zondag 29 november 2020

Voorzichtige graafmachines


Ondertussen
worden we al de hele week gewekt door het geluid van graafmachines, motorzagen en bladblazers. Nou ja, meestal zijn we al wakker, maar als je om 7 uur nog zou liggen slapen dan zou je er wakker van kunnen worden.

Net als de meeste werklieden, stratenmakers, kabelleggers, metselaars en dergelijke, zijn ook de herinrichters van ons plantsoen er elke dag vroeg bij. Ze hebben er zelfs schijnwerpers bij nodig om in deze tijd van het jaar, zo vroeg in de ochtend, al aan het werk te kunnen. Je vraagt je af waarom, want om 4 uur zijn ze weer weg en dan is het nog volop licht. Dus als ze een uurtje later zouden beginnen...

Het is niet het enige dat we ons afvroegen. Toen de twee hemelbomen op het grasveld omgezaagd waren was wel duidelijk dat het kerngezonde bomen waren geweest. Waarom dan toch de zaag er in ?

Het deed me denken aan een verhaal dat ik lang geleden hoorde toen ik nog tekenaar was bij de oudheidkundige dienst. Er werden toen enkele grote opgravingen gedaan in ons land en op een zekere dag hadden we één van de veldwerkers op bezoek, in de tekenkamer, met een plattegrond van Wijk bij Duurstede.

Hij liet zien waar er allemaal gegraven werd en vertelde dat als zij klaar waren er nieuwbouwwijken zouden komen. En dat alle oude bomen langs sloten en weggetjes omgezaagd werden. 'Niet omdat het nodig is,' zei hij, 'maar daar verdient de landschapsarchitect en de aannemer aan'.

De meeste omgezaagde bomen werden uiteindelijk vervangen door nieuwe aanplant en dat waren telkens handelingen die betaald moesten worden. Zo zal het bij ons ook zijn. Het argument dat de overgebleven bomen zo de ruimte krijgen om uit te groeien is onzin.

Kijk naar het park, aan de overkant van de straat. Daar staan veel grotere bomen, veel dichter bij elkaar. Het omzagen van die bomen betekent gewoon extra inkomsten voor de groeninrichter en aannemer.

Het werk van die graafmachines deed me ook op een andere manier denken aan de oudheidkundige dienst. Daar werd altijd met bewondering en ontzag gesproken over de bestuurders van dergelijke apparaten. Die konden heel precies, centimeter voor centimeter, een oppervlak afschaven, zodat elk spoor van vroegere bewoning zichtbaar werd.

Met net zulke voorzichtige bewegingen werden er nu bomen omgelegd, takken bij elkaar geschraapt, aarde in plantgaten geschoven en palen in de grond geduwd. Het is echt knap als je het zo ziet, jammer dat die mannen eerst van alles kapot maken voor ze het weer netjes gladmaken en beplanten.  



De Strip is een gouwe ouwe van de Stripman

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 22 november 2020

Achterstallig onderhoud en speurders zonder complexen


Het is jullie vast al opgevallen
dat ik de laatste maanden geen nieuwe Strips heb geproduceerd. En misschien vroegen jullie je af wat de Stripman deed met al zijn vrije tijd. Oefenen met zijn muziekgroepje kon niet vanwege het virus, dus wat dan wel ?

Nou, ik ben bezig geweest met wat broodnodig en achterstallig onderhoud aan de Stripmannenwoning. Het kwam toevallig zo uit dat er, door een verhuizing, ineens twee kamers leeg kwamen en die zagen er nogal sjofel uit.

Ik dacht: voordat we ze weer vol zetten met meubilair en andere huisraad is het wellicht een goed idee om de muren eens te witten, de gaten en scheuren te repareren enzovoort. Terwijl ik bezig was zag ik dat de centrale hal eigenlijk ook niet meer door de beugel kon. Dus ook die kreeg een verfje.

