zondag 20 mei 2018

Ten paleize ontboden


Op audiëntie gevraagd. Het klinkt nogal dwingend en zo was het in werkelijkheid niet, maar we zaten, afgelopen woensdagavond, wel in de oranjerie van Paleis Soestdijk en werden toegesproken namens de nieuwe eigenaar.

Het avondlicht viel door de hoge openstaande ramen, we zagen de rododendrons prachtig geel, rood en paars in bloei staan. Daarachter schemerde het wit van het paleis, glinsterde de vijver onder een machtige rode beuk en in de verte konden we nog net een romantisch wit bruggetje zien, dat zich over het water kromde.

De nieuwe directeur, Floris de Gelder, noemde dit één van de mooiste plekken van Nederland. Ik moest hem gelijk geven en dacht dat het knap idioot is dat het rijk dit historische erfgoed gewoon verkocht heeft. Alsof je het Rijksmuseum aan een zakenman verpatst en zegt: 'Maak er maar wat leuks van.'

Zo is het natuurlijk niet gegaan. Er was een soort van prijsvraag, waarbij iedereen plannen kon inleveren en de winnaar het hele landgoed voor een miljoen mocht overnemen. Onder behoorlijk strenge voorwaarden. Het paleis moest gerestaureerd worden, aan het park mocht niet veel veranderd worden. Bepaalde delen moesten altijd toegankelijk blijven voor het publiek.

En als je meneer de Gelder hoorde geloofde je ook dat hij geen al te wilde plannen had. Het park was zelfs autovrij gemaakt, het paleis aan de buitenkant schoongemaakt, voor het terrein was de oude beheerder in dienst gehouden. Het bos, 150 hectare, dat altijd voor iedereen gesloten was geweest, behalve voor de koninklijke familie, zal ook opengesteld gaan worden.

Allemaal heel geruststellend. En dat was vermoedelijk ook de opzet van deze bijeenkomst. Wij en een honderdtal andere omwonenden, waren uitgenodigd voor een hapje en een drankje, om ons te paaien en te sussen. Uiterst vriendelijk werden we verwelkomt en naar onze mening gevraagd. Goed aangepakt en slim. Je buren kun je beter te vriend houden.

Maar toen ik later thuis de website bekeek zag dat er iets minder geruststellend uit . Op de 'artists impression' staat er een soort achtbaan in de voortuin van het paleis getekend. Aan de overkant van de straat, bij het deel dat in de plannen de 'parade' wordt genoemd, lijkt een parkeerterrein middenin het Baarnse Bos gepland.

Nu moet je zo'n tekening niet al te serieus nemen, hoop ik. Maar alleen het Paleis schoonhouden en de gazons maaien is natuurlijk niet genoeg om er een rendabel bedrijf van te maken. In zijn praatje bracht de directeur dat ook wel naar voren. Er zullen huizen gebouwd worden, voor de verkoop, er zullen innovatieve bedrijfjes komen, restaurantjes, al dan niet tijdelijke paviljoentjes en overnachtingsmogelijkheden.

En in het paleis en de tuinen zullen tentoonstellingen, congressen, concerten en markten worden georganiseerd. Dat gebeurde de afgelopen jaren ook al en daar hebben we nauwelijks hinder van gehad. Dus... misschien valt het allemaal best mee. Over een half jaar is er weer zo'n bijeenkomst voor de buren, we gaan het toch maar in de gaten houden.

Voor wie het van nog dichterbij wil volgen: het Paleis zoekt vrijwilligers

Zie voor de plannen: madebyholland.nl

En ondertussen kun je het paleis en de tuin ook bezoeken: www.paleissoestdijk.nl


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo'n paleis onderhouden, zal wat kosten. Geld moet toch ergens vandaan komen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik denk dat iedereen het er over eens is dat het paleis en de omgeving behouden moet blijven. Dan zal er ook geen bezwaar zijn als het onderhoud door de overheid betaalt wordt. Dat ging de afgelopen jaren prima. Nu het verkocht is worden de kosten hoger en moet er winst worden gemaakt. Ik vrees dat dat ten koste van de omgeving zal gaan...

martin zei

Er zijn toch wel vergadedringen over in de Gemeenteraad van Soest? Bestemmings- en bouwplannen? Voor je het weet is er een attractie waarin len met lasers een hindernis op moet werpen voor de rokkenjagers (of broekenjager voor die ene stiekeme homo) van oranje (aangetrouwd). Zie je 's avonds geen sterren meer maar Willem I, II, III en Bernard von LB. Ik bedenk maar wat.

Annette Lemaire zei

Leuk beschreven Jan.
Maar inderdaad blijf op je hoede....

Jan de Stripman zei

@martin - Het Paleis grenst aan Soest, maar ligt in de gemeente Baarn. Er is wel overleg met Soest, begreep ik, maar als het er op aan komt hebben we weinig in de melk te brokkelen...

@annette - Ik blijft het, positief maar kritisch, volgen...!