zondag 19 augustus 2012

Worden duurzaam en groen de verkiezingsthema's ?Ha, eindelijk zomer ! Maar onder de parasol, of bij een ventilator of airco, is het misschien een idee om vast voorzichtig na te denken over de komende verkiezingen. Het ziet er naar uit dat het er daarbij ook heet aan toe zal gaan.

Vroeger was voor mij de keuze makkelijk: Ik stemde Groen Links. Geen probleem. Maar de laatste jaren ben ik het steeds meer oneens geworden met de koers van die partij. Steeds rechtser en liberaler. De medewerking aan de acties in Afghanistan en het bezuinigingsakkoord met het demissionaire kabinet deden voor mij de deur dicht.

Wat nu ? De PvdA misschien ? Voorheen vond ik die partij eigenlijk ook te rechts en te liberaal. Wim Kok heeft ooit de ideologische veren bij het oud vuil gezet en daarna was er weinig aantrekkelijks meer aan. Maar nu, met Samson en Spekman, lijken ze weer een draai naar links te hebben gemaakt.

Maar zowel de PvdA, als Groen Links, zie ik er toe in staat om, na de verkiezingen, in zee te gaan met VVD en of CDA. En dat laatste moet toch ten allen tijde voorkomen worden. Als iets mijn keuze gaat bepalen dan zal het de wens zijn om CDA en VVD uit de regering te houden.

Verblind door machtswellust hebben die twee immers een verbond gesloten met de Grote Blonde Komkommer. Het CDA is daarvoor, in de peilingen tenminste, flink bestraft. Maar gek genoeg lijkt de VVD er mee weg te komen.

Het liberale gedachtegoed wordt door een flinke groep Nederlanders zo fanatiek aanbeden, dat zelfs het debacle met de PVV ze niet van hun geloof af lijkt te kunnen brengen. Het enige goede dat uit het kabinet Rutte voort is gekomen is dat die PVV nu buiten spel lijkt te staan. Ze zullen nog best wat stemmen krijgen, maar niemand zal die partij voorlopig nog serieus nemen. Hoop ik.

Goed, geen Groen Links en PvdA, dus, al zou daar normaal gesproken mijn voorkeur liggen. D'66 valt ook af. Die hebben zich in eerdere kabinetten al gediskwalificeerd, door centrum-rechtse coalities te steunen en helemaal niets van hun eigen speerpunten binnen te halen. Okee, hun leider Pechtold ging af en toe lekker te keer tegen Wilders, maar daarmee haal je mij niet over de streep.

Dan zal het toch haast wel de SP moeten worden. Dat wordt een grote partij, naar het schijnt. En samenwerking met VVD en CDA lijkt voor hen niet waarschijnlijk. Het goeie, ouwe socialisme spreekt mij ook wel aan, al ik ben het niet op alle punten met ze eens.

De kans bestaat natuurlijk dat de SP wel de grootste wordt, maar dat PvdA, Groen Links of D'66 een verbond sluiten met VVD en of CDA. Het zal niet voor het eerst zijn als zo de grote overwinnaar uiteindelijk buiten de regering wordt gehouden.

Zal ik dus strategisch kiezen, SP, of toch mijn politieke idealen volgen ? Misschien kan de Stemwijzer me helpen ? Ik had vorige week al eens de Stemmentracker ingevuld. Daaruit bleek dat ik het het meest eens was met de PvdA, gevolgd door Groen Links en SP. Maar de Stemmentracker vergelijkt mijn persoonlijke politieke voorkeur met het stemgedrag van politieke partijen in de kamer.

De Stemwijzer gaat uit van verkiezingsprogramma's. Ook die maar ingevuld, dus. Blijkt dat de partij, waarmee ik de meeste overeenkomsten heb, toch Groen Links is. Gevolgd door de Partij voor de Dieren, PvdA, de Partij voor Mens en Spirit (nog nooit van gehoord !) en daarna pas de SP.

Heel groot zijn de verschillen niet, hoor. En tot mijn genoegen staat de VVD, in mijn Stemwijzer-uitslag, helemaal onderaan.

Wat ik me tijdens het invullen van vragen over de economie, Europa en de Publieke Omroep, wel afvroeg was waar de groene en duurzame thema's bleven. Met enige goede wil zou je misschien 2 of 3 van de voorgelegde stellingen in die categorie kunnen plaatsen.

Duurzaamheid en natuurbehoud zouden de hoofdthema's voor elke verkiezingsronde moeten zijn. Zonder gezonde natuur gaan wij het immers niet overleven. Het is maar goed dat Natuur en Milieu, ook dit jaar weer, met de Groene Kieswijzer komt.

Op het moment dat ik dit schrijf is de Groene Kieswijzer nog niet online. Op de website staat dat ze vandaag van start gaan. Mij benieuwen of ze me van gedachten kunnen doen veranderen.

Meer info over de komende verkiezingen op Wikipedia – 2e kamerverkiezingen 2012 

Ps: Na een week is het me eindelijk gelukt om de Groene Kieswijzer in te vullen. Het blijkt dat de website het niet goed doet als je de webbrowser van Firefox gebruikt. Een eenvoudiger hulpmiddel voor milieubewuste kiezers is klimaatkeuze.nl  Daar wordt een aantal politieke partijen getoetst op hun klimaatbeleid.


De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit hoofdstuk.


Klik op de strip voor een grotere weergave. Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  en  het Strip-overzicht van dit jaar

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men7 opmerkingen:

Anoniem zei

Blijft tobben Stripman. Maar je hebt gelukkig nog even. Er kan nog van alles gebeuren :-)

Annet zei

Ik stem op de geheimzinnige hulpman..

;)

Antoinette Duijsters zei

Ik stem nergens op, ben het zo zat, die leugens.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb ook de Stemwijzer gedaan (zie blog 13 augustus). Bij mij kwam PvdD op 1 en GL op 2. Net andersom dus. Normaal zou ik ook GL hebben gestemd, maar Sap heeft het grandioos verprutst. Dus, toen ik vrijdag mijn stembiljet kreeg, heb ik er nog een nachtje over geslapen en gisteren het boletje van Marianne Thieme alsnog rood gemaakt en het biljet retour richting Jozias van Aartsen gedaan. Er valt genoeg aan te merken ook op Thieme, maar ik blijk het meest aansluiting te vinden bij haar standpunten. Dus niet langer getreuzeld en de gok maar genomen. Nu jullie in Nederland nog beslissen!

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Dat is zeker. En voorlopig is het me nog niet gelukt om de groene kieswijzer te doen. Ik kom op een heel verkeerde site, als ik de link volg...;o)

@annet - Een uitstekend idee !

@antoinette - Ja, het blijft een gok wat er allemaal van terecht komt...

@zelfstandig journalist - Uitstekend ! De Partij voor de Dieren zou ik niet snel kiezen, maar dat is gewoon mijn vooroordeel...;o)

anne zei

ik herken me in ieder van de vorige uitspraken, op zich een vreemde zaak - partij voor de mens, spirit en nog wat ken ik niet en als ze goed zijn, wil ik weten met wie ze lijstverbindingen hebben - ik wil mijn stem niet weggooien - groen links vertrouw ik niet meer, slappe sap, Samson komt uit de milieubeweging, dat pleit voor hem - want ik wil sowieso dat het milieu een fikse rol speelt en niet die rechtse kliek - en Roemer kletst mij te simplistisch - partij van de dieren is een optie, maar ze doen alleen in de marge mee en dan krijgt de verkeerde de macht -

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zou er tot halverwege dit jaar ook niet zijn opgekomen :-).