zondag 20 oktober 2013

De soepel swingende gitaar van Eddie Lang


De gitaar is een mooi instrument. Niet alleen om naar te kijken, maar ook om naar te luisteren en op te spelen. Gitaren zijn redelijk betaalbaar en met wat doorzettings-vermogen heb je de eerste beginselen van het gitaarspelen snel in de vingers.

Het geluid van een akoestische gitaar is tamelijk zacht. Dat maakt het een ideaal instrument om bij te zingen. Maar dat beperkte volume is ook een nadeel. In samenspel met andere, vaak luidere, instrumenten veroorzaakt de gitarist vaak niet meer dan wat geruis op de achtergrond. Dat probleem werd natuurlijk overwonnen toen de elektrische gitaar op de markt kwam.

Voor het zover was blonk de gitaar vooral uit in kleine bandjes, als solo-instrument, of als ondersteuning van een enkele zanger of zangeres. Eén van de eerste gitaarspelers die in deze rol bekendheid verwierf was Eddie Lang. Jazzliefhebbers zullen hem misschien kennen, al is hij alweer 80 jaar geleden gestorven.

Lang werd in 1902 geboren, in de Amerikaanse stad Philadelphia, als Salvatore Massaro, zoon van een instrumentmaker van Italiaanse herkomst. Rond zijn 16e speelde hij al als professioneel muzikant. In de jaren '20 nam hij platen op met de jazz- en bluesgrootheden van dat moment. Eerst met violist en jeugdvriend Joe Venuti, daarna met Bix Beiderbecke, Louis Armstrong, Bing Crosby, Bessie Smith, Lonnie Johnson en vele anderen.

De muziek die zij maakten noemen we nu classic blues, oude stijl jazz, of soms ook wel dixieland. Door sommigen wordt er wat op neergekeken, maar de complexiteit ervan moet niet onderschat worden. Bovendien is het over het algemeen opgewekte muziek, bedoeld om op te dansen en vrolijk van te worden.

Ik zou kunnen proberen de soepel swingende stijl van Lang te beschrijven, maar afgelopen week vond ik een mooie website www.eddielang.com , geheel gewijd aan zijn leven en werk. Onder het kopje 'the essential Eddie Lang' , vind je een hele reeks geluidsopnamen die een goede indruk geven van zijn spel. Als begeleider van verschillende blueszangers en -zangeressen is hij in deze afdeling te horen.

Lang heeft Eddie echter niet van zijn roem en succes kunnen genieten. In 1933 liet hij zich, naar het schijnt op aanraden van Bing Crosby, opereren aan zijn amandelen. Hij had een chronisch schorre stem en hoopte na de operatie misschien te kunnen zingen bij zijn eigen gitaarspel of, als acteur in films, sprekende rollen te kunnen aannemen.

Er moet iets mis zijn gegaan want, hoewel het nu niet als een gevaarlijke ingreep wordt beschouwd, overleed Eddie Lang tijdens de operatie. Hij was pas 30 jaar oud.


En een YouTube filmpje met fragmenten van Bing Crosby en Eddie Lang.De Strip: De strip van deze week is weer gemaakt door de Stripman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men4 opmerkingen:

martin zei

Mijn vaders muziek onder die link. Geweldig slagwerk ook met die lap op een schoen.

Jan de Stripman zei

@martin - Wel typerend voor die tijd: de blanke man die zijn schoen laat poetsen door een zwarte bediende. Voor Bing Crosby kan ik verder niet instaan. Maar Eddie Lang was dan weer wel een muzikant die net zo vaak met zwarte als met blanke collega's samenspeelde...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Wat voor carrière zou hij nog hebben gehad, was hij blijven leven?

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - We zullen het nooit weten. Maar hij had nog best een jaar of 40 meegekund...