zondag 15 november 2015

Niet over terrorisme maar over de boeken van Peter Guralnick


Op de middag voor de aanslagen in Parijs kreeg ik het nieuwste boek van Peter Guralnick thuisbezorgd. Het één heeft niets met het ander te maken, natuurlijk. Guralnick schrijft mooie, doorwrochte boeken over de geschiedenis van de Amerikaanse populaire muziek en die aanslagen, tjsa...

Die aanslagen zijn er op gericht om zoveel mogelijk opschudding, angst en paniek te zaaien. Dat één ervan een optreden van een Amerikaanse rockband betrof lijkt me toeval. Het beste antwoord op terrorisme is laten zien dat het je niet raakt. Dus gewoon doorgaan met het normale leven.

Ik ga dus niets verder zeggen over die terroristische acties, maar wel iets vertellen over de boeken van Peter Guralnick. Ik heb er inmiddels vijf, waarvan ik er nog twee moet lezen.

De eerste drie gaan over de blues, de county & western en de soulmuziek. Guralnick begon er aan, eind jaren '60, uit liefde en bewondering voor de muziek en de muzikanten. Het eerste boek verscheen in 1971 en bevatte portretten en interviews van en met grootheden als Muddy Waters, Skip james en Jerry Lee Lewis.

Gaandeweg verbrede hij zijn blik en in het derde deel, 'Sweet Soul Music', dat in 1986 verscheen, nam hij ook de muziekindustrie onder de loupe. Het zijn prachtige boeken, waarvoor hij terecht geprezen werd.

Guralnick is geen veelschrijver, maar heeft intussen een respectabel oeuvre opgebouwd. Hij publiceerde bijvoorbeeld een tweedelige biografie van Elvis Presley, bij elkaar 1300 pagina's, die algemeen als definitief wordt beschouwd. Die heb ik niet gelezen, maar ik heb wel zijn boekje over blueslegende Robert Johnson gekocht. Over Johnson is maar zeer weinig bekend, dus telt het slechts 85 pagina's.

Zijn nieuwste boek, over rock & roll-pionier Sam Philips is heel wat omvangrijker. Ik had een pocket van misschien 300 pagina's verwacht, maar het bleek een gebonden boek van ruim twee keer die dikte. De ondertitel is ook niet gering: 'How one man discovered Howlin' Wolf, Ike Turner, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash and Elvis Presley, and how his tiny label, Sun Records of Memphis, revolutionized the world'.

'The man who invented Rock & Roll', dus. Het lijkt een samenvatting van Guralnicks eerdere boeken, in de loopbaan van één persoon. Volgens Wikipedia wordt de schrijfstijl van Guralnick gekenmerkt door een heldere verteltrant, eerder onderkoeld dan sensationeel en toont hij in zijn beste passages een combinatie van empathie en objectieve afstand.

Hij is een fan en een muziekliefhebber maar laat zich daardoor in zijn boeken niet teveel meeslepen. En hij was één van de eersten die roots- en rockmuzikanten, blues, country en soulmuziek zag als serieuze onderwerpen om over te bestuderen en te beschrijven.

Zelf zegt hij dat hij nooit in opdracht heeft geschreven, al zijn research en interviews zelf doet en zich graag helemaal onderdompelt in de muziek. Hij zegt vooral respect te willen betuigen aan zijn onderwerp en iets blijvends na te willen laten dat vertelt over de mens achter de muziek.


Het is tekenend voor de waardering die hij geniet dat Allmusic.com, een website met info over muzikanten, ook een artikel heeft over Peter Guralnick, terwijl die zelf nooit een noot op de plaat heeft gezet. 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Veel leesplezier dan maar weer!

Jan de Stripman zei

Dank je !

Het zal nog even duren, want de boeken over Rory Gallagher en Billie Holiday zijn nog niet helemaal uit...;o)