Een jaar of 20 geleden, toen ik nog jong en energiek was, deed ik vrijwilligerswerk. Ik was actief lid van een vereniging waar ik het clubblad maakte, in het bestuur zat en hielp met het organiseren van activiteiten. Mooi werk, dat ik deed omdat ik het leuk en nuttig vond.
Het was soms zwaar en zo nu en dan frustrerend, maar ik heb er goede vriendschappen en relaties aan over gehouden. Hoewel ik mijn vrijwillige werkzaamheden, al een tijd terug, heb moeten stoppen, vanwege mijn gezondheid, heb ik nog regelmatig contact met mensen die ik bij die vereniging ontmoet heb.
Vrijwilligerswerk is, voor mij, een onbaatzuchtige bijdrage aan de maatschappij. Een mooie bezigheid voor gezonde en daadkrachtige personen. Je doet het voor je plezier en uit idealisme, omdat je het belangrijk vindt. Ik keek dan ook vreemd op van een bericht, in de Volkskrant van een paar dagen geleden.
Staatssecretaris van Rijn, van Volksgezondheid en van de PvdA, wil in de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning opnemen dat hulpbehoevende ouderen, in ruil voor zorg, vrijwilligerswerk moeten gaan doen. Nog afgezien van de vraag of een hulpbehoevende, zieke of gehandicapte daartoe is staat is, stijgt er de geur van minachting op uit dit plan.
De staatssecretaris schijnt te denken dat vrijwilligerswerk zo weinig voorstelt, dat zelfs mensen van hoge ouderdom, of met een zwakke gezondheid, het nog kunnen opknappen. Tegelijkertijd schijnt hij te menen dat allerlei personen dan wel om hulp en zorg vragen, maar dat ze nog best wat klusjes voor de samenleving kunnen doen. Zo erg zal het wel niet met ze gesteld zijn.
Het lijkt me dat in dit plan, zowel het vrijwilligerswerk als de zorgbehoevenden, niet serieus worden genomen. Maar het kan ook zijn dat we hier een onderdeel zien van een grotere visie. Misschien komt dit wel voort uit die zogenaamde 'participatiesamenleving' ?
Is het niet zo dat, volgens onze regering, de burgers het allemaal meer zelf moeten gaan doen ? Zorg aan ouderen en hulpbehoevenden wordt voor een deel wegbezuinigd. Wellicht heeft er iemand op het ministerie bedacht dat dat wel eens ten koste van het vrijwilligerswerk, bij organisaties en verenigingen, zou kunnen gaan.
Als iedereen druk is met het verzorgen van ouderen en zieken, wie staat er dan nog op zondagmiddag langs de lijn, of in de verenigingskantine ? Precies ! De zieke oudere ! Als het niet zo treurig was zou het een goeie grap zijn...