zondag 11 oktober 2015

De snelweg op, naar het verleden


Mensen wat vliegt de tijd. Als je even niet oplet ben je zo een paar jaar verder. Terwijl je aan de andere kant helemaal niet ver hoeft te reizen om je in het verleden te wanen.

Okee, ik spreek weer eens in raadselen. Maar dat komt omdat het tijd is voor mijn halfjaarlijkse uitstapje met Gerard. Al een jaar of 10 gaan we er een paar keer per jaar op uit om wat verderop, in ons welvarende, moderne vaderland, historische plaatsen te bekijken.

Stap in de auto, rij naar Harderwijk of Elburg – en dan vooral op zondagochtend – en je waant je in de 19e eeuw. Uitgestorven stadjes, met mooie oude huisjes, klinkerstraatjes, een stadspomp en gietijzeren straatlantaarns. Het enige geluid komt van het gezang in de kerk.

We doen daar verslag van in een plaatselijk verenigingsblad. Ik schrijf verhaaltjes, Gerard maakt de tekeningen. Die kun je ook lezen en bekijken op ons Mejanderblog, maar ik zag dat het alweer twee jaar geleden is dat ik daar iets nieuws op gezet heb. En voor de reeks waar we nu mee bezig zijn, een reis langs de kust van de voormalige Zuiderzee, is het zelfs al drie jaar geleden.

Toen ben ik gestopt omdat we eerst nieuwe verhalen en tekeningen moesten maken en die zijn er inmiddels. Deel 12 van de Zuiderzee-reis heb ik daarom gisteren op het blog gezet.

Vandaag gaan we naar Hattem, dat ligt niet aan de Zuiderzee, maar had zijn voorspoedig verleden wel te danken aan de verbinding met dat water, via de IJssel. Langs die rivier hopen we dan via Zalk, bekend van het kruidenvrouwtje van Wim de Bie, naar Kampen te rijden.

Ik zie er naar uit, maar heb het er ook wel even druk mee. Het betekent bijvoorbeeld dat ik dit verhaal een dag eerder moet schrijven en op internet zetten. Ik moet zorgen dat mijn fototoestel van verse batterijen is voorzien, net als de filmcamera, m'n telefoon moet opgeladen zijn.

Ik heb me een beetje ingelezen en wat info opgezocht over de plaatsen waar we langs komen. En buienradar gecheckt. De weersverwachtingen zijn goed, maar een warme jas en een pet zijn toch wel aanbevolen. En dan dus maar de snelweg op, naar het verleden...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


1 opmerking:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat het echt bestaat, Zalk. Bestaat Juiningen dan ook :-)?