Een normaal mens doet zoiets in een enkel vrij weekend, maar mijn energie is beperkt dus ik ben er nu al anderhalve maand mee bezig. Elke dag een uurtje, dan krijg je toch, na verloop van tijd, alles weer netjes. Het gevolg is wel dat er weinig energie overblijft voor andere activiteiten.

Lezen lukt gelukkig nog wel. Een faceboekvriend klaagde een tijdje terug dat er zoveel thrillers zijn waarin de speurder een knorrige man is met een drankprobleem. Ik raadde hem aan om eens een boek van Nicci French te proberen, daarin zijn de hoofdpersonen doorgaans vrouwen. En dat maakt de boeken niet minder spannend.

Een ander alternatief is de goeie ouwe Agatha Christie. Daarin geen getroebleerde politie-inspecteurs, maar gisse ouwe dametjes, of de excentrieke privédetective Hercule Poirot.

Te oubollig ? Ik vind van niet, hoor. Maar de meeste van Christie's boeken zijn wel al meermaals verfilmd, wat bij het lezen hinderlijk kan zijn. Een iets minder bekende schrijfster, wier naam ik toevallig laatst tegenkwam, is Ruth Rendell. Ik las de afgelopen week haar eerste roman, 'From Doon With Death'.

Dat boek verscheen in 1964 en Rendell heeft er 50 jaar later een nawoord bij geschreven. Daarin noemt ze haar eigen verhaal een beetje gedateerd. Daarmee bedoelt ze dat het in de jaren '60 speelt en dat was nu eenmaal een andere tijd dan nu. Vrijwel alle vrouwen in haar boek zijn huisvrouw. Dat vindt ze zelf, bij nader inzien, nogal ouderwets en burgerlijk. Maar als je het ziet als een tijdsbeeld dan is er weinig mis mee.

Wat het verder wel aardig maakt is dat ze verklaart bewust te hebben gekozen voor een tweetal politie-inspecteurs met een gelukkig privéleven. Geen drankzucht of verborgen complexen, dus.

Ze schrijft dat ze aanvankelijk niet had verwacht een hele serie te gaan schrijven, het was meer iets dat ze eens uit wilde proberen. En in latere boeken heeft ze haar best gedaan om haar hoofdpersoon, inspecteur Reginald Wexford, wat meer diepgang te geven. Ze had er behoorlijk succes mee want de boeken verkochten goed.

De oudere liefhebbers zullen zich misschien zelfs de TV-serie herinneren, 'The Ruth Rendell Mysteries', die een jaar of 25 geleden ook op de Nederlandse zenders te zien was. De hoofdrol werd gespeeld door George Baker. Nee, niet de zanger van het onvergetelijke 'Paloma Blanca'.

En, ook weer grappig, de vrouw van Wexford wordt in de serie gespeeld door actrice Louie Ramsay, die in het werkelijke leven gehuwd was met George Baker, de acteur dus, die in de serie haar man speelt.

Die TV-afleveringen zijn inmiddels alweer goeddeels vergeten, hoewel de uiterlijke verschijning van George wel door mijn hoofd speelde tijdens het lezen. Maar volgens Rendell was hij een prima inspecteur Wexford, dus dat kan geen bezwaar zijn.

De boeken van Ruth Rendell zijn nog gewoon te verkrijgen. Ook als e-boek. De TV-serie is nog deels te koop op DVD.



De Strip is een gouwe ouwe van de Stripman

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 15 november 2020

Het grasveld krijgt nieuwe beplanting


Hoe lang is het nou geleden ?
Twee jaar, bijna op de dag af, dat ik gebeld werd door een meneer van de gemeente, over het grasveld naast onze flat. Ik had me druk gemaakt over het telkens maar wegmaaien van alles wat groen en bloem was en mijn klaagzang naar de plaatselijke krant gestuurd.

