zondag 18 mei 2025

Wolf gevaarlijk ? Hond veel gevaarlijker !


Even terugbladeren.
Heb ik het al eens over de wolf gehad ? Of wolven in het algemeen ? Als ik 'de wolf' schrijf dan denkt iedereen meteen: oei ! Een probleem ! De wolvencrisis ! Terwijl er helemaal niet zoveel aan de hand is. Maar ja, dat heb je met die nuchtere Hollanders, die de laatste jaren steeds hysterischer zijn geworden.

Maar heb ik het er al eens over gehad ? Ja, twee jaar geleden, toen de Boeren Bedrog Beweging net de verkiezingen had gewonnen en sommige aanhangers van die malle partij in hun handen wreven, omdat ze dachten dat er nu wel snel wolven afgeschoten konden gaan worden. Ik zei toen, heel beslist, dat dat niet zou gaan gebeuren. Boeren Bedrog Beweging, hè ? Wat die beloven gaan ze niet doen.

Maar inmiddels dreigt er toch één wolf het haasje te worden. Die ene zou, op de Veluwe, een hardloopster in haar kuit gebeten hebben. Dat is ook schandalig, natuurlijk ! De doodstraf is dan wel het minste ! Maar... eh... ook wel een beetje gek.

Wat las ik nou laatst ergens ? Even zoeken... Ah, ja: Er worden jaarlijks, in Nederland, 150.000 mensen gebeten door een hond. 'Circa 30.000 mensen lopen door een hondenbeet een verwonding op die medische behandeling behoeft, ongeveer 230 mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Gemiddeld overlijdt jaarlijks 1 persoon door een hondenbeet.' (Cijfers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij Voor Diergeneeskunde. Zie dit bericht )

Zouden al die bijtende honden afgemaakt worden ? Vast niet. Ik ben zelf ook wel eens gebeten door een hond (meermaals zelfs als kind) en beide partijen hebben dat telkens overleefd. Leuk vond ik het niet, trouwens en ik ben nog altijd voorzichtig in de omgang met honden.

Ik ben ook meerdere keren gekrabd en gebeten door katten, maar dat was altijd in speelse ontmoetingen. Die honden beten zonder aanleiding en het kan best dat ze het speels bedoelden en er zelf veel plezier aan beleefden, maar ik heb het toen niet als prettig ervaren.

Er is, voor zover ik weet, geen politieke partij die alle honden af wil laten schieten. Vreemd want er is aanleiding genoeg, met al die gewonden en zelfs dodelijk slachtoffers. Ik zou bijna durven beweren dat honden een grotere bedreiging voor de mensheid vormen dan de fatbike. En daar maakt de politiek zich dan wel weer druk om.

Nee, in vergelijking met de hond en de fatbike gedraagt de wolf zich, tot op heden, heel keurig en bescheiden. Want wat is nou helemaal gebeurd ? Er is een meisje omver gelopen, er is een hondje opgegeten en er is een mevrouw in haar been gebeten. Dat stelt dus helemaal niets voor, in vergelijking met de slachting die de hond, jaar na jaar, aanricht.

Daar komt nog bij dat de kans dat je een wolf tegenkomt behoorlijk klein is. Er zijn er maar enkele tientallen in ons land. Die hardloopster heeft waarschijnlijk jaren moeten hollen, door de Veluwe, om één keer een wolf tegen te komen. Terwijl je maar de deur uit hoeft te stappen, of je ziet iemand met een hond. Daarvan zijn er miljoenen in ons land !

Ho ! De wolf bijt ook schapen dood. Ja, dat is waar. Maar er worden veel meer schapen door mensen gedood en opgegeten, dan door de wolf. En dat zouden er nog minder zijn als alle schapenhouders zouden investeren in wolfwerende maatregelen. Ze kunnen zelfs het ene kwaad met het andere bestrijden, want er zijn honden die heel goed zijn in het wegjagen van wolven.

Er zijn trouwens ook veel schapen die doodgebeten worden door honden. Maar dat is niet zo gek. Als er geen mensen in de buurt zijn zal een hond het ook best leuk vinden om in een schaap te bijten. Ik lees dat er, naar schatting jaarlijks, meer dan 4000 schapen gedood zouden worden door honden. Daar kan de wolf voorlopig niet aan tippen.

