Vrienden van mij gaan eerdaags verhuizen. Bij het opruimen van de boekenkast kwamen ze een paar boekjes tegen die ze voor mij wel leuk vonden. Een daarvan gaat over Rinke Tolman, 'de wandelaar in weer en wind'.
Oudere natuurliefhebbers zullen Tolman misschien kennen. Hij wordt wel vergeleken met Jac P. Thijsse, die van de Verkade albums, maar is bij het grote publiek veel minder bekend. Tolman is Fries van geboorte, maar woonde vanaf 1922 tot aan zijn dood in 1983 in Soest.
Zijn laatste jaren bracht de dichter, schrijver en vooral natuurbeschermer door in een flatje op de Soester Eng, schuin tegenover mijn ouderlijk huis. Ik zag hem als kind wel eens lopen, een oude man, gekleed in een donker pak, met een hoed op en een pijp in de mond. Hij wandelde heel langzaam. Maar ja, wist ik veel, als kind, ik was druk met voetballen en cowboytje spelen. Ik had niet veel oog voor mijn omgeving.
Bij lezing van het boekje over zijn leven werd me wel het een en ander duidelijk. Ik woon nog steeds in een flat, maar die is heel mooi gelegen, tegenover een park. Mijn balkon is een feest van jonge mezen spechten. Als ik op mijn scootmobiel stap ben ik binnen een kwartier in het bos of in de polder. Met de auto is het maar even rijden en we zijn op de hei, of bij de zandverstuivingen van de Soester Duinen. De natuur rond Soest is prachtig.
Maar ik kon, toen ik over Rinke Tolman las, wel met m'n kop tegen de muur bonken. Hoe is het mogelijk ? Het lijkt nog best aardig, maar wat een woestijn hebben we er eigenlijk van gemaakt ! Tolman kon, toen hij aan de Bosstraat in Soest woonde, de korhoenders horen baltsen vanuit zijn keukenraam !!!
Het korhoen, een super de luxe kip, zwart met witte accenten en een prachtig rode kruin, is nu ontzettend zeldzaam in ons land. Natuurorganisaties bewegen hemel en aarde om de laatste populatie, op de Sallandse Heuvelrug, in stand te houden. Er worden zelfs korhoenders vanuit Scandinavië geïmporteerd.
Die nu bijna uitgestorven vogels broedden in de vorige eeuw dus gewoon in Soest.
En dat is lang niet alles. Het Soesterveen, dat de huidige bevolking alleen kent als een enigszins verpauperde flatwijk uit de jaren '70, was toen Tolman er rond wandelde een machtig mooi natuurgebied. Natuurmonumenten beheert het laatst overgebleven snippertje nog, aan de rand van het industrieterrein.
Op de Eng zag Rinke patrijzen, kwartels en leeuweriken. In de Eempolder kwamen kwartelkoning, grauwe klauwier en klapekster voor, naast een weelde aan weidevogels. Tolman schrijft over meerdere plaatsen waar hij kemphaantjes zag baltsen.
Allemaal vogelsoorten waar de moderne, Soester vogelaar honderden kilometers voor reizen wil. En moet, want ze zijn verdomd zeldzaam geworden. De ironie is dat Tolman al in de jaren '50 klaagde dat het hard achteruit ging met de natuur rond Soest. Teveel waardevolle gebieden werden ontgonnen, bebouwd, of opgeofferd aan wegenaanleg en industrie. Hij stortte zich zelfs in de gemeentepolitiek en zat een paar jaar in de raad, om te redden wat er te redden was.
Het heeft niet veel geholpen, helaas. Korhoenders vanuit het keukenraam... Ik kan wel janken !
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
Klik op de tekening voor een grotere weergave.
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men