zondag 13 augustus 2017

Vechten zonder doden en gewonden


Mijn huisgenoten beginnen het een beetje moe te worden, maar ik kon er de afgelopen week geen genoeg van krijgen. De Wereld Kampioenschappen atletiek, dus, elke avond van een uur of 8 tot 11 op tv. En soms 's middags ook al. Mensen van allerlei kleuren en formaten die tegen elkaar strijden zonder dat er doden of gewonden bij vallen.

Okee, er is vlagvertoon en er worden volksliederen gespeeld, maar buiten de wedstrijden om lijken de deelnemers het prima met elkaar te kunnen vinden. Het nationalisme gaat niet zo diep. Ik zag bijvoorbeeld Russische en Oekraïense hoogspringsters elkaar in de armen vallen, na een spannende wedstrijd.

En het zijn niet per se de sterkste en rijkste landen die de boventoon voeren. Er waren Amerikaanse winnaars, maar zij hadden ook favorieten die tegen atleten uit kleinere landen het onderspit dolven. Eén van de helden was een loper uit Botswana die, getroffen door een buikvirus, niet mocht deelnemen aan de ene finale en zich dan, via een extra race, nog wist te plaatsen voor een andere.

Voor de nationalisten onder ons waren er mooie prestaties van landgenoten, voor de feministen was het leuk dat die allemaal van vrouwen kwamen. Ach, zo was er voor ieder wel iets te genieten.

Het is vast geen toeval dat de atletiek een zeer oude tak van sport is. Onze verre voorouders ontdekten duizenden jaren geleden al dat er ook eer valt te behalen als je elkaar niet de kop inslaat.

Nog één dag te gaan, helaas, dan is het WK weer voorbij. En vanmiddag ook nog de ontknoping van de wielerronde van de lage landen, tegenwoordig onder de naam van een internetbank. Minder veelkleurig en feministisch, maar toch ook wel leuk.  De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf . 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 en deel 11 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

martin zei

Helemaal aan me voorbij gegaan. Deze week haalde ik twee avonden zomergasten in. Keek naar een paar films. (La Grande Bellezza en Les Vacances de monsieur Hulot. De Belg zend naast ateletiek op 'n andere zender een film uit met een introductie daarop van een Belgische regiseur en een kenner. Ook hier vrouw:man altijd keurig in evenwicht. Op het gebied van afkomst valt nog wel wat te winnen.)

Jan de Stripman zei

@Martin - De zomergasten laat ik helemaal aan me voorbijgaan, de laatste jaren. Aan de recensie in de krant heb ik wel genoeg...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ook grotendeels gevolgd, 's avonds op de radio. Altijd een van mijn favoriete sporten geweest. Jammer dat ook hier altijd een geur van doping omheen hangt.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dopinggebruik is va alle tijden en alle sporten. Maar het feit dat er nog atletiekrecords staan uit de jaren '80, toen sommige landen een van overheidswege gestuurd dopingbeleid hadden, bewijst wel dat het momenteel met het gebruik nog wel meevalt. Anders waren die records al lang verbeterd...