De gemeente zegt immers dat ze zich in wil zetten voor de biodiversiteit ? Nou, daar komt niet veel van terecht als je elke week al die gazons kaal scheert. Ik had zelf wat aarde uit het grasveld gehaald en in bloempotten op mijn balkon gedaan. Daarin kwam van alles tot bloei, paardenbloemen, madeliefjes, ereprijs, weegbree, duizendblad, klaver, hoornbloem, allemaal bloemen die bestoven worden door insecten. Wat minder vaak maaien zou goed zijn voor die plantjes en de dieren.

Dat zat er waarschijnlijk niet in, zei de gemeenteman, maar er was wel opdracht gegeven aan een bureau om te onderzoeken of er insectvriendelijke beplanting zou kunnen komen. Beter wat dat niets, zou ik zeggen en nu, na twee jaar, is er een plan.

Er komt meer kleur en nieuwe 'plantvakken', waarin 'bloeiende en kleurige beplanting die weinig onderhoud vraagt (…) vlinders, hommels en andere insecten' gaat lokken. Tegelijkertijd worden er bomen, die er slecht aan toe zijn, gekapt en deels vervangen door nieuwe exemplaren.

Voor ons gazon betekent het dat er twee hemelbomen gekapt worden, zodat nummer drie 'de ruimte krijgt om uit te groeien tot een volwassen boom'. Ook worden alle Japanse sierkersen gekapt, die er inderdaad een beetje pierig bijstaan. Deze worden vervangen door acht nieuwe bloesemboompjes.

De oppervlakte aan gras wordt kleiner, door de nieuwe plantvakken. Er zal dus minder te maaien zijn, maar ik vrees dat het scheermes er, in de toekomst, nog steeds met dezelfde frequentie overheen zal razen.

De brief die we over het plan kregen was opgevrolijkt met foto's van bloeiende planten, zodat we vast een beetje in de stemming konden komen. En laat ik nou niet meteen weer negatief gaan doen. Het is hartstikke lief dat er insectvriendelijke planten worden aangeplant.

Het is wel jammer van die hemelbomen, want daar was niets mis mee en die bloeien ook en ook daar komen insecten op af. En het zou nog beter zijn om de planten die van nature in het grasveld zitten meer de ruimte te geven. En dus – ik durf het haast niet te zeggen – minder te maaien.

De insecten, die van nature in onze buurt rondvliegen, zijn ingesteld – om niet te zeggen gespecialiseerd – op de wilde plantjes die tussen dat kortgeschoren gras groeien. Onkruid, wordt dat genoemd, maar het zijn de allerbelangrijkste planten als het om biodiversiteit gaat.

Je kunt wel nieuwe planten neerzetten, iets dat een hovenier uiteraard graag doet en ook daar zullen wel vlinders en hommels op af komen, maar dat zijn de soorten die niet zo nauw kijken. De generalisten, de insecten die met elke bloem genoegen nemen.

De ereprijs, een prachtig blauw bloemetje, dat elk jaar vergeefs z'n best doet om in het gazon te bloeien, heeft bijvoorbeeld zijn eigen bijensoort, de ereprijszandbij. Een zeldzame soort is het, die ook wel te vinden is op madeliefjes en hoornbloemen – en ook die staan tussen het gras. Zo'n bij heeft niets aan de krokussen, wilde tulpen, blauwe druifjes en anemonen die de gemeente aan gaat planten.

Ik had niet direct aandrang om mijn mening weer aan de gemeente kenbaar te maken, dat had de vorige keer immers niet veel uitgehaald. Maar mijn buurtgenoten klommen wel in de pen. Vandaar dat er gisteren een tweede brief in de bus lag. Het plan wordt aangepast.

Er worden nu wat minder bomen gekapt en wat meer teruggeplaatst en een enkel nieuw bloemenvak is geschrapt. Het maakt niet veel uit, maar hopelijk is iedereen tevreden. Jammer dat ze niet gevraagd hebben om wat minder te maaien... 



