zondag 27 december 2015

Even een terugblik


Het is alweer de laatste week van het jaar en omdat ik niets beters kan verzinnen blader ik even door mijn blog. Zo zie ik bijvoorbeeld dat het afgelopen januari nog gesneeuwd heeft. Nu beleven we de warmste december sinds mensenheugenis. 

Dat komt niet alleen door de opwarming van de Aarde, het ligt voor een groot deel aan de heersende windrichting, de plaatsing van hoge- en lage drukgebieden in de atmosfeer.

We zitten toevallig aan de zuidkant van een lagedrukgebied op de Noordzee en dat zuigt als het ware warme lucht onze kan op. Had het wat zuidelijker gelegen dan hadden we een witte kerst gehad.

Ik zie ook dat de Nationale Tuinvogeltelling er weer aan komt. Ik tel inmiddels het hele jaar door de vogels op mijn balkon en geef dat door op de website tuintelling.nl Maar dat extra halfuurtje tellen kan er ook nog wel bij. Wie al vast wil warmlopen, in 2016 is de Tuinvogeltellig op 16 en 17 januari. Maar tegen die tijd meld ik het wel weer.

Ook in januari van dit jaar: De aanslag op Charlie Hebdo. Inmiddels hebben we alweer een nieuwe aanslag in Parijs achter de rug. Toen schreef ik dat de beste reactie zou zijn om gewoon door te gaan, niet laten merken dat zulke wandaden je schrik aanjagen en ons gewone leven kunnen beïnvloeden. Charlie Hebdo is in ieder geval doorgegaan. Kijk maar op hun website 

In februari viel een verwarde jongeman met een neppistool de NOS TV-studio binnen. Hij wilde de Nederlanders waarschuwen tegen een samenzwering, maar werd door de politie overmeesterd. De jongeman, Tarik Z., werd kort geleden, in hoger beroep, tot 3 jaar en 4 maanden veroordeeld, waarvan 2 jaar voorwaardelijk.

Indertijd was ik onder de indruk – en ook een beetje verbaasd – over het politieoptreden. De jongen, die zodra hij een agent zag zijn wapen op de grond gooide, werd met veel machtsvertoon overmeesterd. Nog gekker was het natuurlijk, dat we dat allemaal in een directe uitzending te zien kregen. Ook de NOS was een beetje de kluts kwijt.

Ik schreef: 'Bij die NOS-overval werd de hele natie op de kast gejaagd, door beelden van het incident te tonen, zonder enig commentaar. Op internet was te lezen dat de man al gearresteerd was en dat er niemand gewond was geraakt. Maar de argeloze TV-kijker werd in de waan gelaten naar live-beelden te kijken.'

Ik ga niet het hele jaar afwerken, dat zou een taai verhaal worden. Ik zie alleen nog een verhaaltje over ons balkon, het kleine aan de voorgevel, waar ik altijd de vogels voer en planten heb staan. Daarover kregen we in maart een brief van de gemeente. Het zou mogelijk onveilig zijn.

In een email schreef onze verhuurder: 'Nader onderzoek moet volgen en vervolgens zullen de bewoners nader worden geïnformeerd.'

Daar zal ik ze eens aan herinneren. Want ik heb er niets meer over gehoord. Ze hangen er ook nog allemaal, natuurlijk - die balkons - en ik sta regelmatig op het onze, om nieuw vogelvoer neer te leggen, of de planten water te geven. Klaarblijkelijk waren ze ook veilig genoeg om er de buitenschilders wekenlang op te laten staan werken. Beetje raar...

Wordt misschien vervolgd...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11  en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



zondag 20 december 2015

Nu maar zien of er iets van terecht komt...


De nieuwsberichten waren juichend: 'Historisch akkoord op klimaattop !', 'De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn !' Ik kreeg enthousiaste mail van actiegroepen, nu was er toch eindelijk eens iets bereikt in de strijd tegen de opwarming van de Aarde.

Ja, heel mooi. Maar nu nog zien of er ook echt iets van terecht gaat komen. Bij vorige klimaattoppen was er, zelfs zonder gesloten akkoord, ook veel enthousiasme en publiciteit. Maar de top eenmaal achter de rug en iedereen ging weer verder alsof er niets gebeurd was. We stapten nog net zo vrolijk in vliegtuig en auto en aten met smaak onze 75 kilo vlees, per persoon, per jaar.

