zondag 27 januari 2013

Zou dit nou een sigaar uit eigen doos zijn ?Of is het een dode mus ? Misschien is het een kwestie van geven met de ene hand en nemen met de ander ? Duidelijk is dat het slechte nieuws zo gepresenteerd wordt dat het juist behoorlijk positief lijkt.

En paar dagen geleden ontving ik een brief van het UWV met volgende verheugende aankondiging: '...de hoogte van uw uitkering wordt verhoogd door indexering met het vastgestelde percentage...'

Dat is mooi, dacht ik, dan krijg ik dus meer geld uitgekeerd. Het netto bedrag dat er onder stond leek me niet veel anders dan in de voorgaande periode, maar het kwartje viel pas toen het deze week op mijn rekening gestort werd. Vroeger ontving ik toch meer ?

Even nakijken in de paperassen en inderdaad: Het netto bedrag is 12,40 euro lager dan voorheen. Hè, hoe kan dat nou ? De hoogte was toch verhoogd ? Is in werkelijkheid de laagte misschien verlaagd ?

Nog even verder zoeken leverde de vorige specificatie op en het klopt allemaal echt. Het bruto bedrag is werkelijk verhoogd en wel met 9,57 euro per maand. Helaas is ook de loonheffing hoger geworden en die zorgt ervoor dat het netto resultaat toch lager uitvalt.

Het zal wel met de maatregelen van Rutte en Samsom samenhangen. De broekriem aanhalen en samen de lasten van de crisis delen en zo. Wel leuk dat het UWV dan net doet alsof we er allemaal op vooruitgaan. Dat houdt de moed er tenminste in. Zo zouden ze elke bezuinigingsmaatregel moeten presenteren.

Ineens valt me in hoe dat genoemd wordt: Het vergulden van de bittere pil...!


De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 en deel 3  van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  en  het Strip-overzicht van 2012

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men9 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, de aloude truc: als je meer geeft kun je ook meer binnenhalen.
Klusje voor je vanmiddag: een extra gaatje in de broekriem slaan. Kun je die nog meer aanhalen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Bruto, netto. Het is altijd lastig om een onderscheid te maken tussen die twee. Netto is nochtans het bedrag dat ertoe doet en dat is altijd minder dan bruto :-(.

Annet zei

Ja goed Jan...

Goedkoop eten is koolhydraatrijk, dikmakend dus, weg met die broekriem, vrouwen dragen ze meestal toch al niet...

We zijn opgegroeid in weelde, was het maar andersom geweest....

En die ambtelijke verdoezelende taal....ook al misdadig, vind ik...

Goeie strip!

Groetjes van Annet....

Jan de Stripman zei

@aad - En ondertussen wordt mijn broek steeds wijder, of zou mijn kont dunner worden ?

@zelfstandig journalist - En je kunt er dus tegelijkertijd bruto op vooruit en netto op achteruit gaan...

@annet - Dank je ! De strip blijft gewoon gratis...;o)

Bart zei

Ach ja Jan, ik constateer dit soort dingen ook aan de lopende band, en probeer me er maar niet meer over op te winden.
De laatste keer dat ik echt kwaad werd was met dat zgn. lente-akkoord, waarbij bestaande pensioen- en AOW akkoorden schandalig werden omgebogen naar voor velen, waaronder ikzelf, grote financiële nadelen.

En dan zijn de politici nog verbaasd als mensen zich voorgoed van hun afwenden, en er niks meer mee te maken willen hebben...

Antoinette Duijsters zei

Stripman, je bent niet de enige:-(

petrus zei

Daar hebben ze nou net een goed betaalde communicator voor in dienst.

Selma zei

Zoiets noemen politici "Dit hebben wij met z'n allen gewild", want "democratisch besloten" door partijen die de burgers zelf gekozen heeft.

martin zei

Je krijgt iets minder en geeft iets meer weg. Niet wereldschokkend, toch en eigenlijk best mooi.

Niet voor iedereen is bruto meer dan netto. Ik heb bijvoorbeeld meer netto dan bruto. D.w.a. dat ik als ondernemer die geen fluit verdient en ook al geen recht had op een utikering toch een lekker bedrag aan belastting teruggaaf ontving.

Voor ondernemers - zeker de grote - is dat niks nieuws onder de zon en dat is nu wel weer jammer. Hoewel je meer geeft - en wat is nu mooier -, geef je het steeds meer aan de mensen die al genoeg hebben. Eigenlijk heel associaal Jan. (-;