zondag 23 maart 2014

Een opmerkelijke dag


Afgelopen woensdag was een opmerkelijke dag. Er gebeurde die dag meer dan ik anders vaak in een maand meemaak. Het begon er allemaal mee dat ik 's ochtends vroeg de was deed en die, om een uur of half tien, op het balkon te drogen hing.

Het was een mooie zonnige dag en er blies een briesje uit zuidelijke richting, dus ik knijperde een paar grote handdoeken aan de waslijn, buitenboord. Het lijkt niets bijzonders, maar ik kom er later nog op terug.

Daarna trok ik mijn jas aan en liep de trappen af, om te gaan stemmen voor de gemeenteraad. Terwijl ik mijn scootmobiel uit de berging reed zag ik een van mijn buurmannen aankomen. Hij had een klein jongetje bij zich, van misschien een jaar of 4. Ze kwamen van de straat af, de trappenhal in en het jongetje liep vast de eerste treden van de trap op.

De buurman was zo vriendelijk om de buitendeur op de haak te zetten, zodat ik er met mijn voertuigje makkelijk uit zou kunnen rijden. Het jongetje werd ongeduldig en riep vanaf de trap: 'Tonny, kom je !'

'Ja', antwoordde de buurman, 'maar ik mag toch wel even deze meneer helpen ?'

'Nou', riep het kind terug, 'Hij heeft toch zelf ook een sleutel ?'

Ik reed langs de trap naar de buitendeur, waarop het jochie zich over de reling boog en bezorgd vroeg: 'Je past toch wel op voor de drempel ?'

Grijnslachend maakte ik mijn ritje naar het stembureau, waar ik nog bijna de volmachtstem voor mijn vrouw niet uit mocht brengen, omdat ik vergeten was een kopie van haar paspoort mee te brengen. Voor deze ene keer maakte de voorzitter van het stembureau een uitzondering. De partij waarop we stemden zou later een zetel winnen, dus die kleine overtreding heeft zijn doel niet gemist.

Daarna deed ik een paar boodschapjes en reed door het park, terug naar huis. Ik stopte bij de grootste vijver, om te kijken hoe het met de reigers ging, die in de bomen langs de oever een aantal nesten hebben. In het water zwommen wat semi-wilde eenden en een paar Canadese ganzen.

Mijn aandacht werd getrokken door een eendje met een apart uiterlijk. Op het eerste gezicht leek het een klein mannetje, met een groen glanzende kop. Maar de kleuren waren opvallend: overwegend zwart-wit met roestbruine flanken. Ook zijn snavel was afwijkend, niet geelachtig, zoals bij de andere eendenmannetjes, maar zwart en overdreven groot.

Hij zwom snel heen en weer met zijn grote snavel op het wateroppervlak. Het zou toch geen slobeend zijn ? Die hebben zo'n buitenmodel bek om eetbare zaken van het oppervlak te kunnen slobberen. Ik maakte wat foto's , met mijn compactcameraatje in de uiterste zoomstand en ging naar huis.

Daar zocht ik onmiddellijk de slobeend, op de website van Vogelbescherming en vergeleek de afbeeldingen met mijn wazige foto's. Geen twijfel mogelijk ! Het was er een. De slobeend is misschien niet uitzonderlijk voor ons land, hoewel hij op de rode lijst staat, maar wel een bijzondere verschijning in ons parkje !

Mijn dag kon niet meer stuk ! Zelfs niet toen ik naar de waslijn keek en zag dat een van de handdoeken weggewaaid was. Ik boog me over de balkonrand, maar zag hem nergens liggen. Ik keek, zonder verwachtingen, uit het zijraam en zag aanvankelijk ook van daar geen handdoek.

Of toch ? Daar aan de schutting van de benedenbuurvrouw wapperde iets geels. Verhip ! Mijn handdoek ! Okee, ik moest voor de 2e keer de trappen af en weer op, maar vooruit. Zelfs de knijpers zaten er nog aan...

En o, ja, 's avonds was er ook nog iets met een populistische politicus...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Kijk hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Mooi, die slobeend en er gebeurde toch wat die dag:-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Partij voor de Dieren gestemd of deed die niet mee in jouw gemeente?

Jan de Stripman zei

@antoinette - Het was haast niet bij te houden...;o)

@zelfstandig journalist - Nee, die deden niet mee. Het is een van de lokale partijen geworden...

martin zei

Mijn partij voor deze keer is uit de Amsterdamse raden verdwenen. Mooi dat jongetje.

Jan de Stripman zei

In mei alweer de volgende verkiezingen, Martin, dan zullen we wel voor een landelijke partij moeten gaan...