zondag 29 april 2018

Goed nieuws voor de bijen, de vogels en voor ons


Het is mistig, vanochtend. Toen ik wakker werd trok de zon oranjerode strepen, boven de mistflarden. Nu zie ik de bomen van het park vervagen in de dampwolken, een merel zingt op het dak van de buren en een grote zwart-witte muskuseend wandelt langs de slootkant.

Ik ben vroeg op, omdat ik niet meer slapen kan en dit verhaaltje nog wil schrijven voor zo mijn achterkleinkind wakker wordt. Dan zal er van schrijven niet veel meer komen en gaan we gezellig samen de vogels voeren, of naar een natuurfilm op YouTube kijken. Gisteren over tropische sponzen in de zee rond de Bahama's. Heel interessant.

Ondertussen is er goed nieuws voor de bijen, de vogels en voor ons. Het Europese parlement heeft ingestemd met een verbod op drie soorten neonicotinoïden. Dat zijn insecticiden, vaak verwerkt in plantenzaad, die zeer schadelijk zijn voor bijen. En voor '...groene perzikbladluizen, bietenvliegen, bietenkevers, ritnaalden, springstaarten, wortelduizendpoten, miljoenpoten, zwarte bonenluizen en tripsen...', lees ik op de website Boerderij.nl. 

Daar zijn ze helemaal niet blij met het verbod en voorspellen ze grote problemen voor de suikerbietenteelt. 'De opbrengstderving in de praktijk kent een grote bandbreedte, met wel uitschieters tot 50%.' Tevens claimen ze een negatief effect 'op nuttige insecten en milieu'.

Daar kijk ik van op want milieuorganisaties hebben fel campagne gevoerd voor het gifverbod. Op de website van Vroege Vogels wordt een Britse professor geciteerd: 'Het is zeer aannemelijk dat naast de schadelijke gevolgen voor bijen, ook de afname van vlinders, vogels en waterinsecten verband heeft met neonicotinoiden.'

Op de website van de NOS lees ik:
'De afgelopen jaren was er sprake van een alarmerende daling van de bijenpopulatie. Onder meer Greenpeace riep lidstaten daarom op zich uit te spreken voor een verbod op het bijengif. Activistennetwerk Avaaz noemt het besluit van de lidstaten "een baken van hoop voor bijen. Eindelijk luisteren onze regeringen". 

Ondertussen heeft een metselbij eitjes gelegd in het scharnier van onze balkondeur. Die kan dus voorlopig niet meer dicht, maar dat hebben we er voor over. Hopelijk wordt het weer snel wat warmer...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zijn tropische sponzen ook voor een klein kind interessant?

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ze vond ze heel mooi en had het filmpje zelf uitgezocht. Vandaag waren het kwallen, reuzehaaien en tropische vogels...

martin zei

En dan een opa die het ook mooi vind die zijn zeldzamer dan kinderen die de natuur een warm en geïnteresseerd hart toedragen. Hoe zou dat toch komen?