zondag 2 maart 2014

Start van het nieuwe vogel-webcam-seizoen


Het schaatsseizoen loopt op z'n einde, het wielerseizoen is net begonnen, de lente zit in de lucht, dus... Het vogel-webcam-seizoen kan weer van start !

Voor de echte liefhebber zijn er eigenlijk het hele jaar rond wel webcams te vinden met broedende, of foeragerende vogels. Ik schreef eerder al over de webcams van het Amerikaanse Cornell Lab of Ornithology, waar je bijvoorbeeld naar een voederplaats in het winterse Canada, of broedende albatrossen op Hawaii, kunt kijken.

Maar voor ons land begint het pas echt als de webcams van Beleef de Lente, de site van Vogelbescherming Nederland, online gaan. En gisteren was het weer zover. Dit jaar zelfs met 9 vogelsoort en dat is 1 meer dan in de afgelopen jaren. Oude bekenden als Ooievaar, Gierzwaluw, Oehoe, Steenuil en Slechtvalk zijn van de partij, maar ook de Spreeuw en de spectaculaire Zeearend.

De afgelopen jaren was Beleef de Lente een enorm succes, met miljoenen bezoekers, dus eigenlijk hoef ik er nauwelijks reclame voor te maken. Het zal ook dit seizoen wel weer een hele belevenis worden, met geslaagde broedsels en dramatische pogingen daartoe. Hoewel je nooit van tevoren weet of het ook via de camera's te zien is.

Het enige vogelpaar dat al aan het broeden is, de Oehoe's, heeft om te beginnen al voor een andere nestplaats gekozen, zodat de webcam van Beleef de Lente nu alleen een kale rotswand in beeld brengt. De bedoeling is om een andere webcam, bij een uilenpaar dat op een andere locatie broedt, op de website te plaatsen. Nog even geduld, dus.

Ondertussen kan de liefhebber ook de webcams op andere, buitenlandse, websites in de gaten houden. Er zijn er een heleboel, ik noem slechts: Looduskalander, uit Estland, waar in vorige jaren onder meer de zwarte ooievaar en de zeearend te volgen was en Sportsman's Paradise, uit de VS, waar een enorme lijst webcams staat, van kolibri's tot bruine beren.

Hou er wel rekening mee dat de lente in Estland iets later komt dan hier en dat er met de Amerikaanse webcams een tijdsverschil is. Het wordt daar een uur of 6 later licht dan bij ons. Wat in de avonduren een voordeel is, want dan is het daar nog dag.

Dat het maar een mooi webcam-seizoen worden mag !


Zie ook het persbericht: Beleef deLente weer van start De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Kijk hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Kijk voor het vorige verhaal naar het Strip Jaaroverzicht van 2014

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


6 opmerkingen:

Corrie zei

Hoorde het vanmorgen weer bij Vroege Vogels. Spannend en soms droevig.

Moet er geen toestemming gevraagd worden aan de pietjes Jan:)

Mooie strip!

Groetjes!

Corrie I presume

Jan de Stripman zei

Dank je, Corrie/Annet...;o)

Als het goed is merken de vogeltjes er zelf helemaal niets van !

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ook in Estland is het één uur later!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Maar daar merk je dan toch minder van...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Waarschijnlijk niet. Vermeldde het voor alle volledigheid :-).

Jan de Stripman zei

Heel goed ! Het is altijd mooi om volledig te zijn...;o)