zondag 28 januari 2018

De jaarlijkse balkonvogeltelling


Vooruitlopend op het evenement voor de incidentele vogelteller heb ik mijn blogs van de afgelopen jaren nog eens doorgelezen. Die over de Tuinvogeltelling dan en dan ook nog alleen die op dit blog, dus vanaf 2011. Daarvoor deed ik ook al mee, maar de verhaaltjes daarover stonden op het Volkskrantblog en dat is inmiddels verdwenen.

Het blijkt dat het regelmatig zacht weer was, zodat ik het somber inzag wat vogelbezoek op mijn balkon betreft. In 2012 schrijf ik over een 'uitzonderlijk milde' winter, met temperaturen ruim boven nul en veel regen. De Japanse kers stond al in bloei en uit mijn mezenbollen groeide gras.

Dat is ook nu weer het geval, maar we vinden het niet gek meer, want ook in 2013, 2014 en 2015 was het zacht weer. Alleen in 2016 noteer ik 'redelijk winterweer'. Van vorig jaar heb ik niets opgeschreven, maar op de site van het KNMI lees ik dat januari aanvankelijk winters was, met een aantal vorstdagen en zelfs een nacht strenge vorst, maar aan eind van de maand sloeg het om en hadden we wisselvallig weer met temperaturen van tussen de 5 en 10 graden.

Vandaag is het 'absurd warm', hoorde ik op de radio, maar dat mag de pret niet drukken. Om kwart over 8 legde ik, in het schemerduister, vers vogelvoer op mijn balkon, om 5 over half 9 zag ik het eerste vogeltje, een roodborstje. Dan maar meteen tellen.

Ik heb besloten om voor de Nationale Tuinvogeltelling mijn totalen door te geven via de website van de Jaarrond Tuintelling. Dat betekent dat ik niet meer alleen de vogels meetel die op mijn balkonnetje van 1,5 vierkante meter landen. Nu mogen ook de vogels aan de overkant van de straat meedoen.

Dus telde ik 1 roodborst, 1 pimpelmees, 1 houtduif, 2 koolmezen, 4 kauwtjes, 1 merel, 1 boomklever, 1 grote bonte specht en 1 boomkruiper. Die laatste 2 inderdaad aan de overkant.


Als je nog mee wil doen met de 15e Nationale Tuinvogeltelling dan kan dat nog tot zondagavond 18:00 uur. Al ruim 20.000 vogelliefhebbers zijn je voorgegaan. Zie voor de regels en uitslagen www.tuinvogeltelling.nl  



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman. 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



zondag 21 januari 2018

We hebben de orkaan doorstaan


Wij hebben de storm van afgelopen week goed doorstaan, maar er is in de buurt wel wat schade. Geen daken weggewaaid, zoals twee weken geleden toen van zes garageboxen, een paar straten bij ons vandaag, het dak in de tuin van de buren belandde. Maar wel een paar bomen gesneuveld in het park.

We verbaasden ons erover dat, op het hoogtepunt van de storm, de vogels gewoon naar ons balkon bleven vliegen voor een pindaatje. Zelfs pimpelmeesjes, plukjes veren van amper 15 gram, vlogen heen en weer alsof er niets aan de hand was.

De enige vogel die ik zichtbaar problemen zag hebben met de wind was een blauwe reiger. Hij vloog over, tegen de wind in, werd een stukje terug geblazen en maakte dan maar een noodlanding op het dak van een garage achter het huis. Maar ja, wat wil je met zulke grote vleugels, die vangen wel wind.

Op een zeker moment hoorden we een krakend, schrapend geluid. Alsof er iets over straat geschoven werd. Bij vorige stormen heb ik wel eens tuinmeubilair over de weg zien gaan, dus ik keek uit het raam of ik iets voorbij zag komen. Maar ik zag niets. Een blik langs de bomen aan de overkant, die wel heftig heen en weer bewogen, leverde ook geen verklaring op.

Pas toen ik even daarna uit het zijraam keek viel het me op. Een flinke boom in het park was halverwege afgebroken. De enorme, lichtgele splinters waren tussen de andere bomen goed te zien.

Gisteren ben ik het van dichtbij gaan bekijken. Een beukenboom, van een centimeter of 80 doorsnee, was op 5 meter hoogte afgeknapt. De boom had een paar jaar geleden op die plaats, bij een eerdere storm, al eens een forse tak verloren, dus dat zal z'n zwakke plek zijn geweest. De hele kruin, zeker 10 meter lang, was vlak langs een bruggetje, over het smalle deel van de vijver gevallen.

Terwijl ik foto's stond te maken kwam er een andere buurtbewoner een kijkje nemen. Ik waarschuwde hem voor een losse tak van een andere boom, die boven het pad hing. Altijd voorzichtig zijn in park of bos, de dagen na een storm. Ja, als die boom 2 meter naar links was gevallen was er van die brug niet veel over gebleven. En nee, een open haard had ik niet.

Wie geïnteresseerd is moet de foto's op Twitter maar bekijken. Daar ook nieuwe, betere foto's van de middelste bonte specht. Want die was ook weer terug, ondanks de storm.

Niet vergeten voer op te hangen voor de vogels ! Volgende week is het Tuinvogeltelling...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman. 
Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


zondag 14 januari 2018

Warmlopen voor de jaarlijkse tuinvogeltelling


Ik dacht: laat ik eens vroeg beginnen, dit jaar. Laat ik eens een week van te voren melden dat de jaarlijkse tuinvogeltelling er weer aan komt. Ik had al een paar aankondigingen voorbij zien komen, dus dat leek me leuk. Maar gisteren las ik dat de telling niet volgende week is, maar over twee weken.

