zondag 20 januari 2013

Balkonvogeltelling 2013 - Wordt het een goed jaar ?Nee, dit jaar ga ik niet klagen over mijn kleine balkonnetje en het slechte weer en dat er weer zo weinig vogels te zien, laat staan te tellen, zijn. Want tot nu toe is het al een heel behoorlijk balkonvogeljaar, hoor.

De aantallen heb ik niet precies bijgehouden, want dan zou ik aan weinig anders toe komen en ook de data heb ik niet opgeschreven, het moet allemaal wel een beetje leuk blijven tenslotte.

Maar de verschillende soorten heb ik wel genoteerd:

Koolmees
Pimpelmees
Boomklever
Grote bonte specht
Merel
Houtduif
Kauw
Vink
Staartmees
Roodborst

Allemaal waren ze, in de afgelopen weken, al te zien op mijn balkonnetje. Dus met mijn inzending, naar de Nationale Tuinvogel Telling van Vogelbescherming Nederland, gaat het wel goed komen deze keer.

De afgelopen jaren vielen de aantallen, bij mij, een beetje tegen. Ik kwam niet verder dan 4 vogeltjes, terwijl het landelijk gemiddelde op 18 exemplaren lag. Nu is het bij mij 's winters ook minder druk dan 's zomers. Maar dit jaar is de aanloop, of liever aanvlucht, heel aardig. Ik denk dat ik toch zeker op 5 moet kunnen komen.

Als ik nou net als de vorige keren wacht met tellen tot er minstens 1 vogel op balkon zit, dan zal het wel goed gaan. Misschien lukt het me zelfs om een paar getelde vogels te fotograferen...!

Wie ook nog mee wil doen kan op de website van Vogelbescherming de regels vinden en handige hulpjes voor bij het tellen en herkennen van de verschillende soorten.


En op ons blog de verhalen over de telling van 2011 Doe mee met de Tuinvogeltelling ! en 2012 De Tuinvogeltelling is geen wedstrijd, maar toch...De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  en  het Strip-overzicht van 2012

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Vorig weekend scharrelde een merel op mijn balkon rond. Voor de rest is het alleen af en toe een duif. Ik ben dus snel uitgeteld in Antwerpen :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik ben ook bang dat jouw Antwerpse vogels voor onze nationale telling niet mee mogen doen. Laat het Vlaams Blok dit maar niet horen...

Jan de Stripman zei

Mijn telling heeft ondertussen een recordscore opgeleverd: 7 vogels ! Te weten: 2 koolmezen, 2 pimpelmezen, 1 boomklever, 1 merel en 1 vink !!

En mijn tweet over dit blog is door Vogelbescherming geretweet. Da's ook niet mis...;o)

martin zei

Er zijn mensen die weten je te vinden door te kijken naar de vogelvoorzieningen (en dan spreek ik Vlaams) op de balkons. Je retweet en bezoekersaantallen zijn kortom terecht.

Jan de Stripman zei

Dank je, Martin !