Ik zet wel eens mijn handtekening onder een internetpetitie en daarom krijg ik zo nu en dan mail van actievoerders. Na de klimaattop van Parijs kreeg ik een bericht van Elizabeth May, lid van het Canadese parlement en aanvoerder van de Green Party. Ze maakt kritische kanttekeningen:

'In de 29 jaar dat ik me inzet voor het milieu heb ik politici vaak genoeg mooie beloftes horen maken. Ondertussen ging er kans op kans voorbij, er zijn verklaringen ondertekend en genegeerd en zo hebben we tientallen jaren verloren. Jaren waarin we het hele klimaatprobleem hadden kunnen voorkomen.'

'Nu zitten we er middenin. Er zijn overstromingen, stormen, droogtes, het poolijs smelt en er gaan levens verloren. We hebben het niet langer over een dreigend probleem, maar over het voorkomen van de ergste gevolgen van dat probleem.'

'Het klimaatakkoord doet niet genoeg, er worden geen sancties ingesteld en lang niet alle middelen ingezet die overheden tot hun beschikking hebben. Als regeringen net zoveel om het klimaat zouden geven als, bijvoorbeeld, om intellectueel eigendom, dan zouden er wereldwijd wetten zijn tegen het uitstoten van CO2.'

'Maar het akkoord van Parijs is toch een historische doorbraak. Het doet meer dan velen van ons verwacht hadden. Het biedt een wettelijke basis en als de gestelde doelen gehaald worden zal dat de redding zijn voor een aantal laaggelegen landen.'

Er gebeurt dus wel iets, maar het gaat traag en stroperig. Terwijl de praktijk laat zien dat er veel mogelijk is. Bij het verstevigen van woningen in Groningen, in het gebied waar aardbevingen voorkomen ten gevolge van de gaswinning, worden de huizen direct klimaatneutraal gemaakt.

Dat betekent dat ze geen gas of stroom meer van buitenaf nodig hebben. Het zou mooi zijn als onze regering daar in investeerde, in plaats van belastingvoordeeltjes aan de hogere inkomens te geven. Je zou dan niet alleen veel goed doen voor het milieu, maar ook het winnen van nog meer gas overbodig maken en het isoleren en verbouwen van woningen zou een flinke stimulans zijn voor de economie.

Ik las trouwens dat in ons land de vleesconsumptie daalt. Dat is ook een lichtpuntje. Want door minder vlees te eten belasten we het milieu minder en maken we een oplossing voor het voedselprobleem mogelijk. Er zou geen aardbewoner honger hoeven lijden als we niet zoveel voedsel aan koeien, varkens en kippen zouden voeren. Het vergt even een omschakeling, maar het kan...




Zeven tips van Natuur & Milieu om zelf iets aan de bestrijding van klimaatverandering te doen.



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11  en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



zondag 13 december 2015

Begint het al ergens op te lijken, die Top 200.000 ?


Ruim een jaar geleden begonnen we op Facebook met een alternatieve lijst, van YouTube-clips, met muziek uit allerlei landen, stijlen en tijden. Uit ergernis over het al maar dalende peil van de Top 2000 van Radio 2.

Toen ik hoorde dat The Eagles op 1 stonden met 'Hotel California', schreef ik dat ik wel 2000 liedjes wist die leuker waren. En wie zoiets roept...

Inmiddels zijn we ruim 11.000 liedjes verder. De Facebookpagina, waar ik en mijn enthousiaste mederedacteuren de alternatieve nummers plaatsen, heet de Top 200.000, dus we kunnen nog wel even vooruit.

Het blijkt helemaal niet moeilijk om onbekende, of in ieder geval in onze ogen ondergewaardeerde, muziek te vinden. De afgelopen maand plaatsen we er nog, zonder veel problemen, 500 nieuwe nummers bij . Naarmate je verder zoekt kom je er ook achter dat we eigenlijk nog maar weinig gevonden hebben. Er is nog veel en veel meer...

In het begin zetten we lukraak liedjes op Facebook. Na een tijdje ging mijn mederedacteur Ronald die bijhouden in een afspeellijst op YouTube. Na een paar maanden bleek dat daar nadelen aan zaten. Afspeellijsten mogen slechts 5000 video's bevatten. Dus is Ronald nu al aan de derde lijst bezig.

