zondag 6 september 2015

Het insectenbalkon


Jullie moeten het maar niet verder vertellen, maar ik probeer bij het inrichten van het balkon ook rekening te houden met insecten. Het zou kunnen dat sommige van mijn gezinsleden bij die gedachte wat onrustig worden, maar dat is echt niet nodig.

Laatst las ik een opmerking van iemand, ik geloof op Facebook, die zei dat het heel verstandig is om in je tuin planten te zetten waar wespen op af komen. Wespen zijn hoofdzakelijk insecteneters, maar iedereen die in de nazomer wel eens buiten iets zoets eet, of drinkt, weet dat ze ook van andere dingen houden.

Dan zou je zeggen: zet geen planten in je tuin waar wespen door aangetrokken worden, want dan lok je ze de tuin in. Maar dat is verkeerd gedacht, want in je tuin komen ze toch wel. En als ze nou op die planten afkomen, dan zitten ze op dat moment niet op je aardbeientaart, of in je ranja.

Een paar jaar terug heb ik vastgesteld dat ze ook houden van honingdauw, het zoete kleverige spul dat bladluizen afscheiden. Mieren zijn daar ook dol op. Dus is het ook verstandig om geen gif te spuiten om de bladluizen te bestrijden.

Het is sowieso verstandig om geen gif te spuiten, al was het maar omdat andere levende organismen daar ook onder lijden. Vogels, vissen en wie weet wijzelf ook.

Een erg best insectenjaar was het tot nu toe niet. Of dat aan het gif ligt zou ik niet weten. Anderen zeggen dat het door het weer komt. Kwakkelwinter, gevolgd door koel voorjaar en nu weer een vroege herfst.

Voor de bijen, van die hele kleine metselbijtjes, die vroeger al rond het balkon zoemden, op zoek naar een gaatje tussen de bakstenen om eitjes in te leggen, heb ik een bijenhuisje opgehangen. Wordt goed gebruik van gemaakt. Maar wespen ? Het kan zijn dat ik de verkeerde bloemen heb gekweekt, maar het blijft hier bij een enkele wesp.

Wel komen er regelmatig hommels. Die zijn niet éénkennig, ze komen op de klaver af, die bij het vlinderbloemenmengsel zat dat ik zaaide. Ze lusten de lobelia's en sutera's, die ik twee jaar terug kocht bij het tuincentrum en die door het milde weer de winter overleefd hebben. Ze toonden zelfs belangstelling voor de doorgeschoten andijvie, die werkelijk prachtige blauwe bloemen had.

Vlinders zag ik nauwelijks. Ik moest het doen met een paar dozijn rupsen van het grote koolwitje. Een bewijs dat er toch in ieder geval één vlinder op mijn balkon moet zijn geweest. Die rupsen knaagden de radijzenplant kaal.

Van het handje radijzen dat ik had liet ik de kleinste staan. Die werd zo reusachtig dat ik hem in een aparte pot zetten, waar hij heel mooi tot bloei kwam.

Ik dacht nog radijzenzaad te kunnen oogsten, maar daar dachten de rupsen anders over. Ze vraten alle vruchtjes op en knaagden zelfs de bovenlaag van de bloeistengels af, eerder dan dat ze aan de bladeren begonnen. Daarna vertrokken ze zonder een spoor achter te laten.

Ik heb het hele balkon afgespeurd, maar nergens iets gevonden dat op een verpoppende rups leek. Raadselachtig. Rupsenetende vogels heb ik er niet gezien, of roofzuchtige wespen, ze zullen wel naar beneden gekropen zijn om zich daar ergens te verpoppen.

Een insectenvriendelijk balkon levert dus best iets op, al zijn het geen indrukwekkende aantallen en al helemaal geen plagen. Dus mensen die mij maar raar vinden en denken dat ik mijn balkon beter mensvriendelijk in kan richten. Dat doe ik echt wel. Er staan comfortabele stoelen, er zijn parasols tegen de zon en planten om de insecten bij je weg te houden. Overal is aan gedacht.De Strip: De strip van deze week is gemaakt door niemand minder dan de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

martin zei

Kinkt goed Jan. En nu dan maar weer spinnen tellen.

Jan de Stripman zei

Ik tel alles dat ik tegenkom, Martin !

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Wespen genoeg op het Antwerpse terras waar ik bij mooi weer vaak zit. Er is er zelfs eentje in een leeg colaflesje getuimeld. Denk niet dat die het heeft overleefd. Een ander had het dan weer voorzien op mijn Kriek. Misschien toch maar beter dat het kouder wordt ...

Jan de Stripman zei

Volgens mij is het dat al ! Ik zit hier met een dik vest aan...

Maar je moet ze adviseren om de juiste bloemen neer te zetten...;o)