donderdag 11 april 2013

Brood experiment



Een tijd geleden zag ik een Britse TV-kok een brood bakken van zelfrijzend bakmeel. Dat leek me wel leuk om ook eens te proberen. Wat korter geleden las ik op internet een paar recepten voor pizzabodem met zelfrijzend bakmeel. Pizza is ook een soort brood.


Nu kom je allerlei varianten tegen, met olijfolie, met eieren, met melk of yoghurt. Uiteindelijk besloot ik het te proberen met een half pak meel (+/- 250 gram), dat ik nog over had van de laatste keer scones bakken, 1 ei, 2 eetlepels olijfolie, ongeveer 10 cc water en wat zout.

Dat leverde een tamelijk plakkerig deeg op waar ik nog wat meel bij moest voegen om het handelbaar te maken. Uiteindelijk vormde ik er een ovaal van die ik op een stuk bakpapier op het bakblik legde. Een uienbrood leek me wel leuk, dus ik deed er wat halve uienringen bovenop.

Na 24 minuten in de hete lucht oven, op 200 graden, begonnen de uien donker te kleuren. Ik haalde het broodje uit de oven en het zag er eigenlijk heel geslaagd uit. Zonder uien was misschien beter geweest, want het bleek van binnen net niet helemaal gaar.

Maar voor een eerste experiment toch best geslaagd en smakelijk...!

9 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

je had het misschien wat platter moeten maken. pizzas worden op een steenplaat bij hoge temperatuur gebakken.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Het moest ook een broodje worden, geen pizza. Maar een volgende keer experimenteer ik verder...;o)

Anoniem zei

Ziet er wel lekker uit...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Blijven proberen. Met trial and error bereik je uiteindelijk het beste resultaat.

Jan de Stripman zei

@ramirezi - En dat was het ook best...!

@zelfstandig journalist - Dat ben ik zeker van plan...;o)

martin zei

Ziet er goed uit, maar dat zeiden andere ook al. Als je nu de volgende keer neit de hete luchtfunktie gebruikt, maar het brood en uien de tijd geeft om eerst voor te rijzen en vervolgens rustig gaar te worden dan denk ik dat het wel lukt.

Jan de Stripman zei

@martin - Dank voor het advies. Maar dan zal ik eerst een andere oven moeten kopen...;o)

Mathilde zei

Ziet er lekker uit!
En zelfgebakken brood is altijd lekkerder

martin zei

Jan als je de hete lucht funktie niet kan zetten dan is voorrijzen des te belangrijker.