Maar vervelender is het dat je in zo'n YouTube-lijst nauwelijks iets op kunt zoeken en dat er regelmatig filmpjes van YouTube verwijderd worden, zodat niet alles wat je er ooit ingezet hebt ook nog werkelijk in die lijsten staat.

Om dat op te vangen begon ik, rijkelijk laat, aan een online-spreadsheet. Vanwege het licht chaotische begin van onze lijst is dat sheet maar een benadering van alles wat we vanaf de start gevonden hebben, maar het is de meest precieze weergave van onze bezigheden.

Ook dat spreadsheet bleek na driekwart jaar z'n grenzen te hebben en kuren te gaan vertonen. Dus heb ik het doormidden geknipt zodat we nu twee lijsten hebben, alfabetisch gerangschikt. Als we nog een tijdje doorgaan worden dat er nog wel meer. Tenzij Google de capaciteit van z'n sheets vergroot.

In onze zoektocht naar mooie muziek, hebben we een aantal thema's afgewerkt, protestliederen, treinliedjes, liedjes over kleuren, de dagen van de week, voornamen en als omvangrijkste thema: covers voor alle nummers in de Top 2000 van 2014. Dat coverproject is nu bijna af, vooral dankzij de inbreng van mederedacteur Johan.

Het leek mij ook leuk om van alle landen in de wereld liedjes in de lijst te hebben. Gelukkig staat er op Wikipedia een lijst met alle landen op Aarde. Inmiddels ben ik gevorderd tot de M. Nog een halve wereld te gaan.

Allemaal, uiteindelijk, om aan te tonen dat die Top 2000 maar een saai, gebrekkig lijstje is. Dat er nog zoveel meer is dan 15 liedjes van De Dijk, 20 keer Bruce Springsteen en 16 maal U2. Dat er meer is dan Westerse popmuziek, dat er meer stijlen zijn dan pop, kortom dat er veel meer muziek is.

En onze lijst is, natuurlijk, op dit moment nog maar een lijstje. Er kan nog veel meer bij en er moet ook nog wel wat bij voor je kan spreken van een degelijk overzicht van alle muziek die er ooit op Aarde gemaakt is. Daar ligt nog een mooie taak !


Links naar de Top 200.000 en alle andere lijsten staan op deze aparte blogpagina.



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11  en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


De Top 200.000 alle links en lijsten



De Top 200.000 is een Facebook-pagina, een poging om duidelijk te maken dat er meer mooie muziek is, veel meer, dan de 2000 liedjes die in de Top 2000 van Radio 2 staan.

Om het een beetje overzichtelijk te houden staan hieronder alle links, achter en naar onze machtig mooie, alternatieve muzieklijst, bij elkaar.

Eerst de Top 200.000 zelf. De redactie wordt momenteel gevoerd door Johan Peters, Martin Broek en mijzelf, maar we hebben meerdere trouwe vrienden die regelmatig nieuwe liedjes aandragen.




Voor wie een lied op wil zoeken, om te zien of het in onze lijst staat, de vier spreadsheets op Google Sheets. Deze lijsten werden wekelijks bijgewerkt tot oktober 2020:

NB: Deze lijsten worden niet meer bijgewerkt. Wie de allerlaatste lijsten in wil zien moet even een berichtje sturen dan mailen we ze je toe.

Voor wie wil weten hoe die liedjes klinken (en wie zou dat niet willen ?) de YouTube-afspeellijsten, deze werden dagelijks aangevuld door Ronald, tot januari 2020:




 
(Helaas is Ronald in januari overleden. Er heeft zich nog geen opvolger gemeld...)

Er zijn een aantal deellijsten, deze nummers staan dus ook in de bovenstaande lijsten:

De Cover Top 2000. Voor bijna elk liedje minstens één alternatieve uitvoering. Samengesteld door Johan en mijzelf.

De Wereldmuziek Top. Een aantal liedjes uit verre oorden. Uiteindelijk zou hier muziek uit alle landen ter wereld in moeten komen, maar er is nog veel werk te doen...

En mijn persoonlijke favorietenlijstje:

Stripman's Top. Op dit moment maar 85 liedjes, maar wel erg mooie... 




