zondag 19 november 2017

Ik roep het al jaren !

En niet alleen omdat mijn blauwe hemel regelmatig weggestreept wordt door al dat overvliegende verkeer. Maar ook omdat het een waanzinnige verspilling en vervuiling is en omdat het op den duur niet zo door kan gaan. We moeten gewoon ophouden met dat malle vliegen.

En nu is er dan eens een deskundige in de krant die het met me eens is. In het Parool stond een interview met Paul Peeters, lector duurzame luchtvaart aan toerismehogeschool NHTV, die woensdag aan de TU Delft promoveerde. Hij stelt dat, als we de klimaatdoelstellingen van Parijs willen halen, er veel minder gevlogen zal moeten worden.

Dit staat haaks op het beleid van het kabinet, dat de luchtvaart ziet als economische motor en inzet op uitbreiding van het aantal vluchten. Omdat Schiphol nu echt tegen zijn grenzen aanloopt wordt daartoe vliegveld Lelystad vergroot, als alle plannen doorgaan.

'In het jaar 2100 reizen we volgens Peeters zonder ingrijpen negen keer zoveel als in 2015, ook omdat we steeds verder weg op reis zullen gaan. De maatregelen die nu worden voorgesteld om die groei - en daarmee de uitstoot van broeikasgassen - te temperen, halen nauwelijks iets uit.'

'Vliegtuigen hebben van alle vervoersmiddelen de grootste impact op het klimaat. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde CO2-emissie, maar stoten ook hoog in de lucht andere stoffen uit die het broeikaseffect versterken.'

Peeters ziet maar één uitweg: het aantal vluchten moet worden beperkt. Dat kan door het vliegen veel duurder te maken. Vervelend misschien voor mensen die graag een goedkope vakantievlucht boeken, maar het is ook wel raar dat treinreizen – veel minder belastend voor het milieu – nu veel duurder zijn.

'Een retourtje Barcelona zou van 100 euro nu naar 600 euro of meer gaan. Korte afstanden afleggen met ander vervoer wordt dan logischer. Even voor een pilsje naar Praag met het vliegtuig is er straks niet meer bij.'

Ondertussen wil het nieuwe kabinet CO2 ondergronds op gaan slaan. De technologie moet daarvoor nog ontwikkeld worden en daarvoor wil men gelden uit de zogenaamde SDE+ heffing gebruiken.

Milieudefensie protesteert hiertegen: '...de SDE+ subsidies, grotendeels opgebracht door ons via onze energierekening, zijn juist bedoeld voor de ontwikkeling van duurzame energie, zoals zon en wind. Toekomstbestendige vormen van energievoorziening die nodig zijn voor een CO2-arme samenleving!'


En ga minder vliegen !De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.

Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik vlieg dit jaar niet meer. Beloofd!

Jan de Stripman zei

Dat is een goed begin !

Annette Lemaire zei

Ik heb nog nooit gevlogen....

Jan de Stripman zei

Dat is nog beter !

Voor mij is het alweer een jaar of 15 geleden en daarvoor was ik ook geen veelvlieger...;o)

martin zei

Rustige man. Zat bij Buitenhof tegenover de Schiphol economie: VVD wethouder Haarlemmermeer en planoloog met plek aan tafel voor economie Amsterdam. Die tweede maakte het erg bont. Zonder luchthaven gaat het niet; steden organiseren zich om vliegvelden heen.

Zie Buitenbhof 19 november 2017, rem op vliegen