zondag 7 februari 2016

Clicktivisme, slacktivisme, actie voeren vanuit de luie stoel


Een paar weken geleden hoorde ik de term voor het eerst 'clicktivisme', het via internetpetities actievoeren of geld inzamelen. Maar als ik er naar zoek kom ik al artikelen met dat woord tegen uit 2012, dus zo heel nieuw is het niet.

De term viel bij het radioprogramma Vroege Vogels, dat elk jaar een lijst opstelt van de natuur- en milieuorganisaties met de meeste aanhangers. 'In totaal hebben de ruim honderd grote en landelijke organisaties nu 3.680.553 leden en donateurs,' schrijven ze op de website. Het ledenverlies dat een paar jaar geleden inzette, bij het begin van de economische crisis, lijkt gestopt.

Voor het eerst werd er ook gekeken naar de internetactiviteiten van de landelijke natuur- en milieuorganisaties. Men denkt dat jongeren makkelijker hun steun betuigen via internet en niet zo snel op de ouderwetse manier lid worden van een club.

Eén van de grootste organisaties die op internet actief zijn is Avaaz. Het is niet in de ranglijst van Vroege Vogels opgenomen, maar werd in het radioprogramma wel genoemd als een succesvolle organisatie die wereldwijd miljoenen 'leden' heeft. Ik zet zelf ook wel eens mijn virtuele handtekening onder zo'n petitie van Avaaz.

Volgens de eigen website hebben ze bijna 43 miljoen leden. En voeren ze actie voor de hulp aan vluchtelingen, slachtoffers van oorlog en natuurrampen, voor het klimaat en vrijheid van meningsuiting. Niet alleen natuur- en milieu dus.

'Avaaz is een online campagnenetwerk dat de stem van gewone mensen laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming,' schrijven ze. De organisatie werd opgericht in 2007 en voert momenteel campagne op 4 continenten en in 14 talen, ondersteund door duizenden vrijwilligers.

'We voeren actie door petities te ondertekenen, mediacampagnes te financieren, overheden te e-mailen en te overtuigen, het organiseren van “offline” protesten en manifestaties. Zo zorgen we ervoor dat de meningen en waarden van mensen over de hele wereld invloed hebben op besluitvorming die ons allemaal aangaat.'

De huidige voorzitter van Avaaz en medeoprichter is de Canadees Ricken Patel. Hij werkte voor een aantal internationale hulporganisaties in verschillende Afrikaanse en Aziatische landen. Eerder richtte hij Respublica op, een organisatie die strijd tegen corruptie en voor meer democratie.

Er is ook kritiek op organisaties als Avaaz. Men zegt dat hun supporters vanuit de luie stoel een minimale bijdrage leveren – even op een link klikken en klaar ben je – en dat het effect van dergelijke internetacties minimaal is. Een term voor dit soort gemakzuchtig actievoeren is 'Slacktivisme'. Men zou niet bereid zijn om werkelijk actie te ondernemen en dankzij het internet op een makkelijke manier het eigen geweten kunnen sussen.

Zo zou je het kunnen zien. Maar Avaaz organiseert ook acties in de werkelijke wereld. En het is altijd nog beter om virtueel in actie te komen dan helemaal niet. Een artikel op de Engelstalige Wikipedia stelt, dat uit onderzoek blijkt, dat mensen die via internet aan acties meedoen, tweemaal zo vaak bereid zijn in actie te komen in de werkelijke wereld, dan mensen die geen internetacties steunen.

Dus zo gek is het allemaal nog niet...


De website van Avaaz

Wikipedia over Avaaz - Ricken Patel en slacktivism 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige  verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

6 opmerkingen:

martin zei

Ben bang dat het met die acties in de daadwerkelijke wereld minder goed gesteld is dan jij hoopvol afsluit. Ik zie dat met het jaar afnemen.

Jan de Stripman zei

@martin - Dat zou kunnen,jij hebt daar meer kijk op dan ik. Maar ik denk dat politici en bedrijfsleven ook gevoelig zijn voor uitingen op internet. Dus ik blijf inderdaad hoopvol...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In mijn Rotterdamse jaren was ik actief lid van Amnesty International. Met de jaren werd de actieradius van onze groep kleiner, navenant het ledenaantal. In Antwerpen ben ik passief lid van AI. Ik steun ze financieel en één keer per jaar doe ik actief mee aan de schrijfmarathon. Voor de rest blijft het bij online petities tekenen. Druk, druk, druk ...

Anoniem zei

Zoals zo vaak click ik maar weer eens!!😉
Gr eva

Annette zei

Zo kun je altijd wel iets negatiefs verzinnen.
Moeten ze het dan ingewikkeld maken op Avaaz.
Eerst een triatlon en dan via een doolhof een handtekening aanklikken of invullen.
Wat een flauwekul.

Annette zei

Ja blijf in vredesnaam hoopvol Jan.
Aan zulke mensen heb je wat an! :)