zondag 7 mei 2017

Wat is vrijheid ?


In een TV-reportage over de viering van Bevrijdingsdag werd, aan een aantal mensen uit het publiek, gevraagd wat voor hen vrijheid was. De antwoorden waren voorspelbaar. Kunnen doen en zeggen wat je wil, in vrijheid kunnen leven enzovoort.

Ja, vrijheid is kunnen doen en laten wat je wil. Maar niet zonder grenzen. Grenzeloze vrijheid is wat de nare types van een website als Geen Stijl tentoon spreiden. Die denken dat vrijheid betekent dat je iedereen die er anders uitziet, van een ander geslacht is, een ander geloof, andere ideeën of voorkeuren heeft, grenzeloos mag beledigen en bedreigen. Dat lijkt me niet de vrijheid waar onze oorlogshelden voor gestorven zijn.

150 bekende en minder bekende vrouwen riepen, in een open brief, bedrijven op om niet meer te adverteren op Geen Stijl. Maar als je de vrijheid neemt om te zeggen dat het onbeschofte horken zijn en hun website een riool, dan worden ze daar boos om. Hun vrijheid is eenrichtingsverkeer. En aangezien elke onwelgevallige opmerking beantwoord wordt met een scheldkanonnade is een gesprek daarover niet mogelijk.

Vrijheid zou met mate genoten moeten worden, rekening houdend met het welzijn en de vrijheid van anderen. En niet alleen van mensen, maar ook dieren en planten en de rest van de planeet, denk ik er dan achteraan.

In toespraken, van politici en bestuurders, werd er een dag eerder, bij de dodenherdenking, op gewezen dat anderen voor onze vrijheid gevochten hebben. En er voor zijn gestorven. Daar heb ik dan ook mijn bedenkingen bij.

De gesneuvelde soldaten werden door politici en bestuurders de oorlog in gestuurd. Er zullen er bij zijn geweest die daar enthousiast mee instemden, maar anderen zullen er weinig zin in hebben gehad. Op dienstweigeren en desertie stonden zware straffen, dus een alternatief was er niet.

Dat militairen niet altijd zin hebben om voor onze vrijheid te vechten bleek tijdens de balkanoorlog. Toevallig sprak ik toen een beroepsmilitair die mogelijk uitgezonden zou worden voor een VN-missie. Die zag zijn rustige leventje in gevaar komen. Hij wilde helemaal niet uitgezonden worden. Hij bleef liever thuis, en beetje oefenen, het materieel poetsen in de kazerne en 's avonds lekker op de bank bij vrouw en kinderen.

Geef hem eens ongelijk. Maar ja, die vrijheid werd hem niet gegund...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Er zit een grens aan de vrijheid van meningsuiting. Ook voor Geen Stijl.

Jan de Stripman zei

Schelden, beledigen en bedreigen is geen vrijheid van meningsuiting. Het is schelden, beledigen en bedreigen. Maar wat er ook achter zit is dat bepaalde mensen het leuk vinden om, met z'n allen, iemand anders te grazen te nemen. Dat is een verwerpelijk iets...