zondag 27 december 2015

Even een terugblik


Het is alweer de laatste week van het jaar en omdat ik niets beters kan verzinnen blader ik even door mijn blog. Zo zie ik bijvoorbeeld dat het afgelopen januari nog gesneeuwd heeft. Nu beleven we de warmste december sinds mensenheugenis. 

Dat komt niet alleen door de opwarming van de Aarde, het ligt voor een groot deel aan de heersende windrichting, de plaatsing van hoge- en lage drukgebieden in de atmosfeer.

We zitten toevallig aan de zuidkant van een lagedrukgebied op de Noordzee en dat zuigt als het ware warme lucht onze kan op. Had het wat zuidelijker gelegen dan hadden we een witte kerst gehad.

Ik zie ook dat de Nationale Tuinvogeltelling er weer aan komt. Ik tel inmiddels het hele jaar door de vogels op mijn balkon en geef dat door op de website tuintelling.nl Maar dat extra halfuurtje tellen kan er ook nog wel bij. Wie al vast wil warmlopen, in 2016 is de Tuinvogeltellig op 16 en 17 januari. Maar tegen die tijd meld ik het wel weer.

Ook in januari van dit jaar: De aanslag op Charlie Hebdo. Inmiddels hebben we alweer een nieuwe aanslag in Parijs achter de rug. Toen schreef ik dat de beste reactie zou zijn om gewoon door te gaan, niet laten merken dat zulke wandaden je schrik aanjagen en ons gewone leven kunnen beïnvloeden. Charlie Hebdo is in ieder geval doorgegaan. Kijk maar op hun website 

In februari viel een verwarde jongeman met een neppistool de NOS TV-studio binnen. Hij wilde de Nederlanders waarschuwen tegen een samenzwering, maar werd door de politie overmeesterd. De jongeman, Tarik Z., werd kort geleden, in hoger beroep, tot 3 jaar en 4 maanden veroordeeld, waarvan 2 jaar voorwaardelijk.

Indertijd was ik onder de indruk – en ook een beetje verbaasd – over het politieoptreden. De jongen, die zodra hij een agent zag zijn wapen op de grond gooide, werd met veel machtsvertoon overmeesterd. Nog gekker was het natuurlijk, dat we dat allemaal in een directe uitzending te zien kregen. Ook de NOS was een beetje de kluts kwijt.

Ik schreef: 'Bij die NOS-overval werd de hele natie op de kast gejaagd, door beelden van het incident te tonen, zonder enig commentaar. Op internet was te lezen dat de man al gearresteerd was en dat er niemand gewond was geraakt. Maar de argeloze TV-kijker werd in de waan gelaten naar live-beelden te kijken.'

Ik ga niet het hele jaar afwerken, dat zou een taai verhaal worden. Ik zie alleen nog een verhaaltje over ons balkon, het kleine aan de voorgevel, waar ik altijd de vogels voer en planten heb staan. Daarover kregen we in maart een brief van de gemeente. Het zou mogelijk onveilig zijn.

In een email schreef onze verhuurder: 'Nader onderzoek moet volgen en vervolgens zullen de bewoners nader worden geïnformeerd.'

Daar zal ik ze eens aan herinneren. Want ik heb er niets meer over gehoord. Ze hangen er ook nog allemaal, natuurlijk - die balkons - en ik sta regelmatig op het onze, om nieuw vogelvoer neer te leggen, of de planten water te geven. Klaarblijkelijk waren ze ook veilig genoeg om er de buitenschilders wekenlang op te laten staan werken. Beetje raar...

Wordt misschien vervolgd...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11  en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men4 opmerkingen:

Annette Lemaire zei

even proberen

Annette Lemaire zei

De wonderen zijn de wereld ......

Zo kleingeestig de gemeente. Wat laten ze zich toch vaak van hun kleinste kant zien :(

Wordt vervolgd misschien :)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nu maar hopen dat het balkon het ook in 2016 houdt!

Jan de Stripman zei

@Anette - Het gekke was dat we van de verhuurder niets te horen kregen, maar wel een brief van de gemeente...

@Zelfstandig journalist - Daar ga ik eigenlijk wel van uit...;o)