En o, ja, de Top 2000 van Radio 2. Zou ik bijna vergeten... 


zondag 6 december 2015

Windows 10, het tobben gaat nu een stuk sneller


Een deel van jullie zal het al wel gemerkt hebben: ik heb afgelopen week een nieuwe laptop in gebruik genomen. De vorige laptop had een defecte ventilator en omdat ik toch een apparaat wilde met wat meer inhoud, besloot ik hem niet te laten repareren, maar te sparen voor een betere.

Met een nieuwe laptop komt dus ook een nieuwe versie van Windows, nummer 10 dus. Zo heet het besturingssysteem, ik ben onderhand vergeten hoeveel versies ik al afgewerkt heb. De eerste pc's die ik in huis had werkten nog met de voorloper, MS-DOS. Ik geloof niet dat ik de allereerste Windows 1.0 onder ogen heb gehad, maar in ieder geval wel oudere versies dan Windows 95.

Op mijn oude laptop zat Windows 7 en de vervanger, een nog oudere die afgedankt was door kleine D., draaide op Windows Vista. Dat werkte best, alleen had het systeem de neiging om erg vaak te vragen of je een bepaalde actie wilde ondernemen. 'Weet u zeker dat u dit bestand weg wilt gooien ?' Ja, natuurlijk. 'U moet administrator rechten hebben om...'. Die heb ik ! 'Wilt dit bestand echt...?' Jaahaa !

Daar zijn we met Windows 10 vanaf. Als je nu op delete drukt is je foto, mail, of wat dan ook, direct weg. De eerste paar keer keek schrok ik ervan: Hè, geen controlevraag ? Nee, direct in de prullenbak.

De lichtelijk irritante bibliotheken, waar Windows 7 al je bestanden in onderbracht, zijn ook verdwenen en daarvoor heeft een oude bekende een prominentere plaats gekregen. Windows Verkenner staat nu standaard in de werkbalk onderaan het scherm. Prima ! Dan hoef ik geen shortcuts te maken om snel bij mijn bestanden te kunnen.

Optisch is het grootste verschil dat de vensters, windows dus, geen rand meer hebben. Dat is even wennen als je ze groter of kleiner wilt maken. En bij het opstarten verschijnt er een foto van een landschap in beeld, met de tijd en de datum. Je verwacht dan dat je vanzelf doorgaat naar het inlogscherm, maar daarvoor moet je eerst een toets indrukken. In plaats van een wachtwoord moet je daarna een pincode invoeren. Schijnt veiliger te zijn.

Verder opent zich een hele massa aan friemelende apps, als je op het icoontje linksonder in beeld klikt, waar bij oudere versies het startmenu zat. Die warrelende menigte kun je decimeren, maar dan hou je een tamelijk kaal menu over, waar het even zoeken is voor je oude vertrouwde elementen weer gevonden hebt. Als je voor de meest gebruikte programma's snelkoppelingen hebt gemaakt heb je er verder natuurlijk geen omkijk meer naar.

Er zijn natuurlijk nieuwe functies gekomen en oude verdwenen, maar heel spectaculair is dat niet. Zo is er een extra knop in je taakbalk, de 'taskmanager' waarmee je alle schermen die je open hebt staan, naast elkaar in beeld kunt krijgen. Grappig, maar een beetje overbodig, aangezien in je taakbalk ook al alles staat wat je open hebt.

Eenmaal een beetje gewend werkt het eigenlijk allemaal best goed. Alleen het email-programma dat Windows mee levert is nogal sober. Een mail versturen naar een lijst van adressen is niet mogelijk. Direct vanuit je mail naar je adresboek gaan kan ook niet.

Het overzetten van mijn oude adresboek naar het nieuwe was ook weer een ouderwetse ramp. Zoals eigenlijk altijd de mail het grootste probleem is als je van Windowsversie verandert. Er zijn hulpprogrammaatjes, maar ik heb nog niet meegemaakt dat die ook echt werkten. Er gaan altijd email-adressen verloren en het is een heel gepruts voor het weer een beetje ergens op lijkt.

Later kwam ik erachter dat het oude mailprogramma, Windows Live Mail, waar ik geen grote fan van was, maar dat in ieder geval in grote lijnen deed wat ik wilde, gratis bij Microsoft te downloaden is. Maar toen had ik al Thunderbird geïnstalleerd. Ook gratis en van alle gemakken voorzien.

