zondag 28 december 2014

De geprivatiseerde winter


We hebben er bijna twee jaar op moeten wachten, maar nu lijkt het er toch op dat we een beetje winter krijgen. Ja, je weet het nooit, hoor, volgende week kan het wel weer 15 graden boven nul zijn. Maar op dit moment vriest het en er ligt een beetje sneeuw.

In ons land breekt dan meteen de pleuris uit. De treinen rijden niet meer, er staan files op de snelwegen en in Brabant is de stroom van een paar hoogspanningsleidingen gehaald, omdat er teveel sneeuw en ijs op ligt. Het wachten is op de eerste berichten van Nederlanders die, o, wat zielig, ingesneeuwd zijn op hun wintersportbestemming.

Ondertussen zit ik hier lekker met m'n rug tegen de verwarming. Water, gas en licht doen het gewoon. Niets aan de hand. Alles prima geregeld.

Ik heb eens een collega gehad die nog niet zo lang in ons dorp woonde. Toen iemand hem vroeg hoe hij het daar vond zei hij: 'Prima, er vertrekt elk half uur een bus vandaan !'

In werkelijkheid is het zelfs 2 bussen per half uur ! Maar waarschijnlijk niet voor lang meer. Die dienstregeling is een erfenis uit de tijd dat het openbaarvervoer nog door de overheid geregeld werd. Inmiddels zijn we geprivatiseerd en wordt er gesproken over het afschaffen van een paar van die bussen. Want als één ding duidelijk is, dan is het dat een uitgebreide busdienst, zelfs door het dichtbevolkte Gooi- en Eemland, niet winstgevend is.

En wij kunnen nu wel mooi weer spelen, met onze nutsvoorzieningen, die het gewoon doen, ook in de winter. Dat danken we aan ons verleden, waarin de overheid overal door het land, elektra-, gas- en waterleidingen heeft aangelegd. Als we het aan het bedrijfsleven over hadden gelaten zaten we er nu niet zo warmpjes bij.

Vorig jaar hadden we geen winter, dus ook geen zorgen, maar in Noord-Amerika was het wel bijzonder koud. Ik heb familie in Canada en die moesten zelfs enige tijd hun huis uit, omdat de stroom was uitgevallen en daarmee de verwarming ook.

Het had zo hard gesneeuwd en geijzeld dat niet alleen talloze bomen omgevallen waren, maar ook de bovengrondse elektraleidingen beschadigd waren. Ik volgde dat uiteraard met belangstelling en kwam op internet een discussie tegen, over de vraag of dit niet voorkomen had kunnen worden.

In Europa, zo wist een van de deelnemers, liggen de elektriciteitskabels ondergronds, daar hebben ze geen last van stroomuitval bij slecht weer. Maar één van de anderen zette die dromer weer met beide benen op de grond: Dat gaat in Canada dus nooit gebeuren. Daar is de stroomvoorziening geprivatiseerd en zo'n bedrijf gaat echt geen miljoenen uitgeven, om alle leidingen opnieuw aan te leggen.

Ja, een geprivatiseerde winter is geen pretje...  



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Er zijn genoeg andere zorgen in Nederland in 2015. Niet in de laatste plaats de zorg.

Jan de Stripman zei

Ja, wat dat betreft moeten we ook oppassen dat we Noord-Amerika niet achterna gaan...;o)

Bart zei

Ja, die privatisering weet wat, Jan! En de doorvoerders ervan beloofden gouden bergen, of waren het eieren?
Een kind kon al zien waar het toe zou leiden: verschraling en verslechtering.

martin zei

We hebben hier dan ook lekkere zachte grond en het land is dichtbevolkt. Soms heeft dat ook voordelen.