zondag 14 april 2013

Even stumbelenNa een week waarin Margaret Thatcher overleed, er in ons land een sociaal akkoord gesloten werd en het Rijksmuseum weer open ging dacht ik: Laat ik eens willekeurig wat over het internet gaan surfen. Even geen actualiteit. Wat zou ik daar immers aan toe te voegen hebben, dat al niet door tientallen anderen gezegd is ?

Maar echt willekeurig het wereld wijde web op is nog niet zo eenvoudig. Je kunt zomaar iets in een zoekmachine intypen, maar dan begin je met een zoekopdracht, die niet willekeurig is en vervolgens maak je zelf een keuze uit de zoekresultaten.

Als je echt het toeval een rol wilt laten spelen moet je misschien blind een woord uit het woordenboek prikken en daarna een dobbelsteen laten bepalen welk resultaat je gaat bekijken.

Een eenvoudigere manier is gebruik maken van Stumble Upon . Dat is een site die, na een klik op de Stumble-knop, uit de miljarden pagina's op het web, een keuze voor je maakt. Je kunt aangeven welke onderwerpen je interesseren en pagina's kunnen door gebruikers bij Stumble Upon worden aangemeld, dus helemaal willekeurig is het ook niet. Maar ach, er zit in ieder geval een verrassingselement in. Hieronder mijn resultaten van een uurtje stumbelen.

Foto's van 33 verlaten plaatsen. Plekken op de wereld waar mensen ooit woonden, of werkten. Leegstaande gebouwen, gezonken schepen, achtergelaten treinen en vliegtuigen en vervallen pretparken. Maar ook de bobsleebaan van de Olympische Winterspelen in Serajevo uit 1984. Alles nu overwoekert door de natuur. Heel sfeervol.

Website van een Zweedse cartoonist, die zijn tekeningen op inventieve wijze combineert met foto's, die hij met zijn mobieltje neemt.

Filmpje van een als zombie geschminkte tekenares, die zichzelf tekent. Leuk als je van dat soort humor houdt...

Altijd interessant, een lijstje minder bekende feiten en feitjes over het oude Egypte. Een aantal kwam me wel bekend voor, maar anderen niet. Bijvoorbeeld dat de rechten van vrouwen in het oude Egypte vrij goed geregeld waren. En een, voor mij, nieuwe theorie over de dood van Toetanchamon.

Een artikel van de Huffington Post over een mysterieus bouwsel op de bodem van de Israëlische zee van Galilea.

Een bewegende animatie van ons zonnestelsel.

www.stereodose.com/ Een website waar je een geestverruimend middel naar keuze in kunt vullen waarna men een playlist met passende muziek voor je maakt. Bier staat er helaas niet bij.

Foto's van kunstwerkjes gemaakt door een Hongaarse artiest. Erg knap geknutselde en uitgesneden vormpjes met als basismateriaal ouderwetse potloden.

Niet allemaal even interessant en verrassend, maar wel in meerderheid websites waar ik anders niet snel opgekomen zou zijn.  De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Stripman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


7 opmerkingen:

martin zei

Heel erg Zen, ales loslaten en dan opnieuw opzoek gaan. Ik hou het liever een beetje binnen de perken en vindt dat de krant, een tijdschrift of TV me een keuze voor mag schotelen of een medeblogger.

Antoinette Duijsters zei

wel leuk, maar ik zoel liever zelf

Annet zei

Lekker stumbelen Jan - dat is levenskunst!

Jan de Stripman zei

@martin - Nooit gedacht dat ik nog eens Zen zou worden. Misschien moet ik nu ook maar een motorfiets kopen...;o)

@antoinette - Ik normaal gesproken ook, hoor, maar voor de afwisseling is dit wel eens leuk...;o)

martin zei

Je kan hem op zijn minst gaan onderhouden. (Zen en de kuunst van het Scootmobiel onderhoud klinkt meer van deze tijd.) Heb je het ook gelezen?

Jan de Stripman zei

@martin - Nee, ik ken alleen de titel van het boek. Aan het onderhoud van de scootmobiel hoop ik zo min mogelijk tijd te gaan besteden. Is dat ook Zen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die site over Egypte is toch wel interessant.