Zo tobben we voort. Maar dankzij de nieuwe laptop gaat het tobben nu wel een stuk sneller...!


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11  en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


zondag 29 november 2015

Mack McCormick en dat ene boek, dat er nooit kwam


Het afgelopen jaar heb ik het muzieknieuws met nog wat meer interesse gevolgd dan voorheen. De dood van Mack McCormick was daarom, voor mij, een opmerkelijk nieuwsfeit. Maar ik kan me voorstellen dat het de meesten van jullie niet veel zegt.

McCormick was geen bekende artiest, maar een muziekhistoricus. Hij zou voor mij vermoedelijk ook niet zo bekend zijn geweest als ik niet net Peter Guralnicks boekje over blueslegende Robert Johnson gelezen had.

Over Johnson is maar heel weinig bekend. Hij zette maar een 30-tal liedjes op de plaat en overleed jong. Hij heeft nooit een interview gegeven en er zijn maar twee foto's van hem bekend. Op zich niet eens zo bijzonder voor een rondtrekkende zanger-gitarist, in de jaren '30, in het zuiden van de VS.

Maar de eerste verzameling van zijn muziek die, begin jaren '60, op lp verscheen bevatte, volgens de toonaangevende website Allmusic.com, alleen maar klassiekers. De plaat was de belangrijkste aanzet voor de Britse bluesrevival, gitaristen als Keith Richards, Eric Clapton en Jimmy Page hebben die lp grijs gedraaid.

Peter Guralnick schreef zijn 'Searching For Robert Johnson' met behulp van Mack McCormick. Die was jarenlang aan het zoeken geweest naar informatie over de bluesheld. Hij had tientallen interviews afgenomen, met vrienden, tijdgenoten, familieleden. Hij heeft zelfs de vermoedelijke moordenaar van Johnson gesproken, die hem vergiftigde uit jaloezie, omdat de zanger een affaire met zijn vrouw zou hebben gehad.

Het uiteindelijke doel was om een grote, definitieve studie te publiceren, met als titel 'Biography of a Phantom'. Jammer genoeg is dat boek er nooit gekomen. De foto's die van Johnson bekend zijn danken we wel aan McCormick, die ook een foto van de moeder van de blueszanger terugvond en andere familiekiekjes.

Het was niet het enige grote project waaraan McCormick begon en dat hij niet wist te voltooien. Samen met blueskenner Paul Oliver zette hij een grote studie op, die de geschiedenis van de Texas-blues moest vastleggen. Maar de twee onderzoekers kregen ruzie en een publicatie kwam er niet.

Later bleek dat McCormick een bipolaire stoornis had. Hij beet zich enorm vast in zijn onderwerpen, maar kon ze na verloop van tijd zomaar weer laten vallen. Wat niet wil zeggen dat hij helemaal niets tot stand bracht. Hij schreef een enorme reeks artikelen voor muziekbladen, verzamelde zeldzame opnamen die dankzij hem heruitgebracht konden worden.

Hij werkte samen met de beroemde liedjesverzamelaar Alan Lomax en hielp mee met de organisatie van de legendarische folkfestivals in Newport. Hij haalde vergeten zangers weer op het podium en naar de opnamestudio. En dankzij hem kon Peter Guralnick zijn boekje schrijven. Een dun boekje, helaas, want dat ene, grote, dikke, daar kwam het niet van...

Zie ook de artikelen over Mccormick in de Texas Monthly en de New York Times.


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11  en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


zondag 22 november 2015

Abigail en Barney


Abigail viel wel mee, maar van Barney hebben we toch wel wat gemerkt, hier in het midden van het land. Jullie vragen je misschien af waar hij het nu weer over heeft ? Nou, Abigail en Barney waren de najaarsstormen die, in de afgelopen anderhalve week, over ons land trokken.

De eerste passeerde ons land op vrijdag de 13e en dat inspireerde sommigen op internet om haar aan te kondigen als een 'Killer Storm'. De verleiding is groot om een vergelijking te trekken met de storm die door de media trok, na de aanslagen in Parijs, maar dat ga ik nu niet doen.

Ik wil eerst eens weten hoe dat zit met die stormdepressies die nu ineens namen krijgen. Aanvankelijk dacht ik dat het restanten waren van orkanen die over de Atlantisch oceaan naar ons toe kwamen. Daar hebben we er in het verleden wel meer van meegemaakt.

