zondag 26 februari 2017

Eekhoorns in het park en in Engeland


Af en toe zien we vanuit het woonkamerraam een eekhoorn voorbij komen. Op een meter of tien hoog, springt het roodbruine beestje, van tak naar tak, in de rij beuken en eiken aan de overkant van de straat. Af en toe zit het even stil, misschien om een beukennootje te pakken, soms daalt het af om even tussen de dorre bladeren rond te scharrelen.

Of het telkens dezelfde eekhoorn is weet ik natuurlijk niet. De bomenrij is een uitloper van het park, waar aan het andere eind, een paar grote, bomenrijke, tuinen op aansluiten. Genoeg ruimte voor meer dan één eekhoorn.

Het dichtst bij een eekhoorn kwam ik ooit, lang geleden, in het Londense Hyde Park. Daar waren ze zo tam dat ze uit de hand aten. Hetzelfde schijnt voor te komen in het Amsterdamse Bos, maar dat heb ik nooit zelf ervaren.

Op de website van het Amsterdamse Bos lees ik: 'Nog maar tien jaar geleden liepen deze dieren over de balkons van de huizen rond het Vondelpark, of klommen in het Amsterdamse Bos langs je broekspijpen omhoog.' De aantallen zijn teruggelopen, misschien door een virus, maar het schijnt dat de populatie zich de laatste jaren weer wat herstelt.

Er is een belangrijk verschil tussen de eekhoorns bij ons en die in Londen. Onze eekhoorns zijn roodbruin van kleur, die in het Hyde Park zijn grijs. Dat is omdat het een andere soort is. De grijze eekhoorn, die van oorsprong in Amerika voorkomt, is aan het eind van de 19e eeuw in Engeland uitgezet. Daar doet hij het uitstekend, naar schatting leven er nu meer dan 2,5 miljoen, in Groot-Brittannië. Maar de rode eekhoorn heeft daar wel ernstig onder te lijden.

De grijze zijn groter en sterker, dus verdringen ze de rode als het om het beschikbare voedsel gaat, maar ernstiger is het dat de grijze een virus dragen waar de rode niet tegen bestand zijn. In grote dele van Engeland is de rode eekhoorn geheel verdrongen, of aan ziekte bezweken. Alleen in Schotland gaat het nog goed met de rode variant.

Er worden acties ondernomen om de grijze eekhoorn te bestrijden en zo de rode weer meer kans te geven. Bij de BBC lees ik dat er een 'red squirrel army' in oprichting is, een vrijwilligersleger dat populaties van de rode eekhoorn moet observeren en zo mogelijk beschermen.

Er schijnen ook plannen te zijn om grijze eekhoorns, door middel van medicatie in voer, te steriliseren. Maar dat wordt onder andere gemeld door de twijfelachtige website breitbart.com, dus of dat kunnen ook 'alternative facts' zijn...


Zie ook dit artikel in The Guardian, van een paar dagen geleden. Daarin wordt voorgesteld de grijze eekhoorns te vangen en ze gewoon dood te slaan. Veel humaner...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


zondag 19 februari 2017

Hulp voor twijfelende kiezers


Als ik opsta kijk ik eerst uit het raam. Grijze lucht, geen aanleiding om een mooie zonsopkomst te fotograferen, helaas. Een andere impuls, afgezien van toiletbezoek, is op internet kijken of Donald Trump nog iets geks gedaan of gezegd heeft.

Het lijkt mee te vallen, de nieuwswebsites zijn nog bezig met de gebeurtenissen van de afgelopen week. De connecties tussen Trump en Rusland, protesten tegen Trump en zijn voortgaande ruzie met de pers.

Democratie is een mooi ding, maar het is geen garantie dat mensen verstandige leiders kiezen. Dat blijkt. Eerdaags mogen we zelf weer naar de stembus en wat dat betreft is er ook genoeg nieuws: '10.000 mensen op het malieveld bij door SP georganiseerde zorgmanifestatie', bijvoorbeeld. 'Wilders trapt campagne af in Spijkenisse' en: 'Laat PvdA, GroenLinks en SP een pact voor cultuur sluiten'.

Over natuur en milieu zie ik zo gauw geen nieuwsbericht, terwijl dat toch voor mij het belangrijkste thema is. Omdat ik, voor het eerst in tijden, een beetje twijfel tussen twee partijen heb ik de stemwijzer ingevuld. Daar komen de Partij voor de Dieren en GroenLinks als beste naar boven.

Om verdere twijfel weg te nemen is er het Groen Kieskompas. De vragen over je personalia kun je overslaan, als je ze liever niet invult, daarna volgt een reeks stellingen 'over groene thema’s: natuur, klimaat, energie, mobiliteit en landbouw/voedsel.'

Het Groen Kieskompas is een initiatief van Natuur & Milieu, Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds. Het maakte voor mij de keuze niet direct makkelijker, dezelfde uitkomst als de stemwijzer, maar misschien brengt het helderheid voor anderen.

Als ik nog even verder zoek blijken er nog veel meer kieswijzers en -kompassen te zijn. Op de website van duurzaamnieuws.nl staat een hele rij. Kieshulp voor jongeren, vakbondsleden, homo's en lesbiennes, of gericht op duurzaamheid, het basisinkomen, de rechtsstaat en nog veel meer.

