zondag 4 februari 2018

De goede genen


Het is logisch als een boer of kweker probeert om dieren te fokken en planten te veredelen zodat ze de beste eigenschappen krijgen. De beste koeien, de mooiste tomaten, zo gaat het al eeuwen.

Maar er ontstaat nogal wat weerzin als hetzelfde gebeurt in een laboratorium, door genetische manipulatie. Experimenten met voedselgewassen om ze ongevoelig te maken voor ziektes, of bestand tegen landbouwgif dat alle andere planten vernietigt ? Tegen zulk ingrijpen in de natuur wordt hevig tegen geprotesteerd.

En dan heb ik het nog niet over genetisch gemanipuleerde dieren of zelfs mensen. Bij reageerbuisbevruchtingen zou je kunnen selecteren op huidskleur, karaktereigenschappen, of intelligentie. Dat doet denken aan griezelige regimes die proberen een verbeterde versie van de mens te kweken.

Maar wat als zo'n selectie buiten het laboratorium om plaats vindt ? Gewoon omdat mensen uit een bepaalde milieu, eerder met elkaar relaties aan zullen gaan, dan met mensen uit een heel andere kring. Hoger opgeleiden zullen misschien eerder trouwen met iemand van hun eigen niveau. Mensen met bepaalde hobby's vinden een partner via vrienden en kennissen met dezelfde liefhebberijen. Daar kunnen we toch moeilijk iets tegen hebben ?

Neem nou Mathieu van der Poel. Voor wie hem niet kent, Mathieu gaat vandaag meedoen aan het Wereldkampioenschap Cyclocrossen, of veldrijden, in het Limburgse Valkenburg. Dat is met een racefiets over ruw, heuvelachtig en waarschijnlijk modderig terrein rijden.

Mathieu is de grote favoriet en dat is misschien niet toevallig, hij heeft namelijk zijn genen mee. Zijn vader, Adri, was ook wielrenner en een hele goeie. Hij was in 1996 wereldkampioen veldrijden, werd op de weg eens tweede bij het WK en won meerdere klassiekers en touretappes.

De moeder van Mathieu is de dochter van, Raymond Poulidor, een Franse wielerlegende. Poulidor, 'Poupou', onder fans, stond bekend als eeuwige tweede – onder meer drie keer net geen winnaar van de Ronde van Frankrijk – maar Poulidor won wel de Ronde van Spanje en een hele reeks klassiekers, dus hij kon er best wat van.

Vader Adri maakte, via het wielrennen, kennis met Corinne Poulidor en uit die verbintenis werd de grote favoriet van vandaag geboren. Mathieu was in 2015 de jongste wereldkampioen veldrijden ooit en won in dit seizoen al 26 wedstrijden.

Maar een garantie op succes is het ook weer niet, zo'n wielerhuwelijk. Het had maar weinig gescheeld of Mathieu was voetballer geworden en zijn oudere broer David is weliswaar ook cyclocrosser, maar diens beste prestatie op een WK is de 6e plaats.

Daarbij... de grootste concurrent voor Mathieu is de Belgische renner Wout van Aert. Die werd de afgelopen twee jaar wereldkampioen en heeft helemaal geen beroemde wielrenners in zijn familie...

De wedstrijd wordt live uitgezonden vanaf 15.00 uur. En wie zolang niet wil wachten: Om 11.00 uur is de strijd voor de beloften, renners tot 23 jaar, live te zien op de Vlaamse zender Canvas.De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik luister wel naar de flitsen in Langs de Lijn. Overigens vind ik veldrijden wel leuker dan gewoon koersen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dan heb je dus net gemist dat bij de beloften de Belg Eli Iserbyt gewonnen heeft, met de Nederlander Nieuwenhuis op de plaats twee...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Wout Van Aert had betere genen vandaag. Drie Belgische overwinningen dit weekend!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Klopt. Maar gisteren was van der Poel weer de beste. In de eerste wedstrijd na het WK werd van Aert slechts 8ste. Hij was op de juiste dag in topvorm...