Maar dat blijkt niet het geval. De eerste twee Noord-Atlantische orkanen heetten dit jaar Ana en Bill. Het blijkt dat Ana een bijzonder geval was omdat zij, al in mei van dit jaar, de kust van de Verenigde Staten bereikte. Dat was de vroegste storm ooit waargenomen. Ze veroorzaakte overstromingen en wat schade aan bomen en huizen, maar gelukkig geen menselijke slachtoffers. In feite kwam haar regen als geroepen, schrijft Wikipedia, omdat het daarvoor lange tijd zeer droog weer was geweest.

In navolging van de Amerikaanse collega's hebben de Britse en Ierse meteorologische diensten besloten om winterse stormdepressies, met ingang van dit jaar, namen te geven. De restanten van orkanen houden hun orkaannaam, maar als er boven de oceaan een depressie ontstaat die direct onze kant op komt – en als hij zwaar genoeg wordt ingeschat – dan krijgt die nu dus ook een naam.

Abigail trof met name de eilanden voor de kust van Schotland zwaar. Er stond op een zeker moment windkracht 11, windstoten tot 135 km/u en hoge golven. Ruim 20.000 mensen zaten tijdelijk zonder stroom.

Barney arriveerde maar een paar dagen later, ook met windkracht 11. In Duitsland werd die storm 'Heini' genoemd en veroorzaakte hij problemen in tentenkampen voor vluchtelingen, in Bremen, Dresden en Berlijn.

Waarom de Duitsers nu weer een eigen namensysteem hanteren zoek ik misschien ook nog wel eens uit. Vandaag is er in ieder geval geen storm, maar er kan wel een buitje vallen...

Zie Wikipedia: 




De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 en deel 11 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 15 november 2015

Niet over terrorisme maar over de boeken van Peter Guralnick


Op de middag voor de aanslagen in Parijs kreeg ik het nieuwste boek van Peter Guralnick thuisbezorgd. Het één heeft niets met het ander te maken, natuurlijk. Guralnick schrijft mooie, doorwrochte boeken over de geschiedenis van de Amerikaanse populaire muziek en die aanslagen, tjsa...

Die aanslagen zijn er op gericht om zoveel mogelijk opschudding, angst en paniek te zaaien. Dat één ervan een optreden van een Amerikaanse rockband betrof lijkt me toeval. Het beste antwoord op terrorisme is laten zien dat het je niet raakt. Dus gewoon doorgaan met het normale leven.

Ik ga dus niets verder zeggen over die terroristische acties, maar wel iets vertellen over de boeken van Peter Guralnick. Ik heb er inmiddels vijf, waarvan ik er nog twee moet lezen.

De eerste drie gaan over de blues, de county & western en de soulmuziek. Guralnick begon er aan, eind jaren '60, uit liefde en bewondering voor de muziek en de muzikanten. Het eerste boek verscheen in 1971 en bevatte portretten en interviews van en met grootheden als Muddy Waters, Skip james en Jerry Lee Lewis.

Gaandeweg verbrede hij zijn blik en in het derde deel, 'Sweet Soul Music', dat in 1986 verscheen, nam hij ook de muziekindustrie onder de loupe. Het zijn prachtige boeken, waarvoor hij terecht geprezen werd.

Guralnick is geen veelschrijver, maar heeft intussen een respectabel oeuvre opgebouwd. Hij publiceerde bijvoorbeeld een tweedelige biografie van Elvis Presley, bij elkaar 1300 pagina's, die algemeen als definitief wordt beschouwd. Die heb ik niet gelezen, maar ik heb wel zijn boekje over blueslegende Robert Johnson gekocht. Over Johnson is maar zeer weinig bekend, dus telt het slechts 85 pagina's.

Zijn nieuwste boek, over rock & roll-pionier Sam Philips is heel wat omvangrijker. Ik had een pocket van misschien 300 pagina's verwacht, maar het bleek een gebonden boek van ruim twee keer die dikte. De ondertitel is ook niet gering: 'How one man discovered Howlin' Wolf, Ike Turner, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash and Elvis Presley, and how his tiny label, Sun Records of Memphis, revolutionized the world'.