We hebben nog een maand om ze allemaal in te vullen...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


zondag 12 februari 2017

Protestacties, met minder eigen risico


Dwalend over het internet kwam ik afgelopen week in de Engelse stad Canterbury terecht. Er is veel bewaard gebleven aan middeleeuwse gebouwen, stadsmuren, kerken en kloosters. Met Google streetview kun je door de het mooie historische centrum dwalen, je kunt zelfs in de gotische kathedraal rondkijken.

Bij de beschrijving van de Westgate, de grootste en best bewaard gebleven stadspoort van Engeland, grotendeels daterend uit de 14e eeuw, stuitte ik op een naam die me nieuwsgierig maakte: Bluebeard the Hermit.

Blauwbaard de heremiet dus, of de kluizenaar, een rebel die in 1450 gevangen werd genomen door de burgers van Coventry en werd overgedragen aan koning Hendrik VI. Die liet de onverlaat in mootjes hakken en stuurde, als aandenken aan het voorval, zijn hoofd terug naar Coventry, waar het ten toon werd gesteld op de Westgate.

Blauwbaard heette eigenlijk Thomas Cheyny, lees ik bij Wikipedia. Hij was viltmaker van beroep en sloot zich aan bij een oproer, dat geleid werd door Jack Cade. Er was nogal wat onvrede over het beleid van Hendrik VI, dat corrupt was en gekenmerkt werd door machtsmisbruik.

Cade verzamelde meer dan 5000 ontevredenen om zich heen en trok met hen op naar Londen. Een eerste schermutseling met koninklijke troepen werd door de rebellen gewonnen en Cade riep zichzelf uit tot burgemeester van de hoofdstad. Hij beloofde dat zijn mannen zich netjes zouden gedragen, maar al snel liep de bezetting van de stad uit de hand.

De bewoners van Londen keerden zich tegen de rebellen en na een slag bij London Bridge werden die gedwongen de stad te verlaten. Na bemiddeling door de aartsbisschop riep Cade zijn volgelingen op om terug naar huis te keren, in ruil voor toezeggingen en een algemeen pardon van de koning.

Al snel kwam Hendrik VI terug op zijn beloften. Jack Cade werd gevangen genomen. Hij raakte daarbij zo ernstig gewond dat hij overleed, nog voor hij naar Londen kon worden gebracht. Daar werd zijn lijk alsnog berecht, onthoofd en gevierendeeld. Een aantal van zijn volgelingen werd ook vervolgd en ter dood gebracht. Onder hen dus Blauwbaard de Heremiet.

Ja, mensen dat waren nog eens tijden. Tegenwoordig hebben protestacties tegen de overheid een iets rustiger verloop. Afgelopen week ontving ik bijvoorbeeld een mail over een protestbijeenkomst in Den Haag, komende zaterdag. Daar wordt gedemonstreerd voor een ander zorgstelsel.

Ik zal er zelf niet bij zijn, maar wie dat wel wil kan zich zelfs, voor een bescheiden bedrag, met de bus naar de hofstad laten vervoeren. En er is nu al minder eigen risico, want vrees voor onthoofding en vierendeling hoef je niet te hebben. Kijk voor meer informatie op nationaalzorgfonds.nl



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


zondag 5 februari 2017

Er bij zijn of niet: Tommy Allsup en het muntstuk


Afgelopen week was het precies 58 jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte waarin Buddy Holly zat. 'The day the music died,' zeggen de fans. Dat is misschien een klein beetje overdreven, maar tragisch was het wel.

Naast de bebrilde rock & roll pionier, die we allemaal kennen van hits als 'That'll be the day' en 'Peggy Sue', zaten zangers Richie Valens en The Big Bopper in het toestel. Ook de piloot die, naar men zegt, onvoldoende ervaring had, kwam om het leven.

De zangers waren bezig aan een slecht georganiseerde tournee, met matige hotels en lange reizen tussen de optredens. Holly had het vliegtuig geregeld om sneller bij de volgende bestemming te kunnen zijn en zo wat meer rust te krijgen.

Er was in het toestel plaats voor maar drie passagiers, dus het grootste deel van de muzikanten bleef achter. Die dachten dat ze pech hadden en er was zelfs gestreden om een plaats in het vliegtuigje. Uiteindelijk gooiden gitarist Tommy Allsup en Richie Valens een muntje op. 'Heads Up', riep Valens en hij won. Nou ja, achteraf gezien...

Voor Allsup was het een gebeurtenis die de rest van zijn leven bepaalde. Hij had de geschiedenis in kunnen gaan als de gitarist die mooie solo's speelde in leidjes als 'It's so easy', van Buddy Holly & The Crickets. Maar nu was hij de man die, door het gooien van een muntstuk, aan de dood was ontsnapt.

Hij bleef actief in de muziek en werkte onder andere met Roy Orbison en Willie Nelson. Maar het verhaal bleef hem achtervolgen. Uiteindelijk opende hij twintig jaar later een bar die hij 'Tommy's Heads Up Saloon' noemde.

Er staan filmpjes op YouTube waarin de oude gitarist opnieuw vertelt hoe het allemaal gegaan is en waarin hij de oude nummers nog eens speelt. Vorige maand overleed hij, 85 jaar oud, als laatste overlevende van de Crickets waarmee Holly zijn fatale tournee maakte.

Laatst schreef ik over de band van Keef Hartley, jongens uit Engeland, die op het beroemde Woodstock Festival terecht kwamen. Zij waren er bij, maar werden vergeten. Tommy Allsup werd onthouden omdat hij er op dat ene moment net niet bij was. Het kan raar lopen...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men