene ontving ik niks meer....

Heb nu het gevoel erweer een beetje bij te horen....

Heb ook het idee dat ik er niet echt bijsta....op dat FCVK-blog maar dat moet wel want ik ontvang updates....

Waar is de eenvoud van het leven gebleven? Puf....