zondag 28 februari 2016

Beleef de Lente is alweer begonnen


Zou het aan de opwarming van de Aarde liggen, dacht ik nog, de lente lijkt elk jaar vroeger te beginnen. De webcams van Beleef de Lente zijn in ieder geval alweer een poosje online en het eerste uilenei is al gelegd.

Maar toen ik het even na keek, zag ik dat de camera's vorig jaar ook rond deze tijd aangezet werden. Dat was wel twee weken vroeger dan het jaar daarvoor. Toen schreef ik:

'Ik geloof niet dat ze zo vroeg starten vanwege de opwarming van het klimaat, wat dat betreft was de lente vorig jaar heel wat vroeger en warmer. Maar er zijn vogelsoorten die al vroeg beginnen met eieren leggen en broeden. Vooral de grotere roofvogels en uilen, maar ik heb bij ons in de buurt ook al eksters en reigers met nestmateriaal in de weer gezien.'

En zo is het dit jaar weer. Hoewel het eind van vorig jaar extreem warm was, lijkt het weer nu redelijk normaal en winters. Geen elfstedenweer, maar wel af en toe winterse buien en nachten met een graadje vorst.

Geen beletsel voor de uilen om met broeden te beginnen. En de reigers in het park zitten ook al op hun nesten en ik heb inderdaad de eksters weer voorbij zien vliegen met takjes in de snavel.

Vogelbescherming laat dit jaar, op de website van Beleef de Lente, beelden van maar liefst 12 webcamlocaties zien. De nestkasten van drie uilensoorten: Bosuil, Kerkuil en Steenuil en verder de IJsvogel, Slechtvalk, Grauwe Kiekendief, Grote Stern, Ooievaar, Spreeuw en Koolmees. Aangevuld met een webcam op de voederplaats in de tuin van Vogelbescherming in Zeist en één op een plek waar veel weidevogels verwacht worden.

Nog niet alle camera's zijn actief, een aantal soorten is nog onderweg vanuit hun overwinterplaatsen. Bij anderen is er nog nauwelijks activiteit te bespeuren. Maar dat is ook een deel van de spanning, het wachten tot de nestbouw begint, de komst van het eerste ei.

Hoeveel tijd ik dit jaar ga hebben om het allemaal te volgen weet ik nog niet. Maar voor de mensen die aan 12 vaderlandse camera's nog niet genoeg hebben geef ik ook nog maar een paar buitenlandse websites:

De webcams van het Cornell Lab of Ornithology, waar de uilen ook al aan het broeden zijn en een albatros op Hawaii, voederstations in New York en Canada en meer.

Looduskalender in Estland, waar twee prachtige zeearenden alweer op hun nest zitten. De lente begint daar meestal wat later dan hier, maar in de loop van het seizoen komen er vast nog andere camera's bij. Vorige jaren hadden ze bosuilen, visarenden, buizerds en zwarte ooievaars.

En de Amerikaanse website SportsmanParadise, met een enorme lijst van webcams, niet alleen op vogelnesten en voederplaatsen, maar ook zoogdieren, Afrikaanse wildparken en zelfs doodgewone huisdieren.De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Tja, wanneer begint de lente? Meteorologisch gezien op 1 maart. Bij de Antwerpse merels is het al een week of drie lente.

martin zei

Als Beleef de lente begint is de lente begonnen. Dieren en planten kunnen niet wachten op de webcams.