En ondanks alle schandalige en gewelddadige incidenten noemen we de hond nog steeds een mensenvriend. 'Man's best friend,' zeggen de Engelsen zelfs. En Engelse honden gedragen zich vast niet beter dan de onze. Nou, met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig ! En wat doen we ? We halen die bloeddorstige, bijtgrage bruut gewoon in huis, kopen een hondenmand voor hem en vertroetelen hem met kluifjes !

Dus, jullie voelen het al aankomen, laat de wolf met rust. Dat hij af en toe een schaap opeet, of een loslopend hondje, dat is helemaal niet zo erg. Zelfs een enkel hapje in een wandelaar, of hardloopster, kunnen we – gezien onze grote tolerantie tegenover het wangedrag van honden – best door de vingers zien. En stem niet meer op de Boeren Bedrog Beweging !

Ps: Onze achterlijke regering wil 24 miljoen bezuinigen op de Nationale Parken. Er is een petitie gestart om dat idiote plan te verijdelen, want de wolf moet wel ergens kunnen leven, natuurlijk. De petitie om minister Faber weg te sturen, waar ik vorige week over schreef, is inmiddels ruim 218.000 keer getekend. 

 

 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

zondag 11 mei 2025

Vrede en vrijheid


Laat ik maar beginnen
met een citaat:

'...terwijl Schoof, Brekelmans en andere bewindslieden toespraken hielden over de Tweede Wereld Oorlog, zijn diezelfde bewindslieden onderdeel van een regering die zondebokpolitiek voert, islamofobie aanwakkert, vijandig staat tegenover trans en queer mensen en één van de laatste regeringen wereldwijd is die zich niet ondubbelzinnig verzet tegen de voortdurende genocide in Gaza.' (Uit de nieuwsbrief van DeGoedeZaak.org)

Het zijn frustrerende tijden. Ja, wij hebben het nog best goed, we hebben te eten, een dak boven ons hoofd, voldoende kleding, snel internet en er rijdt zelfs een bus door ons dorp, die ook nog stopt op loopafstand. We kunnen 80 jaar vrede en veiligheid vieren. Maar ik krijg er wel een vieze bijsmaak van in mijn mond.

We hebben er over gediscussieerd, mijn vrouw en ik. Zij vindt de dodenherdenking en bevrijdingsdag mooie momenten, die plechtig, of met gepaste vrolijkheid, gevierd dienen te worden. Ik snap dat wel en ik zou dat ook best willen, maar als ik de bovengenoemde bewindslieden op TV zie dan krijg ik de kriebels.

Mijn sympathie is dan met de demonstranten en de mensen die een alternatieve viering organiseerden, waarin wel aandacht was en actie gevraagd werd voor de mensen die nu, op dit moment, niet in vrede en veiligheid leven, geen dak boven hun hoofd hebben en hun kinderen niets te eten kunnen geven.

Inmiddels heeft onze minister van buitenlandse zaken, Caspar Veldkamp, een signaal afgegeven, een 'streep in het zand' getrokken, waar het de oorlog in Gaza betreft. Hij wil een onderzoek van de Europese Unie, of het bombarderen en uithongeren van de Palestijnse burgerbevolking wel past bij een vriendschapsverdrag tussen de EU en Israël.

In PVV-kringen is men woest. Deze griezels, die zeggen voor de vrijheid te zijn, willen zich niet inzetten voor vrijheid van mensen uit verre landen. Het gaat ze alleen om de eigen vrijheden, waaronder het afknijpen en benadelen van iedereen die ze niet aanstaat.

Hoewel het signaal van Veldkamp ontvangen wordt als sensationeel nieuws, is het maar de vraag of het ook echt iets betekent. Een onderzoek houdt, in politieke kringen, meestal in dat het probleem op de lange baan geschoven wordt. Ja, het wordt ernstig genomen, maar we gaan eerst eens onderzoeken wat er nou precies aan de hand is.

De minister leest geen kranten en kijkt geen TV. Anders zou hij weten dat er dagelijks onschuldige burgers sterven in Gaza. Kinderen, vrouwen, mannen die er ook niet om gevraagd hebben dat hun stukje aarde overheerst wordt door psychopaten. Om dat te zien heb je geen onderzoek nodig.