De Strip is een gouwe ouwe van de Stripman

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 8 november 2020

We hebben Trump overleefd


Vier jaar geleden
ging ik slapen met de overtuiging dat Hilary Clinton de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten zou worden. Ik werd wakker met het bericht dat Donald Trump de verkiezingen had gewonnen. Hilary had de meeste stemmen gekregen, maar Trump de meeste kiesmannen. Zoiets is alleen mogelijk in de VS.

Nu heeft Trump de verkiezingen verloren. Zo lijkt het tenminste, want er worden nog achterhoedegevechten gevoerd, hertellingen en rechtszaken. Maar, als ik de experts van CNN mag geloven, maken die weinig kans. Joe Biden heeft niet alleen meer stemmen gekregen, maar ook meer kiesmannen verzameld. Alleen een wonder – of meer: een ramp – kan nog voorkomen dat hij plaats mag nemen in het Witte Huis.

In de tussenliggende jaren heb ik een paar keer over Trump geschreven. Met verbazing en onbegrip, maar ook met berusting. Wat kon ik er tenslotte aan veranderen ? Op 13 november 2016 schreef ik:

'Okee, Trump is gekozen. We kunnen er niets meer aan doen. Een enkele reis naar Mars is nog niet mogelijk. Als alternatief schijnen sommige Amerikanen naar Canada te willen emigreren. Maar ik denk dat wegrennen niet zal helpen, we zullen ermee moeten leren leven.'

We vreesden toen grote rampen, maar Trump toonde zich vooral als een ongrijpbaar en onberekenbaar verschijnsel.

'De ene keer heeft de president een ontmoeting met getraumatiseerde kinderen die net een schietpartij op hun school hebben overleefd. Hij toont zich begripvol en zegt maatregelen toe om het wapenbezit in te perken.

Kort daarna staat hij te speechen op een bijeenkomst van de NRA, de belangrijkste lobbyclub van wapenbezitters in de VS. Daar zegt hij dat hij het recht om een wapen te dragen nooit zal aantasten. Hij draait om als een blad aan een boom. Onbegrijpelijk !' Noteerde ik in juli 2018.

Wat we ook niet begrepen was hoe zoveel mensen op een nare man als Trump konden stemmen. En nog steeds kan ik daar met mijn verstand niet bij. Van het hele verkiezingscircus van de afgelopen week is dat misschien nog het griezeligste. 

Hoe is het mogelijk dat het zo spannend werd ? Hoe hebben meer dan 70 miljoen Amerikanen voor een schaamteloze bedrieger als Trump kunnen kiezen ?

In 2016 was de opkomst laag. Er was weinig enthousiasme om voor Hilary Clinton naar de stembus te gaan, dus kon een minderheid van de bevolking Trump in het zadel helpen. Nu was de opkomst hoger dan ooit en toch werd het nog spannend.

De Amerikanen hebben in elk geval begrepen dat thuisblijven geen optie was. Nog 4 jaar Trump zou een nachtmerrie zijn geweest.

Vier jaar geleden schreef ik:

'Er is bij veel kiezers, in allerlei landen, een weerzin tegen de gevestigde politiek ontstaan. Mensen zijn teleurgesteld, vertrouwen politici niet meer en gokken op sterke figuren die krachtdadige uitspraken doen en veel wij-tegen-zij in hun retoriek stoppen.'

Dat soort politici hebben we in ons land ook. Maar de opkomst van Trump heeft ons geleerd dat er grenzen zijn aan onze onverschilligheid. Je kunt met grove uitspraken mensen achter je krijgen, maar je kunt ook geduchte tegenstand mobiliseren.

Ondertussen heeft Trump wel vier jaar zijn gang kunnen gaan. Dat heeft veel schade berokkend, dit jaar bijvoorbeeld tijdens de corona-pandemie, die hij vanaf het begin gebagatelliseerd heeft. Met meer dan 200.000 doden tot gevolg. Maar zijn beleid gaat in de toekomst ook nog gevolgen hebben. Biden zal zijn handen vol krijgen om de milieuwetgeving weer op orde te krijgen, om serieus werk te maken van klimaatdoelstellingen, duurzaamheid enzovoort.

