zondag 15 oktober 2017

Ophelia is op weg naar Ierland


Na het geweld van orkanen Irma en Maria vroeg mijn vrouw: 'Kunnen we hier ook zo'n storm krijgen ?'
'Welnee', zei ik. Maar ondertussen beweegt orkaan Ophelia zich over de Atlantische oceaan naar het noorden, in plaats van de gebruikelijke route te volgen, naar het westen.

Ophelia ontstond begin oktober voor de kust van Afrika. Op 9 oktober bereikte ze het orkaanstadium en daarmee was het de 17e stormdepressie en de 10e orkaan van dit seizoen. Inmiddels heeft de stormwind snelheden van 185 km/u bereikt met uitschieters naar 220 km/u. Daarmee is Ophelia een orkaan van categorie 3.

2017 is een bijzonder actief orkaanseizoen, maar we mogen dat niet zonder meer toeschrijven aan de opwarming van de Aarde, lees ik bij het KNMI. Ook de jaren '50 en '60 waren zeer actief, toen was er van opwarming nog geen sprake. Maar orkanen ontstaan boven warm zeewater en als dat opwarmt lijkt het voor de hand te liggen dat er ook meer orkanen gaan komen.

Er spelen echter ook andere factoren mee en volgens sommige berekeningen zal het aantal orkanen zelfs afnemen, als het klimaat warmer wordt. Maar de orkanen die ontstaan worden waarschijnlijk wel zwaarder. Dus niet direct opgelucht ademhalen.

Dit weekeinde stormt Ophelia langs de Azoren en begin volgende week gaat ze naar verwachting voor problemen zorgen in Ierland en Schotland. Dat is behoorlijk zeldzaam, maar tegen de tijd dat de storm in Ierland aankomt is het geen orkaan meer.

Dus ik kan mijn vrouw nog steeds geruststellen, maar aan de andere kant... als zo'n storm Ierland aan kan doen, waarom ons land dan niet ? Een echte weerkundige kan daar vast een goed antwoord opgeven.

In zekere zin doet Ophelia ons land trouwens wel degelijk aan. Het is door haar invloed dat we nu zulk uitzonderlijk warm nazomerweer hebben.

Zie de website van het KNMI: Orkaanvoorspellingen op langere termijn  

De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman.

Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Gebeurt er in Ierland ook nog eens iets spannends :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nou, ze maken er best leuke muziek en drinken daar veel whiskey bij...;o)

martin zei

Is er goeds (mooi weer) dan meot je daar weer de rottige achtergronden van blootleggen (orkaan bij de Ierse zingende drinkebroeders). Valt me van je tegen. Moet dit (-;?