Goed, even diep ademhalen. Ik scheur me weer los van de actualiteit. Buiten schijnt de zon, de vogels vliegen af en aan op het balkon, de bomen staan prachtig in blad, de bloemen bloeien. En ik maak maar weer wat geld over naar een hulporganisatie. Wat kun je anders doen ?

Gelukkig zijn er meer Nederlanders die, als onze achterlijke regering niets doet, zelf de handen uit de mouwen steken. Zoals de mensen die geld ophaalden, voor een uitstapje, voor kinderen van asielzoekers. De minister, die de naam niet waard is, laat staan de positie, probeert dat tegen te houden. Zij vindt asiel aanvragen 'gedrag dat niet beloond moet worden'.

Grrmpff... Even de rode mist voor mijn ogen op laten trekken. Een van mijn Blueskyvrienden, Aris Leepvogel noemt hij zich (zie: @leepvogel.bsky.social), schreef een gedichtje over deze minister:

Rijmen is gemakkelijk

op alles rijmt wel iets

behalve dan op Faber

dat ongerijmd stuk niets 

 

Ik kon het niet laten om een antwoord te rijmen:

Over empathie en mededogen

Hoef je mij niets meer te leren

Maar die toverkol van een Faber

Kunnen we die niet deporteren ?


Ps: Er is een petitie gestart om minister Faber weg te sturen (nog niet deporteren). Was toch al 19.000 keer getekend, gisterenavond. 


 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 
 

zondag 4 mei 2025

Dudeljo, klinkt zijn lied !


Ik weet niet
of schoolkinderen nog zingen tegenwoordig, maar ik heb het lied over de wielewaal nog gezongen op de lagere school. Als canon – zijn er nog mensen die dat doen ? – zodat je op het eind een hele reeks dudeljo, dudeljo, dudeljo's kreeg. Gevolgd door een wat trager uitgerekt 'eh-hen anders niet'.

Ik loop het de afgelopen dagen weer te neuriën. Dat is omdat cabaretier Hans Dorrestijn een boek heeft geschreven dat 'Dudeljo !' heet en gaat over zijn ontmoetingen met de wielewaal en andere vogels, vissen en mensen. Het is erg leuk en ook verkrijgbaar als e-boek.

Dorrestijn noemt zichzelf een zwakbegaafde vogelaar. Hij trekt er op uit met een verrekijker, vogelgids en een opvouwbaar krukje, maar ziet zelden iets. Als hij eens een vogel ziet dan weet hij meestal niet wat het is, de zang kan hij niet thuisbrengen en zijn vogelreizen worden gekenmerkt door pech. Hij kan er niets van, maar schrijft daar heel leuk over.

Natuurlijk overdrijft hij ook. Hij heeft de wielewaal wel degelijk gezien en gehoord. En de roodmus, de geelgors en nog een paar andere prachtige soorten die ik nog nooit gezien heb. Vrienden en bekenden denken dat ik een groot vogelkenner ben, ze vragen me soms zelfs om advies, maar als vogelaar stel ik minder voor dan Hans Dorrestijn.

Ik heb nog nooit een vogelreis gemaakt en zelfs toen ik nog wat vlotter ter been was ging ik er vrijwel nooit op uit om vogels te spotten. Okee, ik fietste veel en keek daarbij goed om me heen. En later, toen het fietsen niet meer ging, richtte ik ons balkon in als vogelrestaurant. Daardoor kwamen er mooie vogels naar het balkon. Laatst oogstte ik nog bewondering op Bluesky – ik heb inmiddels 240 volgers ! – met foto's van een boomklever.

De grote bonte specht is een regelmatige bezoeker en zelfs de, wat zeldzamere, middelste bonte specht heb ik een paar keer mogen zien en fotograferen. Net als de kuifmees en het sijsje. Dorrestijn schrijft lyrisch over het sijsje. Als je die ziet moet je zolang mogelijk blijven kijken, je vol drinken met sijsjes, want het kan heel lang duren voor je ze weer ziet. Dat laatste klopt, ik heb ze na die ene keer nooit meer op ons balkon gezien.