Zelfs als hij weg is zijn we nog niet direct van Trump af. Maar voorlopig hebben wij, ik als schrijver van dit stukje en jullie als lezers, hem overleefd. Dat is al iets.



De Strip is een gouwe ouwe van de Stripman

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 1 november 2020

Het zijn spannende tijden


Het coronavirus is terug
van niet echt weggeweest. Dat is geen verrassing want, na de flinke afname van het aantal besmettingen in het voorjaar, hebben we de beperkende maatregelen versoepeld. Ik heb het al eens eerder vergeleken met de veiligheidsmaatregelen in het verkeer. We hebben autogordels en valhelmen verplicht gesteld en het aantal verkeersdoden is flink verminderd.

Zeggen we nu tegen elkaar: Mooi ! De gordels en helmen kunnen wel weer af ?Natuurlijk niet, want iedereen snapt dat het aantal verkeersslachtoffers dan weer zou gaan toenemen. Maar met het virus zeggen we dat wel. En dus hebben we nu weer crisis.

Het is ook spannend wat er in de Verenigde Staten gaat gebeuren rond de presidentsverkiezingen. Wordt Donald Trump opnieuw verkozen ? Of wint zijn rivaal Joe Biden ? Trump en zijn partij hebben er alles aan gedaan om de verkiezingen te bemoeilijken en kiezers te hinderen, maar hij ligt flink achter in de peilingen. Zou het weer net zo'n onwaarschijnlijke uitslag worden als vier jaar geleden ?

Door het Amerikaanse kiesstelsel is de uitkomst moeilijk voorspelbaar. Omdat veel kiezers per post en op voorhand hebben gestemd – en Trump heeft bepaald dat er pas na de officiële verkiezingsdag begonnen mag worden met het tellen van de stemmen – is het onwaarschijnlijk dat er snel een duidelijke uitslag zal komen.

Gaat dat zorgen voor onrust en ongeregeldheden ? Gaat Trump akkoord met een eventueel verlies ? Of gaat hij de uitkomst aanvechten bij het gerechtshof, waarvan hij zelf de rechters benoemd heeft ? Ik verwacht niet dat we volgend weekeinde het antwoord al zullen weten.

Ondertussen zoeken we maar wat afleiding in sport en amusement. Dat is nog een hele klus want, door het virus, zijn veel wedstrijden verplaatst van het voorjaar naar het najaar. De afgelopen weken konden we de drie grote wielerronden in een ongekend tempo voorbij zien komen.

De Tour, de Giro en de Vuelta vlogen ons om de oren. De één was nog niet afgelopen of de ander begon al. Tussendoor werden er ook nog een paar klassiekers afgewerkt. Het is maar goed dat ik het voetbal niet meer zo fanatiek volg want anders was het me teveel geworden. En het schaatsseizoen is ook alweer begonnen.

En dan is afgelopen week Sean Connery overleden, de acteur die als eerste James Bond speelde. Volgens velen was hij ook de beste James Bond. Persoonlijk vond ik Roger Moore leuker, maar dat zal aan mijn leeftijd liggen. In de jaren dat ik naar de bioscoop begon te gaan was Moore aan zet.

In een in memoriam hoorde ik dat Connery voor de rol gekozen werd vanwege zijn fysieke verschijning. Hij deed aan bodybuilding en was geloofwaardig in de vechtscènes. Maar als ik naar fragmenten uit die eerste Bondfilms kijk dan zie ik geen gespierde atleet.

Ons idee, van hoe een held in een actiefilm er uit moet zien, is in 50 jaar flink veranderd. Sean Connery had geen glimmende spierballen, zelfs geen sixpack – van die buikspieren die je kunt tellen. Maar toen vonden we het een flinke vent, die wel een boef knock-out kon slaan.

De ene spannende tijd is de andere niet.



De Strip is een gouwe ouwe van de Stripman

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men