zondag 22 oktober 2017

In Jezus naam ?


Ik onderteken wel eens een petitie op internet, dus krijg ik wel eens een bericht van een actiegroep of belangenorganisatie. Een van de mails die me de laatste tijd opviel was van Vluchtelingenwerk Nederland, over het asielbeleid van het komende kabinet. Ze noemen dat 'spijkerhard'.

Op zoek naar informatie kwam ik bij een column op de website van de NRC. Antonie Fountain spreekt daarin zijn verbazing uit over de instemming van de Christen Unie aan het voorgenomen beleid. Fountain is mensenrechtenactivist en een van de drijvende krachten achter de Vluchtkerk waar, tot 2013, uitgeprocedeerde asielzoekers opgevangen werden.

Hij schrijft dat hij daar schouder aan schouder stond met kamerleden van de Christen Unie. 'De afgelopen jaren streed de CU voor het verruimen van het kinderpardon. Voor eerlijke behandeling van uitgeprocedeerden. Voor meer rechten voor zowel asielzoekers als statushouders.'

Fountain richt zijn pijlen op de CU, maar het geldt natuurlijk net zo goed voor het CDA, dat zich ook christelijk noemt. Hij vindt het niet meer dan logisch dat christenen zich inzetten voor vluchtelingen: '...de Bijbel kent geen enkele nuance waar het gaat om het verwelkomen van en zorg dragen voor vreemdelingen. Dat is een heilige verplichting.'

Maar dat wordt nu overboord geworpen. Het komende kabinet zet in op het weren van vluchtelingen, het opvangen in eigen regio, het terugsturen naar 'veilige landen'. Daarbij worden de rechten van vluchtelingen beperkt als ze, ondanks alle tegenwerking, toch ons land bereiken.

Asielzoekers hebben in de voorgenomen plannen geen recht meer op een advocaat. Inburgeringseisen worden verhoogd, kinderen worden uitgezet, ook als ze in Nederland geboren of opgegroeid zijn.

Antonie Fountain besluit zijn column met: 'In Jezus’ naam kinderen uitzetten naar landen waar ze nooit hebben gewoond? In Jezus’ naam asielzoekers de toegang tot een advocaat ontzeggen? In Jezus’ naam mensen die oorlog zijn ontvlucht terug sturen naar een ‘veilig’ land in de regio?
De ChristenUnie moet óf haar naam, óf het regeerakkoord wijzigen. Samen zijn ze heiligschennis.'

Het zal wel niet direct gebeuren, maar het is een oproep die niet alleen christenen zich aan zouden moeten trekken.

De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman.

Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik vermoed dat de CU het kinderpardon heeft uitgeruild tegen een strenger prostitutiebeleid, hét stokpaardje van Gert-Jan Segers. Prioriteiten stellen ...

Cor Uitham zei

wij zijn egoïstisch en niet zo onbaatzuchtig en houden meer van dieren dan van mensen