zondag 20 augustus 2017

Een ode aan Joe Cocker door de Tedeschi Trucks Band


Susan Tedeschi is een zangeres met een stem die het midden houdt tussen Bonnie Raitt en Janis Joplin. Ze mist gelukkig de hysterie van Janis en ook wel wat van de fijne frasering van Bonnie, maar ze zingt toch indrukwekkend.

Een aantal jaren geleden trouwde ze met gitarist Derek Trucks, een telg uit de Allman Brothers clan. Derek was een wonderkind dat slidegitaar speelde in de legendarische countryrockband waar zijn oom Butch Trucks ooit drummer was.

Toen hij 13 was trad Derek op met gitaarheld Buddy Guy en voor zijn 20ste had hij op het podium gestaan met Bob Dylan, Joe Walsh en Stephen Stills. Daarna was hij een paar jaar vaste gitarist bij de Allman Brothers Band en toerde hij de wereld over met zijn eigen groep.

In 2010 vormde hij met zijn vrouw de Tedeschi Trucks Band. In een interview met het muziekblad Rolling Stone vertellen ze dat ze geïnspireerd waren door de concertfilm 'Mad Dogs & Englishmen'. Onder die naam maakte Joe Cocker in 1970 een tournee door de VS, bijgestaan door een grote band, met zangers en blazers, onder leiding van Leon Russell.

Zo'n muzikaal spektakel leek ze wel wat en na verloop van tijd ontstond het idee om de legendarische live-lp, met Joe Cocker en Leon Russell, opnieuw uit te voeren. Russell zag er wel wat in, hoewel hij niet geloofde dat Tedeschi en Trucks de organisatie voor elkaar zouden krijgen. Joe Cocker hield de boot af.

De Mad Dogs & Englishmen tour was indertijd uit nood geboren. Cocker was aan het eind van zijn latijn, na een paar jaar continu touren. Hij had zijn eigen begeleiders, de Grease Band, al naar huis gestuurd toen hem duidelijk werd gemaakt dat hij een aantal concerten in de VS moest geven, omdat hij anders zijn werkvergunning voor de komende jaren kwijt zou raken.

In een week tijd zette Leon Russell, die door het management van Cocker te hulp was geroepen, een band in elkaar. De groep, met vrienden, vriendinnen en andere aanhang, deed in een paar maanden 48 optredens in 48 verschillende steden. Cocker hield zich op de been met drank en pillen, maar het resultaat was toch een enorm succes. De dubbel-lp werd goud en haalde de top 10 in de VS, Nederland en Australië.

Nu, na al die jaren, leek Joe er niet veel zin in te hebben die oude geschiedenis nog eens op te rakelen. Maar achteraf zal zijn slechte gezondheid hem misschien nog het meest dwars hebben gezeten. Voor Tedeschi en Trucks de kans hadden het plan nog eens met hem door te spreken overleed hij.

Na een moment van bezinning besloot het duo hun 'Mad Dogs & Englishmen'-revival concert toch door te zetten, maar nu als ode aan Joe Cocker. Ze kregen hulp van vrienden en collega's, zoals Dave Mason, Allman Brothers gitarist Warren Haynes en voormalig zanger van de Black Crows, Chris Robinson. Ze wisten een paar leden van de oorspronkelijke Mad Dogs, waarbij toetsenist Chris Stainton, zangeressen Rita Coolidge en Claudia Lennear en zangers Daniel en Matthew Moore, over te halen en ook Leon Russell schoof aan.

Het resultaat is te bekijken op YouTube. De zangers kunnen niet aan Joe Cocker tippen, maar hun enthousiasme is aanstekelijk. Susan Tedeschi zingt de sterren van de hemel en Derek Trucks speelt smaakvolle solo's. Al met al een hartverwarmende ode aan een legendarisch moment in de rockgeschiedenis.

Voor wie van het langere werk houdt is er een film van anderhalf uur. 

Voor wie het liever bij een paar hoogtepunten houdt:
The Letter een paar maanden voor het concert 

Space Captain met Chris Robinson 

Delta Lady met John Bell 

Something met Doyle Bramhall II 

En lees het artikel op de website van Rolling Stone 


Ps: Dit is mijn 750ste bericht op dit blog...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf . 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 en deel 11 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

En in de Top 2000 natuurlijk!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Top 200.000. Ben er niet helemaal bij met mijn gedachten.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - In de Top 2000 zul je ze niet tegenkomen...;o)