Het is een tijdje mijn werk geweest om mensen uit te leggen hoe ze hun werk moesten doen, daarna te controleren hoe ze het deden en eventueel complimenten of kritiek uit te delen.
Ik bepaalde de regels niet, maar probeerde, samen met mijn collega's, wel zo goed mogelijk uit te leggen hoe ze in de praktijk gebracht moesten worden. We zullen er ook wel eens naast gezeten hebben, maar ik denk dat we een aardige balans hadden tussen behulpzaam en streng zijn.
Dat is denk ik hoe de overheid ook zou moeten functioneren. De regels goed uitleggen, mensen de goede richting op sturen, helpen, maar ook corrigeren als dat nodig is.
Die aanwijzingen en correcties moeten dan wel geaccepteerd worden, natuurlijk. Terwijl dat in een bedrijf vrij simpel is, ligt het in de maatschappij heel anders. We willen eigenlijk zoveel mogelijk met rust gelaten worden, zo min mogelijk van de leidinggevers merken. Maar als het mis gaat komen we wel klagen en op hoge toon eisen dat er opgetreden wordt.
Vind maar eens een balans tussen onmerkbaar aanwezig zijn en zorgen dat er geen ongelukken gebeuren. We leven immers in een tijd van minder controle en minder overheid. Burgers en bedrijfsleven moeten het maar zelf regelen. Met soms vervelende gevolgen. Want als er geen leiding is ontspoort de boel.
Ik hoorde laatst op de radio iemand vertellen over de Duitse bezetting, tijdens de tweede wereldoorlog. We denken vaak dat dat een strak georganiseerde dictatuur was. Alles onder controle. Maar zo was het niet.
In werkelijkheid waren er verschillende groeperingen die elk een deeltje van de macht opeisten. De NSB, de SS, de Sicherheitsdienst, allemaal zaten ze elkaar dwars. Een centraal gezag, dat controleerde wat er gebeurde, ontbrak.
Of althans, in theorie was er wel een centraal gezag, maar dat was veel te druk met oorlogvoeren. Het gevolg was dat machtswellustelingen en psychopaten ongehinderd carrière konden maken, met vaak heel vervelende gevolgen.
Zo erg is het nu natuurlijk niet. Maar we moeten wel oppassen voor een situatie waarin er te weinig overheidsbemoeienis is. Ik las laatst, bijvoorbeeld, over een farmaceutisch bedrijf, dat een middel tegen depressies op de markt bracht, terwijl uit het eigen onderzoek bleek dat het niet effectief was en tot meer zelfmoorden leidde.
Die onderzoeksresultaten werden weggemoffeld, want ze konden veel geld verdienen met het nieuwe middel. Geen overheidsinstantie controleerde of het allemaal wel klopte. De problemen kwamen pas aan het licht toen er al slachtoffers gevallen waren.
Maar ja, als je te streng bent voelen we ons betutteld en beknot, maar controleer je niet dan grijpen de psychopaten de macht. Willen we vrijheid voor burgers en bedrijfsleven ? Of strenge regels en controle ? Of ergens iets in het midden, een soort van balans...
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van dit verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men