zondag 8 februari 2015

Dromen van een paard, een koe en de marathon


Wetenschappers zijn het er nog niet helemaal over eens wat onze hersens nu eigenlijk doen als we aan het dromen zijn. Ons brein staat nooit stil, ook niet als we slapen. Er worden nieuwe verbindingen gemaakt, ervaringen opgeslagen en misschien worden die verbindingen getest en nieuwe vaardigheden geoefend.

Men denkt dat de dingen die we dromen op zich niets betekenen. Het zijn waarschijnlijk bijproducten van de nachtelijke hersenactiviteiten. Als we net ontwaken proberen we van die willekeurige beelden een verhaal te maken. Dat worden dan vaak wonderlijke verhalen

Laatst droomde ik dat ik een vrachtwagen volgde terwijl die door een stad reed. De chauffeur kwam me vaag bekend voor, hij leek wel wat op mijn goede vriend Maarten, dus laten we hem voor het gemak even zo noemen.

Maarten stopte uiteindelijk bij een fietsenwinkel. Hij kende de eigenaar en bestelde een frame voor, wat ik dacht, een bakfiets. De eigenaar ging aan de slag met buizen en een lasapparaat op het grasveld voor de winkel.

Na verloop van tijd bleek dat het geen bakfiets werd, die hij maakte, maar een eenvoudig rijtuigje. Een rechthoekige bak eigenlijk, op wielen, waar je een paard voor kon spannen.

Maarten was er blij mee en de fietsenmaker, die hem wilde matsen omdat de twee zulke goede vrienden waren, vroeg er slechts 45 euro voor. Dat geld had Maarten even niet op zak en terwijl de twee daarover aan het onderhandelen waren zag ik, aan de overkant van de straat een paard lopen.

Dat leek me gevaarlijk, voor het dier zelf en het verkeer, dus ik liep er naartoe. Ik floot naar het paard, in een poging het naar me toe te lokken. Het hoorde me wel, maar draaide zich om en begon van me weg te lopen.

Ik volgde het dier dat, na een eindje, een smal zijweggetje inliep. Daar liep het langs een paar huizen en verdween om een hoek. Ik liep er achteraan, misschien kan ik de eigenaars waarschuwen dat hun paard los over straat loopt, dacht ik.

Toen hoorde ik uit een gebouwtje rechts van me een loeiend geluid. Hé, een koe dacht ik, maar het klonk wel vreemd. Ik werd half wakker en hoorde het geluid nog eens. Ik ontwaakte helemaal en realiseerde me dat ik gedroomd had en dat het geloei van de wekkerradio kwam. Hoewel... daar ging het gesprek helemaal niet over koeien.

Nog een droom, de volgende dag. Ik droomde dat ik de marathon liep in een grote stad. Ik had helemaal niet getraind van te voren, maar ik was vol zelfvertrouwen van start gegaan. Het ging ook heel goed, ik lag zelfs een tijdje alleen op kop. Daarna werd ik wat moe en kwamen andere lopers me voorbij.

Ik vond dat helemaal niet erg. Ik was al ontzettend blij dat het zo goed ging, ondanks mijn chronische ziekte. Ik liep dapper verder, tussen de andere atleten. Ongeveer een kilometer voor de finish ging het parcours door een groot gebouw.

Aan de achterkant was het me even niet duidelijk welke kant ik op moest. Vlak daarna werd ik wakker. Jammer ! Ik had die wedstrijd graag uitgelopen.

Later op de dag vertelde ik mijn droom aan een huisgenoot. Ja, zei die, ik droomde dat ik aan de finish stond met een bos bloemen. Maar je kwam maar niet...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1,  deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Telepathie!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik denk dat mijn huisgenoot ons voor de gek hield, Johan...;o)

martin zei

Voer voor theoretici. Een jaar of twee geleden is er een boek over dromen geschreven, De Dromenwever door Douwe Draaisma. Ik meen dat daar ook aandacht inzit over die 'toevalligheden'.

Het blog doet me overigens ook wel erg aan je strips denken. Dromen als eindeloze inspiratiebron.

Jan de Stripman zei

@martin - Zo is het maar net...;o)