zondag 13 december 2015

Begint het al ergens op te lijken, die Top 200.000 ?


Ruim een jaar geleden begonnen we op Facebook met een alternatieve lijst, van YouTube-clips, met muziek uit allerlei landen, stijlen en tijden. Uit ergernis over het al maar dalende peil van de Top 2000 van Radio 2.

Toen ik hoorde dat The Eagles op 1 stonden met 'Hotel California', schreef ik dat ik wel 2000 liedjes wist die leuker waren. En wie zoiets roept...

Inmiddels zijn we ruim 11.000 liedjes verder. De Facebookpagina, waar ik en mijn enthousiaste mederedacteuren de alternatieve nummers plaatsen, heet de Top 200.000, dus we kunnen nog wel even vooruit.

Het blijkt helemaal niet moeilijk om onbekende, of in ieder geval in onze ogen ondergewaardeerde, muziek te vinden. De afgelopen maand plaatsen we er nog, zonder veel problemen, 500 nieuwe nummers bij . Naarmate je verder zoekt kom je er ook achter dat we eigenlijk nog maar weinig gevonden hebben. Er is nog veel en veel meer...

In het begin zetten we lukraak liedjes op Facebook. Na een tijdje ging mijn mederedacteur Ronald die bijhouden in een afspeellijst op YouTube. Na een paar maanden bleek dat daar nadelen aan zaten. Afspeellijsten mogen slechts 5000 video's bevatten. Dus is Ronald nu al aan de derde lijst bezig.

Maar vervelender is het dat je in zo'n YouTube-lijst nauwelijks iets op kunt zoeken en dat er regelmatig filmpjes van YouTube verwijderd worden, zodat niet alles wat je er ooit ingezet hebt ook nog werkelijk in die lijsten staat.

Om dat op te vangen begon ik, rijkelijk laat, aan een online-spreadsheet. Vanwege het licht chaotische begin van onze lijst is dat sheet maar een benadering van alles wat we vanaf de start gevonden hebben, maar het is de meest precieze weergave van onze bezigheden.

Ook dat spreadsheet bleek na driekwart jaar z'n grenzen te hebben en kuren te gaan vertonen. Dus heb ik het doormidden geknipt zodat we nu twee lijsten hebben, alfabetisch gerangschikt. Als we nog een tijdje doorgaan worden dat er nog wel meer. Tenzij Google de capaciteit van z'n sheets vergroot.

In onze zoektocht naar mooie muziek, hebben we een aantal thema's afgewerkt, protestliederen, treinliedjes, liedjes over kleuren, de dagen van de week, voornamen en als omvangrijkste thema: covers voor alle nummers in de Top 2000 van 2014. Dat coverproject is nu bijna af, vooral dankzij de inbreng van mederedacteur Johan.

Het leek mij ook leuk om van alle landen in de wereld liedjes in de lijst te hebben. Gelukkig staat er op Wikipedia een lijst met alle landen op Aarde. Inmiddels ben ik gevorderd tot de M. Nog een halve wereld te gaan.

Allemaal, uiteindelijk, om aan te tonen dat die Top 2000 maar een saai, gebrekkig lijstje is. Dat er nog zoveel meer is dan 15 liedjes van De Dijk, 20 keer Bruce Springsteen en 16 maal U2. Dat er meer is dan Westerse popmuziek, dat er meer stijlen zijn dan pop, kortom dat er veel meer muziek is.

En onze lijst is, natuurlijk, op dit moment nog maar een lijstje. Er kan nog veel meer bij en er moet ook nog wel wat bij voor je kan spreken van een degelijk overzicht van alle muziek die er ooit op Aarde gemaakt is. Daar ligt nog een mooie taak !


Links naar de Top 200.000 en alle andere lijsten staan op deze aparte blogpagina.De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11  en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

martin zei

Iedere dag hoor ik muziek die ik nog niet kende. Het een blijft hangen. Het andere verdwijnt weer. Maar zo'n top 2000 doet daar geen recht aan die gaat toch al snel voor de vergreens en popieliedjes.(Ik vind hem toch zo slecht nog niet en ben regelmatig verrast dat iets er instaat. Wel word ik een beetje wee in de buik als Imagine wordt verkozen tot nummer 1).

Anita Lankamp zei

Ik ben er nog steeds niet 100% van overtuigd dat het samenstellen van de top 2000 en dan met de bovenste 5 echt door de luisteraars is bepaald. Het is me allemaal net even te voorspelbaar, ook dit jaar weer met Imagine op 1. Het kan best eerlijk zijn gegaan, maar ik heb toch steeds weer een soort, laten we zeggen, onderbuikgevoel.

Jan de Stripman zei

Een complot ! Ik heb het altijd wel geweten...

Toch vind ik Imagine een stuk beter dan 'Hotel California' en 'Bohemian Rhapsodie'...;o)