dinsdag 11 oktober 2011

De bosuil met zijn legendarische roepSinds een paar dagen hoor ik 's nachts de bosuil weer roepen. Een roep die zo legendarisch is dat in elke film, bij een nachtelijke scene, het geluid van de Europese bosuil wordt afgespeeld. Of die uilensoort nou voorkomt, in de omgeving waar de film gemaakt is, of niet.

Uit de volksmond hoor je verschillende meningen als het om uilen gaat. De wijze uil, aan de ene kant en het domme uilskuiken aan de andere. Of zou er mee bedoeld worden dat wijsheid met de jaren komt ?

De uil is een mysterieus wezen, dat geluidloos door de nacht vliegt en alleen af en toe zijn beangstigende roep laat horen. Toch zijn er veel mensen die van uilen houden. Al jaren behoren ze bij de populairste vogels om per webcam te volgen.

Zou het door het menselijke gezicht van de uil komen ? Met zijn naar voren gerichte ogen en ronde kop ? Ik weet het niet. Misschien zijn het wel de aandoenlijke uilskuikens, in hun witte donspakje, die ons hart sneller doen kloppen. Ze kunnen in elk geval erg koddig om zich heen kijken en gaan al jong aan de wandel.

In deze tijd van het jaar zijn de jongen al uitgevlogen en maken vader en moeder zich op voor het volgende seizoen. Veel andere vogels doen dat in stilte. Die gaan hun veren ruien en proberen daarna, op hun gemakje, de winter door te komen.

De bosuil niet, die is juist nu druk bezig zijn territorium af te bakenen. Daarom kun je hem al in het najaar horen roepen. Het bekende langgerekt oeoeoeoeo, gevolgd door een korte stilte en dan oe-oehoeoe. Waarbij de laatste toon bibberend wegsterft. Ook hoor je mannetje en vrouwtje af en toe naar elkaar roepen. Dat klinkt dan meer als kwiejit, of kjiewit.

Gezien heb ik ze bij mijn huis nog nooit. Dus voor de tekening, die ik vorig jaar maakte, heb ik gebruik gemaakt van foto's. Als een bosje uilen bij elkaar zie je de oehoe bovenaan, daaronder links de kerkuil, rechts de bosuil en onderaan de steenuil. De tekening en delen van de tekst verschenen eerder op het VK-blog.

Meer informatie over de bosuil bij Vogelbescherming Nederland en Wikipedia  (de Engelse beschrijving op Wikipedia is veel uitgebreider...)

6 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Pracht tekening, het steenuiltje is bij mij favoriet, ook om via de webcaam naar te kijken.

Anoniem zei

Mooie tekening weer.
Bofkont. Ik heb ze hier nog nooit gehoord.
Op mijn vakantiestek hoor ik ze elke avond. Ook nog nooit gezien trouwens.

de Stripman zei

@antoinette - Steenuiltjes heb ik een aantal jaar geleden gezien in de polder tussen Soest en Amersfoort. Het zijn koddige beesten...;o)

@aadverbaast - Het is hier ook niet elke herfst raak, hoor. Vorig jaar heb ik ze niet gehoord, het jaar daarvoor weer wel en dit jaar dus ook...

Anoniem zei

Hier horen we hem/haar wel.
Soms zien we haar/hem ook vliege, geruisloos zweven.
Groet Luuk

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In een stad hoor je nooit een uil. Jammer ...

de Stripman zei

@luuk - Mazzelaar...;o)

@zelfstandig journalist - Ze komen ook wel in stadsparken voor. Maar in bosrijke omgeving heb je natuurlijk meer kans...