Dan ben ik nu dus extra vroeg. Maar dat geeft niet want ik heb best wel leuk vogelnieuws te melden. De afgelopen weken zag ik namelijk, af en toe, een middelste bonte specht, in de bomen van het park, aan de overkant. En deze week kwam hij of zij, dat is bij deze soort niet te zien, zelfs even op mijn balkon een pindaatje halen.

We kennen allemaal de grote bonte specht waarschijnlijk wel, een mooie, grotendeels zwart-wit gestreepte vogel, met een rode onderbuik. De mannetjes hebben ook een rode plek op hun achterhoofd. Mannetjes en vrouwtjes hebben verder een zwarte kruin.

De grote bonte specht is minder groot dan hij lijkt, ongeveer het formaat van een merel, maar dan met een veel grotere kop en snavel. Daarmee hakt en roffelt hij op boomstammen, takken en soms regenpijpen en lantaarnpalen.

De middelste bonte specht, er is ook nog een kleine bonte maar die heb ik nog nooit gezien, de middelste dus, lijkt veel op de grote. Ze zijn ook zwart-wit gestreept. Maar het mannetje en het vrouwtje hebben een felrode kruin, verder meer wit op de kop, een roze onderbuik en dunne donkere strepen op de verder witte borst.

Ik dacht een paar jaar terug al eens dat ik een middelste bonte zag, maar dat bleek een jong van de grote bonte. Om het ons vogelliefhebbers moeilijk te maken hebben die ook een rode kruin. In de daarop volgende jaren had ik meerdere malen jongen van de grote bonte op mijn balkon, dus toen ik nu echt die middelste bonte zag had ik direct door dat dit een ander modelletje was.

Ik durfde me niet te verroeren. Mijn camera lag niet binnen handbereik, maar als ik op zou staan zou ik de specht vast verjagen. Dan maar geen close up. Toen hij terug vloog naar de overkant van de straat en daar op een tak van een eik ging zitten, maakte ik een paar redelijk onscherpe foto's. Beter wat dan niets.

De middelste bonte specht is tamelijk zeldzaam, maar wordt steeds vaker gezien in ons land. Vogelbescherming schrijft dat dat komt omdat onze bossen ouder worden. Deze specht houdt van knoestige oude bomen en inderdaad de eiken en beuken van het park beginnen op leeftijd te raken.

De kans dat deze bijzondere specht over twee weken, bij de Nationale Tuinvogeltelling, weer mijn balkon bezoekt is minimaal, maar dat geeft niet. Daarvoor hebben we de jaarrond tuintelling dan weer. Zo blijft iedereen tevreden.

Ter vergelijking een foto die ik maakte van het vrouwtje van de grote bonte specht 

En mijn wazige foto van de middelstebonte specht 





De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 7 januari 2018

Tosti, of Toastie ?


Gisteravond aten we een tosti. Er was even geen tijd geweest om boodschappen te doen, dus mocht ik met handgesneden volkorenbrood, kaas, een gesnipperd uitje en wat currysaus, de avondmaaltijd verzorgen.

Al doende vroeg ik me af hoelang mensen al tosti's maken. Ik denk niet dat mijn ouders er ooit van gehoord hadden, voor de jaren '70. Maar als ik het op Wikipedia opzoek zie ik dat de 'Croque Monsieur', de Belgisch-Franse variant van de tosti, al aan het begin van de 20ste eeuw bekend was.

Voor wie niet weet wat een tosti is, ik las als omschrijving: '...een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee sneetjes brood, samen met het tussenliggende beleg (meestal ham of een andere vleeswaar en kaas) te roosteren. Dit doet men vaak in een tosti-ijzer, grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan.'

Vaak wordt er één of andere saus toegevoegd, of bij geserveerd, soms ook een spiegelei. Die laatste variant wordt een 'Croque Madame' genoemd. De Amerikaanse variant, de 'Monte Christo', wordt in losgeklopt ei ondergedompeld voor het bakken. Dat heb ik ook wel eens gedaan, het levert een mooi bruine, maar minder knapperige tosti op.

Zowel de Nederlandse als de Engelse Wikipedia geven een hele lijst van croque-varianten, van Croque-Auvergnat, met blauwe Auvergne kaas, via Croque-Norvégien, met gerookte zalm, tot Croque-Nutella, met banaan en hazelnootpasta.

Ze geven ook allerlei andere benamingen, zo schijnt het dat je in Catalonië een tosti krijgt als je een 'Bikini' bestelt. Dat moet je dan wel in een restaurant doen, neem ik aan, niet in een kledingwinkel.

Er worden vergelijkingen gemaakt met de 'Welsh Rarebit' – een geroosterd broodje met gesmolten kaas erop uit Wales - en de Duitse 'Strammer Max', maar dat is meer iets als onze uitsmijter. Ook de Italiaanse 'Bruschetta' komt ter sprake, maar dat is gegrild brood waar je van alles op kunt leggen.

Er is nog een andere connectie met Italië, volgens de Nederlandse Wikipedia. Ze schrijven ze dat de naam 'tosti' uit het Italiaans komt, waar het een afgeleide zou zijn van het Engelse 'toast'.

Maar die Italiaanse omweg lijkt me vergezocht, want op de Engelse Wikipedia zeggen ze dat de 'Croque Monsieur' eigenlijk hetzelfde is als de Britse 'Toastie'. Dat lijkt toch verdomd veel op ons 'tosti'. En de Engelse 'toastie maker' lijkt als twee druppels water op ons 'tosti-ijzer'.

Persoonlijk bak ik ze het liefste in de koekenpan, maar dat moet ieder voor zich weten. En met sambal ertussen is ook lekker...


Trek gekregen ? Volg dit recept op de website van de BBC en eet smakelijk !



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men