vrijdag 2 september 2011

Gevallen champagneglasVanochtend viel er een glas uit de kast. Ik opende het deurtje om een glaasje van de onderste plank te pakken. Van het balkon had ik wat takjes lavas geplukt, die ik vanavond in een omelet wil verwerken. Ik had ze onder de kraan afgespoeld en wilde ze zolang in het water zetten.

Maar toen ik de deur van het kastje opende viel er dus, van de middelste plank, een glas naar beneden. Het was een champagneglas, zo'n hoog model dat men ook wel flûte noemt.

We drinken maar zelden champagne, maar voor het geval er eens een fles in huis komt, door een feestelijke bezoeker meegenomen, of bij een bijzondere gelegenheid aangeschaft, dan zijn we voorbereid.

Het glas viel langs mijn verschrikte hoofd, op het houten werkblad en brak daar in drie stukken. Dat wil zeggen, het voetje brak er af, de steel in tweeën en het eigenlijke glas viel alleen verder. Het landde op de tegelvloer van de keuken en stuiterde daar wat rond, voor het tot stilstand kwam. Nog helemaal heel !

Een paar jaar geleden heb ik me eens lelijk gesneden aan een stuk glas dat onbeschermd in een vuilniszak zat. Ik had de zak in de tamelijk volle vuilcontainer gestopt en wilde hem wat aanduwen, voor ik de deksel weer dicht deed.

Aanvankelijk had ik niet eens door dat ik me gesneden had. Zo scherp kan glas zijn. Ik dacht eerst, wat is dat nou voor rood spul, daar op die vuilniszak. Het was mijn eigen bloed.

Als het op bloederige wonden aankomt ben ik geen held. Maar ik pakte mijn zakdoek, wond die om mijn vinger en ging terug naar boven. Daar ging ik toch nog bijna van mijn stokje.

Uiteindelijk heb ik aan die snee een gevoelloos plekje, op het topje van mijn linkerpink, overgehouden. Dat risico moeten we in het vervolg zien te vermijden. Dus viste ik vanochtend een leeg melkpak uit de vuilnisbak, knipte het open en deed daar de stukken glas in. Zo kunnen ze geen kwaad meer...

Op de foto: De wolkenlucht van vanochtend...

15 opmerkingen:

lebonton zei

dat is inderdaad de veiligste manier, inpakken.

Margreet zei

Het is een verschrikkelijk cliché, maar scherven brengen geluk, toch?

(en van champagne word ik gelukkig :-)

Glaswerk zei

Het glaswerk niet laten vallen is natuurlijk óók een optie.

de Stripman zei

@lebonton - We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn...;o)

@margreet - Wat extra geluk is nooit weg...!

@glaswerk - Dit glaswerk sprong vrijwillig. Al moet niet uitgesloten worden dat het door zijn soortgenoten de kast uit geduwd werd...;o)

Antoinette Duijsters zei

De kas een beetje vol, net als bij mij:-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Slim!

de Stripman zei

@antoinette - Ja, het is proppen. En als je aan de ene kant teveel propt, vallen aan de andere kant de glazen uit de kast...;o)

@zelfstandig journalist - Een ezel snijdt zich geen 2 keer... enz...;o)

rob alberts zei

Met het mooie weer meende ik eerst even dat je de champagne open hebt gemaakt.
Maar het is inderdaad beter om voorzichtig te zijn.
Pas je ook op als je naar buiten gaat? Het is extra lekker!
Vriendelijke groet

de Stripman zei

@ron alberts - Geen zorgen, vandaag is een balkondag...;o)

martin zei

Vanwege ruimte gebrek gekozen voor een flute i.p.v. een coupe? Of een kwestie van smaak? Champagne 'mag' uit twee heel verschillende glazen gedronken worden. Dat is maar weinig drankjes voorbehouden.

Bart zei

Ja, dat blijft linke soep, glas zo in de vuilnisbak doen.
Jouw oplossing met het melkpak is mooi, die wanden zijn lekker taai, safety first! :-)
Hier in huize Bart - je voelt hem misschien al aankomen - springen er ook regelmatig busjes peper, pakjes paneermeel en flesjes maggi uit de keukenkastjes, hun vrijheid tegemoet.
Als het weer eens gebeurt tel ik even tot tien, voor ik de troep gelaten opruim... ;-)

Bart zei

...maar wat een prachtige wolkenlucht Jan, laten we het daar eens over hebben... ;-)

de Stripman zei

@martin - Die coupes zouden inderdaad meer plaats innemen. Maar ik heb ook het gevoel dat ze wat ouderwetser zijn...;o)

@bart - Het leek me een aardige combinatie, zo'n dagelijks voorval en de wolken van die dag...;o)

martin zei

Genever in een tumbler is best heel hip, maar van mij hoeft het niet. Cognac uit een niet-cognacglas kan ik me niet voorstellen. Het is allemaal reuze ouderwets, maar niet voor niets bedacht. Van champagne heb ik geen kaas gegeten, maar inderdaad heeft de flute de cou[pe vervangen. In een artikel (http://www.notcot.com/archives/2009/05/veuve-clicquot-8.php) hierover vond ik de volgende beschrijving van het ideale champagne glas. (Een beetje bourgogneglas komt er dicht in de buurt.)

de Stripman zei

@martin - Leuk, al die verschillende modellen ! Het is zoals veel andere gebruiksvoorwerpen, ze hebben een bepaalde vorm waarover nagedacht is. Toch verandert die vorm door de jaren heen. Nieuwe mode, nieuwe inzichten. Maar de champagne zal niet zo heel verschillend smaken, uit het ene of het andere glas...;o)