zondag 1 november 2015

Wij Nederlanders zijn een warm en gastvrij volk


Je zou het misschien niet zeggen als je de nieuwsberichten leest de laatste tijd. Als het over de komst van vluchtelingen gaat lijkt het alsof we helemaal niet gastvrij zijn. Voorlichtings-avonden worden gebruikt om gastvrije geluiden te overschreeuwen. Spandoeken, vuurwerkbommen, bedreigingen, er worden zelfs auto's in brand gestoken om voorstanders te intimideren en te terroriseren.

Dan lijken wij Nederlanders meer op dorpelingen die vreemdelingen met argwaan tegemoet treden. Want ze pikken onze huizen en banen is, onze dochters kunnen niet meer veilig over straat en het zijn allemaal terroristen.

Maar toch is dat een vals beeld. Ik denk aan de fietsvakanties die ik vroeger deed. Ik zag er nogal alternatief uit, lang haar, gescheurde boek, paarse trui. Dan kwam het wel eens voor dat ik ergens een dorpskroeg binnen stapte en dat de vaste klanten een beetje stuurs reageerden. Er werden wel eens opmerkingen gemaakt, het barpersoneel reageerde wat kortaf.

Als eenling vormde ik geen bedreiging, natuurlijk, maar wat als ik met een groep andere vreemde vogels binnen was gekomen en als één van ons iets lolligs had gezegd tegen een plaatselijke schone ?

Aan de andere kant is het ook herhaaldelijk voorgekomen dat ik – en mijn vrouw, of vrienden – onmiddellijk opgenomen werden in de kring. We kregen drankjes aangeboden er werden liederen gezongen, er werd gedanst. We moesten de volgende dag terugkomen, ,we werden op het ontbijt, of de lunch uitgenodigd door wildvreemden.

Eén keer ben ik met mijn vrouw, in alle vroegte, van een camping gevlucht omdat het ons teveel werd, al die onverwachte gastvrijheid. Na een dolle avond in de kantine konden we het even niet meer aan. We waren met vakantie omdat we rust aan ons hoofd wilden.

Okee, dat is dus allemaal een beetje extreem. Maar zo zijn wij Nederlanders, extremistisch. Je hoort er direct helemaal bij, of je wordt met pek en veren het dorp uitgejaagd.

En om nog wat tegenwicht te bieden aan de negatieve reacties op de komst van vluchtelingen: Ik hoorde dat er bij sommige opvangcentra een overschot aan vrijwilligers is. Er zijn wachtlijsten, zoveel hulp wordt er spontaan aangeboden.

En bij dat grote opvangkamp, in Nijmegen, worden allerlei leuke acties georganiseerd om vluchteling en dorpeling met elkaar in contact te brengen. Zo gaan Nijmeegse koks, samen met vluchtelingen uit het kamp, in een kerk in de stad, een exotische maaltijd bereiden.

Er zijn in korte tijd 800 boeken opgehaald, in het Arabisch, Engels en prentenboeken voor de kinderen. De kledingbank is overvol. Een Nijmeegse DJ nam zijn draaitafel mee naar het kamp en zette de jeugd aan het dansen. Enzovoort, enzovoort...

Want zo zijn wij, Nederlanders...


Al deze acties – en meer – zijn terug te vinden op de Facebook-pagina Welcome To NijmegenDe Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Hm, en intussen zegt 37% van de Nederlanders op de PVV te gaan stemmen. Zeggen en doen, is niet hetzelfde, maar sinds de moord op Fortuyn zijn veel Nederlanders hun tolerante weg kwijtgeraakt. Alle mooie, behulpzame initiatieven ten spijt.

Jan de Stripman zei

Ja, maar dat houdt dus in dat 63% op partijen stemt met minder extreme ideeën t.o.v. buitenlanders en vluchtelingen. Alle protesten, dreigbrieven en intimidaties ten spijt...;o)