'The man who invented Rock & Roll', dus. Het lijkt een samenvatting van Guralnicks eerdere boeken, in de loopbaan van één persoon. Volgens Wikipedia wordt de schrijfstijl van Guralnick gekenmerkt door een heldere verteltrant, eerder onderkoeld dan sensationeel en toont hij in zijn beste passages een combinatie van empathie en objectieve afstand.

Hij is een fan en een muziekliefhebber maar laat zich daardoor in zijn boeken niet teveel meeslepen. En hij was één van de eersten die roots- en rockmuzikanten, blues, country en soulmuziek zag als serieuze onderwerpen om over te bestuderen en te beschrijven.

Zelf zegt hij dat hij nooit in opdracht heeft geschreven, al zijn research en interviews zelf doet en zich graag helemaal onderdompelt in de muziek. Hij zegt vooral respect te willen betuigen aan zijn onderwerp en iets blijvends na te willen laten dat vertelt over de mens achter de muziek.


Het is tekenend voor de waardering die hij geniet dat Allmusic.com, een website met info over muzikanten, ook een artikel heeft over Peter Guralnick, terwijl die zelf nooit een noot op de plaat heeft gezet. 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 8 november 2015

Een boeggolf van herfstbladeren


Een paar dagen terug reed ik met mijn scootmobiel door het park. Op de paden lag een dikke deken van afgevallen bladeren. Het leek alsof ik in een scheepje over de bladerenzee voer. Mijn wielen verdwenen onder water, ik veroorzaakte een boeggolf.

Toen ik even stopte en achterom keek zag ik dat ik het pad over de breedte van mijn voertuigje schoongeveegd had. Maar toen ik weer verder wilde rijden merkte ik dat mijn wielen geen grip meer hadden. Ik moest eerst een stukje achteruit en om de berg bladeren heen sturen, die ik voor me opgeworpen had.

Het was heel rustig weer, de afgelopen weken, weinig wind zodat het herfstblad lang aan de bomen bleef hangen. Mooi, als je sfeervolle foto's wil maken. Maar nu het eenmaal begint te vallen gaat het ook hard. In twee, drie dagen zijn de grote eiken en beuken in het park voor driekwart kaal.

Of dat nou vroeg of laat in het jaar is zou ik niet durven zeggen. Als ik naar mijn waarnemingen voor Natuurkalender.nl kijk dan zijn de bomen wel eens eerder, maar ook wel eens later kaal geweest. Het is wel uitzonderlijk zacht weer op het moment. Maar ja, een paar weken terug was het nog hartstikke koud.

Klimaatverandering ? Je denkt er toch weer aan en dat komt goed uit. Er is een grote klimaattop in Parijs over een paar weken. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar laten we eerst maar eens afwachten. Het rommelt wel in klimaatland, maar of dat ook echt ferme standpunten op gaat leveren ?

Dat er bij overheden iets aan het veranderen is bleek uit het nieuws van gisteren. In de VS is oliemaatschappij ExxonMobil voor rechter gedaagd omdat kennis over de opwarming van de Aarde lange tijd achter gehouden is. Tegelijkertijd sponsorde ExxonMobil groeperingen die klimaatverandering ontkenden.

Het Financieel Dagblad schrijft: 'De zaak gaat terug tot in de jaren zeventig. Onderzoekers van Exxon zouden toen hebben ontdekt dat door mensen veroorzaakte uitstoot van schadelijke gassen het klimaat schaadt. Maar naar buiten toe hield het bedrijf een ander verhaal vol. Pas in 2006 begon Exxon mee te gaan met het idee dat de aarde opwarmt door grote uitstoot van CO2 (broeikaseffect).'

De staat New York heeft het bedrijf gedagvaard. Het FD: 'Milieuorganisaties juichen het onderzoek toe. Partijen als Greenpeace beweren al langer dat oliebedrijven hun beleggers misleiden. Zo zou een groot deel van de olievoorraden niet meer verkoopbaar zijn, omdat het klimaat te veel opwarmt als deze voorraden daadwerkelijk worden verbrand.'

Leuk dat er nu eens zo'n grote vervuiler aangepakt wordt, nu maar zien of politici met maatregelen durven komen. Tot nu toe was voor hen de economie altijd een stuk belangrijker dan de ondergang van de Aarde.

Als je zelf mee zou willen doen met acties of demonstraties rondom de klimaattop, er is op 29 november een Klimaat Parade in Amsterdam.





De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men