zondag 10 oktober 2021

Mooie ochtendlucht


Het was een mooie lucht,
vanochtend. De afgelopen dagen begonnen telkens met mist, dus ik verwachtte ook vanochtend weinig zicht. Maar dat viel mee. Er was wel wat nevel maar daarboven hingen roze wolkenflarden in de lichtblauwe hemel.

Er vloog af en toe een kauwtje of een houtduif voorbij. Allemaal heel vredig en stil tot, rond een uur of acht, de luchtvaart weer op gang kwam en de ene streep na de andere door mijn uitzicht getrokken werd.

De afgelopen dagen begonnen met mist, zei ik, maar later op de dag kregen we veel zon en was het prima weer om op het balkon te zitten. Een paar weken geleden had men het over de laatste zomerse dagen. Toen dacht ik al: vorig jaar hebben we in oktober nog op balkon gezeten. Nu dus weer.

Het is zelfs beter weer, om op het balkon te zitten, dan in de zomer. Het is namelijk lang niet zo warm. De luchttemperatuur komt niet boven de 20 graden uit, maar de zon maakt het aangenaam.

Mijn balkonbloemen zijn wel grotendeels uitgebloeid. Een enkel bloemetje nog, hier en daar. In het door de gemeente aangelegde bloemperk staan de herfstasters en hemelsleutels nog fraai te pronken, maar in mijn bloempotten is het niet veel meer.

Ik heb in het verleden veel gemopperd op het onderhoud van dat gemeenteplantsoen. Elke week de grasmaaier erover en het resultaat was steevast een dorre, bruine vlakte. Met dat bloemperk is het er wel op vooruit gegaan. Ik zie er regelmatig vlinders en hommels vliegen.

Mooi ! Maar jammer dat het gras ernaast nog steeds elke week kortgeschoren wordt. De plantjes die daar zouden kunnen bloeien zijn belangrijker voor de insecten dan de nieuwe aanplant. De dieren die van nature ergens voorkomen hebben het meeste baat bij de vegetatie die daar van nature groeit. Daar zijn ze op ingesteld.

Het is leuk en lief dat er bloembedden aangelegd worden en er zijn best een paar soorten die daarvan profiteren, maar de wilde bijensoorten die het moeilijk hebben, omdat hun natuurlijk leefomgeving verdwijnt, help je er niet mee.

Laatst las ik in de dorpskrant over een school waar vrijwilligers een bloemenveldje aangelegd hadden. Voor de bijen. En ze kwamen regelmatig langs om het onkruid te wieden.

Ach, wat treurig... Dat onkruid is nou juist het allerbelangrijkste. Daar zouden de bijtjes pas echt van profiteren. Het is mooi dat mensen iets willen doen voor de natuur, maar het zou soms beter zijn als ze wat minder deden.

Wat dat betreft gaven Belgische gemeenten dit jaar het goede voorbeeld. Daar was er de actie 'Maai Mei Niet', waarbij de gemeentelijke gazons pas in juni voor het eerst gemaaid werden. Met als enorm voordeel dat de wilde planten in die grasvelden konden bloeien. Daar hebben we wat aan. Die Belgen zijn zo dom nog niet.

Foto's van de zonsopkomst staan op Twitter 

 


De Strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 en deel 14 van dit verhaal
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.
 
Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Degene die ooit heeft beweerd dat Belgen dom zijn, heeft wat op zijn geweten ...

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ja, dat was niet slim...;o)

martin zei

Toch Jan doet de rode bascilicum op ons balkon het beter bij de hommels dan al het gewone wat er staat. Ik knip er regelmatig een tak af voor in de sla (en hij bloeit nog steeds, nu al maanden). Geweldige plant. Maar over het algemeen is het natuurlijk wat vreemd om te denken dat de insecten wel zullen lusten wat wij mooi vinden. Stel je voor dat iedereen rozen ging bevliegen, beknagen en bereiden of niemand meer op de brandnetel (met zijn flutbloemen) af.

Jan de Stripman zei

@martin - Hommels zijn niet zo kieskeurig. Het zijn de gespecialiseerde soorten die niets opschieten met al onze aanplant en het meeste last hebben van het gemaai...

Bij mij was de lobelia altijd favoriet. Maar mijn metselbijtjes vlogen daar met een grote boog omheen.