zondag 26 november 2017

20.000 liedjes


Ondertussen is het al weer bijna december en tijd voor de Top 2000. Het jaarlijks terugkerende radio- en tv-spektakel rondom de mooiste liedjes aller tijden.

De trouwe volgers weten wel dat ik daar al jaren over mopper. Die lijst wordt steeds eenzijdiger, met meer en meer muziek uit de laatste decennia, terwijl er nauwelijks aandacht is voor alternatieve stijlen en andere culturen.

Uitgedaagd om met voorbeelden te komen ben ik, met een paar Faceboekvrienden, drie jaar geleden begonnen met een eigen lijst: De Top 200.000. We wilden het ruim opzetten, met behulp van YouTube, muziek uit alle windstreken en tijdvakken en ook aandacht voor jazz, klassiek en volksmuziek.

Onlangs zijn we de 20.000 liedjes gepasseerd. Voor wie geïnteresseerd is in de 20.000ste, dat was Latch Key Kid featuring Sami Freeman met 'Before I Fall'.

Je zou zeggen dat we al best veel in onze lijst hebben en dat het steeds moeilijker wordt om nog nieuwe dingen te vinden. Nou, dat valt erg mee. Met ons vieren vinden we nog zo'n tien nieuwe nummers per dag en daar hoeven we echt geen uren voor te zoeken.

Zelf heb ik, om maar een voorbeeld te noemen, in de afgelopen maanden een aantal clipjes geplaatst waarop Ringo Starr drumde, nadat de Beatles uit elkaar waren gegaan. Ringo was vooral in de jaren '70 en '80 een veelgevraagde sessiedrummer, die onder andere bijdragen leverde aan lp's van Harry Nilsson, Stephen Stills, Peter Frampton en zijn oud bandgenoten George Harrison, John Lennon en Paul McCartney.

Op een van die opnamen kwam ik bassist Herbie Flowers tegen. Die kende ik wel van naam, want ook hij heeft op heel veel platen van bekende artiesten meegespeeld. De oudere jongeren kennen allemaal zijn kenmerkende baspartij op 'Walk On The Wild Side' van Lou Reed.

Flowers was ook medeoprichter van Blue Mink, een band die hits had met 'Good Morning Freedom', 'Melting Pot' en Banner Man'. Hij was een muzikant die zijn basklanken leende aan iedereen die hem maar betalen wou. Van beroemdheden als David Bowie, Elton John en Melanie tot volslagen onbekend gebleven artiesten als het folkduo Evensong, of gitarist Top Topham.

Topham was wel bijna wereldberoemd geworden, trouwens. Hij hoorde bij de oorspronkelijke bezetting van de Britse bluesband The Yardbirds. Toen die een beetje bekend werden en een platencontract aangeboden kregen, trokken de ouders van Top de stekker er uit. De gitarist was pas 15 jaar oud en moest eerst maar eens zijn schoolopleiding afmaken.

De teleurgestelde Topham vertelde een schoolgenoot over de vrijgekomen vacature. Die greep de kans met beide handen aan en werd een gitaarlegende. Zijn naam: Eric Clapton.

De ruim 20.000 liedjes van onze Top 200.000 zijn te vinden via dit weblog. De nieuwste bijdragen staan op de Facebookpagina.  De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Eigenlijk zouden we een promoclip moeten maken. Maar ja: hoe doe je dat technisch en hoe zorg je ervoor dat die representatief is? Dat wil zeggen recht doet aan de meer dan 20.000 liedjes die erin staan?

Jan de Stripman zei

Iets voor onze stagiaire ?

martin zei

Leuk project, ik zou er bijna aan mee gaan doen.

Jan de Stripman zei

@martin: Grappenmaker...;o)