Maar goed, de ene vogelaar is de andere niet. In het dierenrijk zijn er ook verschillende strategieën om succesvol te bestaan. Er zijn soorten die enorme afstanden afleggen, walvissen en stormvogels bijvoorbeeld, maar er zijn er ook die hun hele leven nauwelijks van hun plaats komen. Schelpdieren die zich aan een rots hechten en dan rustig blijven wachten tot er iets hun kant op drijft, of zwemt. Dat is ook mijn tactiek. De ene vogelaar reist de halve wereld af en ziet niets – zoals Dorrestijn – de ander blijft gewoon thuis en krijgt best leuke vogels op zijn balkon – zoals ik.

Om ook insecten naar het balkon te lokken heb ik het volgezet met bloempotten. (Mijn vrouw zegt dat ik duidelijk moet maken dat er voor ons ook nog genoeg plaats is om te zitten.) In de bloempotten staan allerlei wilde en ook wel wat gekweekte planten. Ik probeer bloemen te kweken die aantrekkelijk zijn voor insecten, maar ben blij met alles dat vanzelf in mijn bloempotten waait. Daar zijn de insecten meestal meer op gericht dan op mijn kweekspul.

Ik heb bijvoorbeeld redelijk wat succes met het havikskruid, dat vanzelf is gekomen en zich elk jaar opnieuw uitzaait. Ook de braam heeft mijn balkon gevonden en bloeit en groeit en draagt donkerblauwe vruchten. Ik heb hem tussen de spijlen van het balkonhek door geleid, wat een decoratief effect heeft. De doornen neem ik voor lief.

Wat ik ook op het balkon heb zijn slakken. Behoorlijk mooie. Segrijnslakken zijn het, met fraaie, bruingemarmerde huisjes. Ze knabbelen wat aan de plantjes, maar dat vind ik niet zo erg. Ze schrapen ook de donkere aanslag, van algen, van het balkon en dat is prettig. Gisteravond keek ik uit het keukenraam en dacht ik dat er een paar zag, in de schemering, op de rand van het balkon. Om beter te kunnen zien stapte ik naar buiten en voelde iets knisperen onder mijn voet. Het zal toch niet ?

Van zo'n stoer slakkenhuis verwacht je dat het stevig is. Dat het weerstand biedt als je er per ongeluk op gaat staan. Dit voelde alsof ik op een kaaschipje stapte. Zo'n dik geel ding. In het donker kon ik niet zien of ik echt een slak verpletterd had, maar ik durfde geen stap verder te zetten en ging weer schielijk de keuken in. Ik probeerde met het lichtje van mijn smartphone, hangend uit het keukenraam, te zien of er echt een platte slak op het balkon lag, maar kreeg geen zekerheid.

Vanochtend ging ik kijken. Niets te zien. Wel zag ik slakkensporen glinsteren in de ochtendzon. Ik heb wel eens gehoord dat slakken hun platgetrapte soortgenoten opeten. De natuur laat niets verloren gaan. Er spelen zich mysterieuze drama's af, op het balkon van een, in zijn beweging beperkte, vogelaar.

Hans Dorrestijn schreef meer leuke boeken en heeft een website, met filmpjes en teksten: https://hansdorrestijn.nl/

Ps: Bij het snooker heeft meervoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan zijn kansen vergooit door, middenin zijn halve finale, een nieuwe pomerans op zijn keu te laten zetten. Voor de niet-biljarters: dat is het stukje leer op de punt van de biljartkeu. Hij liet ook de 'ferrule' vervangen, het metalen hulsje waar de pomerans opgelijmd is. Wat het Nederlandse woord daarvoor is zou ik niet weten. Het gevolg was dat hij vrijwel geen bal meer kon raken. O'Sullivan zal ontevreden zijn geweest met hoe zijn keu speelde, maar zoiets tijdens een wedstrijd laten doen is niet verstandig. Het duurt even voor een speler aan zo'n ingrijpende verbouwing gewend is. Ronnie verloor, kansloos, van Zhao Xintong.

Mijn favoriet, Judd Trump, speelde een betere halve finale, maar verloor van een nog betere Mark Williams. De finale gaat, vandaag en morgen, tussen de verrassende Chinees Zhao en de veteraan Williams uit Wales. Wie er ook wint het zal een bijzondere kampioen zijn. Williams is, met zijn 50 jaar, de oudste finalist ooit. Zhao komt terug van een schorsing en is nog amateur. Hij heeft zich geplaatst via de voorronden en maakt nu kans om de eerste Chinese wereldkampioen ooit te worden. 

 

 
De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave.