zondag 25 september 2016

Die, dat, wat ?


Dit gaat een oude mannen verhaal worden. Vroeger was alles beter, in ieder geval het onderwijs en daarom spreekt niemand meer behoorlijk Nederlands, tegenwoordig. Zoiets.

Ik woon niet ver van Paleis Soestdijk, zoals jullie weten en daar worden deze zomer en herfst allerlei activiteiten georganiseerd. Eerdaags is er een sportief evenement en door de organisatie worden wij, als buurtbewoners, keurig ingelicht over wat er gaat gebeuren. Toeloop van mensen, enige geluidsoverlast, misschien parkeerproblemen, dat soort dingen.

Het zal allemaal wel meevallen. Maar wat mij wel stoort is het taalgebruik in de informatieve brief die wij in de bus kregen. Ze schrijven over '...de voortuin van Paleis Soestdijk wat als start/finishterrein fungeert.' Aan het eind van het schrijven noemen ze '...het contactformulier die vermeld staat op de website.'

Ik kan daar slecht tegen, maar ik realiseer me ook dat heel veel mensen zich niet zullen beseffen dat er in deze zin een fout staat. 'Die', 'dat' en 'wat' worden vaak verwisseld en 'beseffen' zou niet in combinatie met 'me', of 'zich' gebruikt moeten worden. Maar dat schijnen nog maar weinigen te beseffen.

Er komt vrijwel geen interview meer voorbij, op radio of TV, of ik betrap me erop, dat ik de spreker hardop zit te verbeteren. Het is: '...de tuin die...' en '...het formulier dat...'. En ik was helemaal geen hoogvlieger, vroeger op school, als het om grammatica ging.

Ouwe mannen gezeur, waarschijnlijk. Maar ik denk dan toch: zou er in de organisatie van zo'n evenement niemand van boven de 50 zitten, die zo'n informatief schrijven eens door kan lezen ?

Taal is een levend iets en blijft niet eeuwig hetzelfde. Luister maar eens naar opnamen van sprekers uit het verleden. Ik zal me er dus maar bij neerleggen dat over een poosje niemand (zich) meer beseft hoe 'die' en 'dat' correct gebruikt moeten worden. Ik ben bang dat het niet snel zal gaan wennen...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

6 opmerkingen:

martin zei

Kennelijk is er geen geld voor een administratief/communicatie medewerkster op niveau. Even dacht ik gaat Jan zich nu ook al beseffen. Gelukkig valde het mee.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als of dan is ook een leuke. Misschien moet ik maar eens een open sollicitatie sturen.

Jan de Stripman zei

'Die mannetje is kleiner als mij.' Je zult zien: over een poosje is dat standaard Nederlands...;o(

Cor Uitham zei

Jan jij beseft natuurlijk wel dat ik het helemaal met jou eens ben!!!!!

Jan de Stripman zei

Zeker, Cor !

Annette Lemaire zei

Leuk dat je jezelf vaak relativeert
aan het eind. Ik maak ook zoveel grammaticale
fouten. Oh boe!