zondag 27 oktober 2013

Zwarte Piet ? Of niet ?


Je kunt overal op bezuinigen, sociale zekerheid, zorg, cultuur, onderwijs enzovoort, niemand lijkt er mee te zitten. Maar vraag of Zwarte Piet een ander kleurtje kan krijgen en het halve land staat op z'n kop.

De manier waarop de discussie, in de afgelopen dagen, uit de bocht vloog is verbazingwekkend. Een lollige protestactie kreeg miljoenen steunbetuigingen, er kwam een demonstratie op het Haagse Malieveld, maar het werd ook grimmig. Het 'rot op naar je eigen land' was niet van de lucht. Een feestcomité, dat aangaf wel over een andere kleur Piet te willen praten, werd zelfs met de dood bedreigd.

Een columniste van de Volkskrant probeerde de volkswoede te duiden. Het lijkt er immers op dat er hier iets blootgelegd is dat al langer onder de oppervlakte broeide. Voor gekleurde Nederlanders is wel duidelijk dat hun huidskleur in de praktijk een hindernis kan zijn.

Maar voor het blanke bevolkingsdeel lijkt discriminatie niet te bestaan. En aangezien wij nette, witte mensen niet discrimineren kan het Sinterklaasfeest dus ook niet zo opgevat worden. Dat is alleen maar leuk, als je er problemen mee hebt ben je een zeurpiet, of erger.

Op YouTube zag ik een filmpje waarin gekleurde Nederlanders uitleggen waarom ze nogal vreemd tegen Zwarte Piet aankijken. Heel redelijke mensen. Ook al zou de historische achtergrond anders zijn, het is helemaal niet gek dat zij, bij een witte man op een paard die de baas speelt over domme zwarte knechtjes, associaties met slavernij krijgen. Dan zijn de doodsbedreigingen en scheldpartijen van de 'beschermers' van Zwarte Piet heel wat extremer.

Want waar hebben we het nou helemaal over ? Niet over het afschaffen van de 'oeroude' Sinterklaastraditie, of over het uit handen geven van de macht over ons eigen land, wat voor sommigen hetzelfde schijnt te zijn. We hebben het over een cosmetische aanpassing van een feest, dat in de loop der eeuwen al tal van veranderingen heeft ondergaan. Of denkt iedereen echt dat de Sint al in de middeleeuwen in een stoomboot voer ?

Hoe leggen we het onze kinderen dan uit ? Die begrijpen toch niet dat Piet ineens niet meer zwart is ? Ik kan wel ergere dingen verzinnen die we aan onze kinderen uit moeten leggen. Maar, misschien kunnen we zeggen dat Piet door de bezuinigingen geen zwarte make up meer kon kopen, maar dat er gelukkig nog wel geld was voor cadeautjes. Dan begrijpen de kindertjes dat echt wel.

Er is nog een ander compromis mogelijk. Sommige mensen zeggen dat Zwarte Piet helemaal geen negerslaaf is, maar een blank ventje dat zwart geworden is door het roet in de schoorsteen. Dan zou hij dus heel goed met een blozend blank gezicht van de stoomboot kunnen stappen, om pas zwart te worden na 5 december, als hij de pakjes bezorgd heeft en niemand hem meer te zien krijgt !


De Strip: De strip van deze week is weer gemaakt door de Stripman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men6 opmerkingen:

martin zei

Jan laat dit snel weer overwaaien nu hij het weer zo lelijk vindt.

martin zei

O ja maar wel met smartie pieten.

Jan de Stripman zei

@martin - Het is Holland op z'n smalst, dus erg ver hoeft het niet te waaien...;o)

Antoinette Duijsters zei

Eigenlijk te gek voor woorden, Nederlanders laten zich wel kennen:-(

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je laatste alinea biedt de meest logische oplossing!

Jan de Stripman zei

@antoinette - Ja, ik had ons volk ook wat ruimhartiger ingeschat. Maar misschien is het voor de miljoenen die de 'pietitie' niet getekend hebben wel geen punt om Piet een ander kleurtje te geven...;o)

@zelfstandig journalist - Ja, zowel de 'historisch correcten' als de tegenstanders van zwart kunnen dan tevreden zijn...;o)