zondag 15 februari 2015

De lente begint vroeg dit jaar, bij Beleef de Lente


Twee weken eerder dan voorgaande jaren gaat dit weekeinde Beleef de Lente van start, de website van Vogelbescherming waarop, via een hele reeks webcams, het broeden van 9 verschillende vogelsoorten gevolgd kan worden.

Ik geloof niet dat ze zo vroeg starten vanwege de opwarming van het klimaat, wat dat betreft was de lente vorig jaar heel wat vroeger en warmer. Maar er zijn vogelsoorten die al vroeg beginnen met eieren leggen en broeden. Vooral de grotere roofvogels en uilen, maar ik heb bij ons in de buurt ook al eksters en reigers met nestmateriaal in de weer gezien.

De dagen zijn weer aan het lengen en je kunt dat ook merken aan de geluiden die de vogels maken. Zanglijsters zijn al volop aan het zingen, het rinkelende voorjaarsroepje van de pimpelmees klinkt al regelmatig op het balkon en ook de merels zijn al zachtjes aan het warmlopen.

Er waren trouwens de hele winter door al wel vogels via webcams te volgen. Bijvoorbeeld via het Amerikaanse Cornell Lab of Ornithology, waar je naar een voederplaats in het winterse Canada, broedende albatrossen op Hawaii, uilen in de VS en nog veel meer kunt kijken. Hou dan wel rekening met het tijdsverschil, het wordt daar pas licht als wij aan de lunch beginnen te denken.

Welke vogelsoorten dit jaar door Beleef de Lente gevolgd gaan worden wordt bekend gemaakt in het radio-programma Vroege Vogels. In ieder geval zit de kerkuil er bij, daarvan zijn de afgelopen weken al wat beelden 'gelekt'.

De afgelopen jaren was Beleef de Lente een enorm succes, met miljoenen bezoekers. Het zal ook dit seizoen wel weer een hele belevenis worden, met geslaagde broedsels en dramatische mislukkingen. Hoewel je nooit van tevoren weet of het ook via de camera's te zien is, soms blijft een nestkast leeg, of besluit een vogelpaar op een andere plek, buiten het zicht van de camera's te gaan broeden.

Ondertussen kan de liefhebber ook de webcams op andere, buitenlandse, websites in de gaten houden. Er zijn er een heleboel, ik noem slechts: Looduskalender, uit Estland, waar de zeearend te volgen al op het nest zit, en Sportsman's Paradise, uit de VS, waar een enorme lijst webcams staat, van kolibri's tot bruine beren.

Iedereen veel kijkplezier gewenst !
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1,  deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Moet leuk zijn om te volgen. Je krijgt dan denk ik een band met die vogels.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat gebeurt zeker ! Mensen leven enorm mee...

Persoonlijk volg ik het de laatste seizoenen niet meer zo fanatiek. Af en toe eens kijken, of er al wat gebeurt. Maar er zijn liefhebbers die de hele dag, of nacht, zo'n camera volgen...

Antoinette Duijsters zei

Kijk regelmatig hoe het gaat, maar niet te lang.

martin zei

Vorig jkaar zette ik mijn eerste klein hoefblad op 26 februari op de foto. We zullen zien wanneer het nu is. Mijn foto's van jan-feb 2014 nog even nagekeken. Eén vreselijk koude fietstocht. Geen sneeuw. Nu nauwelijks sneeuw en evenmin veel kou.

Lekker dat lente fluiten van de vogels. Nu al. De winter is voorbij voordat hij er was (maar wie weet, al denk ik het niet).