Ik ben er niet gerust op. Komende week wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten gekozen en het wordt een spannende toestand. Tot voor kort dachten de meeste redelijke mensen dat Hillary Clinton het wel zou winnen. Haar tegenstander, Donald Trump, had zoveel mensen geschoffeerd en zulke wilde uitspraken gedaan, het zou toch niet mogelijk moeten zijn dat hij...
Maar we leven in rare tijden. Tegen alle redelijke verwachtingen in stemden de Britten voor het verlaten van de Europese Unie en in ons eigen land staat ook een blonde wildeman hoog in de peilingen.
Er is bij veel kiezers, in allerlei landen, een weerzin tegen de gevestigde politiek ontstaan. Mensen zijn teleurgesteld, vertrouwen politici niet meer en gokken op sterke figuren die krachtdadige uitspraken doen en veel wij-tegen-zij in hun retoriek stoppen.
Trump moet het hebben van de teleurgestelde, wraakzuchtige, blanke kiezer. Je zou denken dat die toch nooit de meerderheid van de bevolking kan vormen, maar zijn tegenstandster heeft grote problemen om de rest van het land achter zich te krijgen.
Ze hoort bij de gevestigde orde, de heersende kliek, ze is minister geweest en vrouw van de president. Ze is het middelpunt van schandalen en schandaaltjes en ze is een vrouw. Dat laatste zou natuurlijk niet uit mogen maken, maar ik vrees dat het in de VS voor sommigen toch echt een probleem is.
Zal de machtigste man ter wereld volgende week een vrouw zijn ? Of een onberekenbare, seksistische en racistische maniak ? En als Clinton het niet redt, hoe groot wordt de ramp dan ?
Misschien valt het mee. Toen Obama aantrad werd hij ingehaald als de grote verlosser, maar uiteindelijk moet je toch concluderen dat het zo'n vaart niet gelopen heeft. Hij heeft minder kunnen veranderen dan velen hoopten en anderen vreesden. Dat zal niet aan hem gelegen hebben, maar vooral gekomen zijn door de politieke gespletenheid in de VS.
De afgelopen 8 jaar hadden ze een progressieve president en een conservatief parlement. Dat schiet niet op. En daar ligt misschien een sprankje hoop, voor het geval de nachtmerrie uitkomt en Trump gekozen wordt. Het zou kunnen dat veel van zijn onzalige ideeën dan tegen gehouden worden door het congres en de senaat.
Laten we hopen dat het zover niet komt...
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
4 opmerkingen:
Clinton heeft nog steeds een voorsprong van zo'n 60 kiesmannen las ik gisteren in de Standaard. Laten we het hopen.
Komt vrijwel overeen met mijn kijk. Alleen denk ik dat er ook een ratio achter het voor Trump kiezen zit die verder gaat dan wraak. Vanaf Clinton (Bill) zendt de VS enorm veel jonge mensen naar de oorlog, velen komen getormenteerd terug en vervolgens zien ze de regio waar zij heen gingen in elkaar storten en terecht komen in nog grotere problemen. Daarom zit je buurman dan apathisch aan de weed, heeft je oom zijn vrouw en kinderen vermoord en een vroegere klagenoot zelfmoord gepleegd (want laten we dat neit vergeten er zijn meer slachtoffers door suïcide dan gevallen in de oorlog, zelfs als je daar het 'normale' aantal zelfmoorden vanaf trekt en spychische klachten zijn verder ook endemisch) en dan komt er een blonde van-alles-en-nog-wat en die zegt: make America great again, maar we stoppen met die nutteloze oorlogen.
Die anti-oorlogshouding speelde ook bij de verkiezing van Obama een grote rol, maar hij nam meteen haviken op in zijn regering en minderde wel inzet, om ze later weer toe te laten nemen. (Op financieel gebied - het andere belangrijke onderwerp dat zijn verkieizng mogelijk maakte - gebeurde iets dergelijks ook geen regulering en ook bankiers hoog in de administratie.)
Daar komen we weer bij elkaar. De president moet zich omringen met anderen en daarbij vijanden tot vrienden maken om met hun steun te bereiken waar zijn prioriteiten liggen. Bovendien worden hij en zijn administratie vanuit allerlei kanten bestookt door belangengroepen. Trump in zijn eentje, is Trump in zijn eentje.
Overigens weten we van Hilary Clinton zeker dat ze meer oorlog gaat voeren. Als ik inwoner van de VSzou zijn, zou ik op Jill Stein - de Groene kandidaat - stemmen, iemand die Clinton een groter gevaar vindt dan Trump.
@Zelfstandig journalist - Het blijft spannend...
@Martin - Dat is een mooie aanvulling. De andere kandidaten komen nauwelijks in het nieuws en ik vrees dat ze ook geen kans maken. Maar er is nog veel meer om te kiezen. Ik zag net in het nieuws dat in sommige staten 17 keuzes gemaakt moeten worden, niet alleen voor de president, maar ook voor het congres en de senaat, rechters, sherrifs, referenda etc...
k denk wel dat ze wint.
Een reactie posten