zondag 7 april 2013

Onverklaarbare reclame in je mailbox



Na een jaar of 20 internetten is het onvermijdelijk dat je e-mailadres zo hier en daar bekend raakt. Vooral als je, zoals ik, al die tijd gebruik bent blijven maken van hetzelfde adres. Ondanks een aantal overnames en fusies kun je me nog altijd bereiken onder mijn oude Planet Internet naam.

In de loop der tijd heb ik bij allerlei bedrijven en op verschillende sites mijn email opgegeven. Om er een account aan te kunnen maken, om iets te kopen, of om van een dienst gebruik te kunnen maken. Je hoopt dan natuurlijk dat ze zorgvuldig met je gegevens omgaan en dat je mailbox niet overstelpt wordt met ongevraagde berichten.

Over het algemeen gaat dat aardig goed. Ik krijg dagelijks mailtjes van organisaties waar ik in het verleden iets mee te maken heb gehad. Webwinkels, verenigingen, kranten enzovoort. Logisch, want daar heb ik me ooit bij opgegeven. Maar wekelijks krijg ik een klein aantal mails waarvan ik zeker weet dat dat niet het geval is.

En als ik niet zelf mijn email bij deze mailers heb achter gelaten, moet ik aannemen dat een andere instelling mijn gegevens doorgegeven heeft. Kwalijke zaak ! Ik zou op hoge poten om opheldering kunnen vragen. Maar ja, dan moet ik me nog verder bekend maken. En vermoedelijk kom je er dan nog niet achter wie de onbetrouwbare onverlaten zijn geweest die mijn mailadres doorgegeven hebben.

Heel erge mails zijn het trouwens niet, hoor. Ik krijg bijvoorbeeld al heel lang elke week bericht van de Weekend Company, een club die goedkope dagjes uit in de aanbieding heeft. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een weekeind weg ben geweest. En via internet heb ik dat zeker niet geboekt. Dus hoe die aan mijn adres komen ?

Sinds enige tijd heeft de Weekend Company een internet-dochter die Cheap.nl heet en nog net iets vaker en in lelijkere kleuren, haar hotels en bungalowparken aanprijst. Soms best grappig, vooral als ze weer een 'kloosterknaller' in de aanbieding hebben.

Iets raadselachtiger zijn de mails die ik krijg van Nuhip.nl. Daarin gaat het over kleding, schoeisel en accessoires. Allemaal reuze trendy en bij de tijd, maar niet erg in mijn interessesfeer. Ik loop al 10 jaar op dezelfde schoenen en koop pas nieuwe kleren als de oude versleten zijn.

Bovendien staat er in de mail dat de aangeboden koopjes alleen bestemd zijn voor leden van Nuhip. En als ik één ding zeker weet is het dat ik me daar nooit vrijwillig opgegeven heb als lid.

Als laatste noem ik nog de stichting G.A.N.G.. Daarvan krijg ik ook al een tijdje mysterieuze mails. 'G.A.N.G. reageert op het publieke domein. Met het onafhankelijke oog van de beeldend kunstenaar bekijkt G.A.N.G. de omgeving...', staat er bijvoorbeeld. Waarna er een aankondiging volgt voor een rondleiding op een landgoed in de omgeving van Arnhem, of voor een Kunst-Fiets-Route.

Leuk, maar wat er onderaan de mail staat kan niet kloppen: 'U onvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft ingeschreven op...' enz. Maar dat is toch echt niet waar. Ik heb ooit wel eens een kunstzinnige kennis in Arnhem bezocht en ook wel eens een museum daar. Maar dat ik daarom geïnteresseerd zou zijn in allerlei plaatselijke kunstprojecten gaat toch een stap te ver...



De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Stripman. Volgende week volgt het vervolg. 

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


14 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat valt dan nog wel mee, Stripman.
Blijft een ergernis natuurlijk.

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Ach, ja, het had nog veel erger gekund...;o)

Antoinette Duijsters zei

ben steeds voorzichtiger geworden waarop ik reageer.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Valt nog reuze mee. Sinds ik e-mails naar Denemarken stuur om de daar te interviewen personen op de hoogte te houden van mijn vorderingen, ontvang ik Deense financiële mails. Wat ik daar nu mee moet en hoe die aan mijn adres komen?

Annet zei

Onbekende mails gooi ik tjoep weg en zeker waarin je gevraagd wordt ergens op te klikken....

Mooie Strip Man:)

Zonnige groet Annet

Anoniem zei

Bij mij valt het mee,vooral dankzij de spamfilter van mijn werk en provider denk ik, want mijn mailadres kun je zo vinden...

Jan de Stripman zei

@antoinette - Op de voorbeelden die ik noem heb ik nooit gereageerd, toch krijg ik mail van ze...

@zelfstandig journalist - Gebruik je misschien G-mail ? Die schijnen niet zo terughoudend te zijn in het doorgeven van gegevens...

@annet - Dat doe ik ook. Toch krijg ik deze reclame mails...

@ramirezi - De mails die ik bedoel blijven niet in het spamfilter hangen. Deze bedrijven en instellingen doen gewoon alsof je je zelf opgegeven hebt...

martin zei

Bij mij ook dagjes, weekjes, daagjes, maanden etc. op vakantie. Verder alleen reclame van webwinkels waar ik bestelde. Eentje stuurt wel vaak wat, maar 'hop, klik, weg.'

Heb toch maar even gekeken hoe vaak mijn emailadres op eht web rondslingert. Niet vaak. Er zijn maar twee organisaties die het geplaatst hebben en via de zoekmachines naar personen kom je het ook tegen. Zo ook een artikel dat ik al lang vergeten was: Bezoek-generaal-nieuwe-ronde-Indonesie-debat uit Trouw van 1995.

martin zei

Nou ja voor de volledig- en ijdelheid: Bezoek-generaal-nieuwe-ronde-Indonesie-debat.

Jan de Stripman zei

@martin - Ik zal het mijne ook eens googelen, daar had ik nog niet eens aan gedacht...

Jan de Stripman zei

@martin - Dat valt dus erg mee. Mijn mailadressen zijn bij google onbekend...;o)

martin zei

Er zijn vast specialistische zoekmachines voor die reclame makers kunnen gebruiken. Zo krijg je waarschijnlijk ook die bankbrieven: "geef uw wachtwoord en naam en dan beschermen wij uw bankrekening." of de brieven van een arme Togolees die een miljoen kwijt moet. Maar via Google lukt dat niet.

Jan de Stripman zei

@martin - Dat moet haast wel. Maar dergelijke spammail blijft wel in mijn spamfilter hangen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Inderdaad, g-mail. Google verdient overal geld mee dus.