zondag 10 april 2016

Even een rondje langs de vogelwebcams


Bij de bosuil van Beleef de Lente gaat het razendsnel. Er zijn al drie kuikens uit het ei gekropen en zo te zien – er liggen zeker 5 dode muizen in de kast – is er voedsel in overvloed. Op de site staat een keurig overzicht van de gebeurtenissen. Het eerste ei werd gelegd op 26 februari, lezen we, het eerste kuiken kwam op 29 maart uit. Naar verwachting verlaten de jongen over een week of twee de nestkast. Ze kunnen dan nog nauwelijks vliegen, maar klimmen in een boom in de omgeving. In die fase worden ze takkelingen genoemd.

Bij de kerkuil gaat het nog niet zo vlot. De laatste keer dat ik keek zat er één vogel een beetje te dutten in de kast, nog geen ei te zien. Wel wat takken die door kauwtjes naar binnen zijn gesleept. Even dacht men dat we naar broedende kauwen zouden moeten gaan kijken, maar de uilen hebben de macht weer overgenomen. Ook bij de steenuiltjes is het nog wachten op het eerste ei.

De vlag kan wel uit bij de ijsvogel want, niet alleen zijn er vier eieren gelegd, dat gebeurde ook nog netjes voor de camera. Het was allesbehalve zeker dat dat zou gebeuren want de vogels hadden de keuze uit meerdere nestholtes, waarvan er maar één met een camera was uitgerust. Gelukkig hebben de vogels voor de juiste ingang gekozen. Vermoedelijk komen er nog een paar eieren bij in de komende dagen.

De slechtvalken zitten al twee weken te broeden op vier eieren, ze zijn nu zo'n beetje halverwege de broedtijd, eind deze maand worden het uitkomen van de kuikens verwacht. De ooievaars staan er ongeveer hetzelfde voor, alleen hebben die 5 eieren.

Bij de overige vogels van Beleef de Lente is het nog niet zo ver. Grote stern en kiekendief zijn nog niet begonnen met broeden, spreeuw en koolmees zijn wel een nestje aan het bouwen, maar hebben nog geen eieren.

Op mijn eigen balkon is er ook interesse voor het nestkastje. Twee koolmezen zijn nestmateriaal naar binnen aan het brengen. Dus misschien weer jonge koolmezen dit jaar.

Het lijkt er op dat de menselijke werkzaamheden, aan dat balkonnetje, voorlopig afgeblazen zijn. Vorige week schreef ik dat er proeven gedaan zouden worden om de stevigheid van de betonnen rand te testen. Maar daarna is de hoogwerker afgevoerd en hebben we geen werklieden meer gezien. Ook geen bericht van de verhuurder of de vereniging van eigenaren. Dus... afwachten maar.


O, en voor de wielerliefhebbers gaat de lente gewoon verder, met vandaag de kasseienklassieker Parijs-Roubaix...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3  en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

6 opmerkingen:

Cor Uitham zei

bij mijn duiven heb ik geen webcam nodig

Cor Uitham zei

broeden dei slechtvalken 4 weken Jan! Duiven doen het in 18 dagen, maar die hebben maar twee eieren......na de leg van het tweede ei begint het broeden

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik kijk toch liever naar broedende vogels in plaats van Parijs - Roubaix.

Jan de Stripman zei

@Cor - Wikipedia zegt: 29 tot 33 dagen, voor de slechtvalk. Misschien kruipen de kuikens iets verder ontwikkeld uit het ei ?

@johan - Je kunt het ook afwisselen...;o)

martin zei

Mooie rit. Hoe Sky het voorelkaar kreeg om de kop te verliezen door twee valpartijen (te harde bandjes te lichte renners, volgens den Belg). Sprint voor vijf meer dood dan levend.

Vanmorgen wel een mus hier aan het raam bij mijn buro. Meestal zitten de vogels aan de andere kant van het huis. Broeden wordt steeds moeilijker met de oprukkende bomenkap.

Jan de Stripman zei

@martin - De Belgen werden gek ! Het was ook een spannende wedstrijd met kansen voor alle koplopers...