Elke sportliefhebber weet het: voor elke winnaar zijn er tientallen, soms wel honderden verliezers. In de muziek en de kunst is het al net zo, tegenover elk succesverhaal staan enorme aantallen anonieme ploeteraars.
Toch zijn het de zeldzame successen die ons aantrekken en niet de vele mislukkingen die ons afstoten. Als Tom Dumoulin zijn fantastische ronde van Spanje bekroond had met de eindoverwinning, dan hadden de fietsenhandelaren in hun handen gewreven. Menig ongetalenteerde en ongetrainde had zijn spaarrekening geplunderd, om ook zo'n mooie racefiets aan te schaffen, net zo'n mooi shirt en dezelfde wielerhelm.
En kijk eens op YouTube hoeveel jongens en meisjes, van alle leeftijden, de wereld mee willen laten genieten van hun muzikale dromen. Sommigen kunnen echt wel een beetje gitaar- of pianospelen en er zitten heel behoorlijke zangers en zangeressen tussen.
Maar er zijn er ook die alleen maar met de plaat mee drummen, fluiten of zingen. En allemaal denken ze, dat ze zo geweldig bezig zijn, dat iedereen het moet zien en horen.
En dat terwijl in de kunsten de lonen gemiddeld het laagst zijn en de banen het schaarst en ook in de sport maar een enkeling er goed van kan leven en dan meestal maar voor een korte periode. Topsporters gaan vroeg met pensioen en dan ? Op je 35ste pas aan een echte loopbaan beginnen ? Hoe aanlokkelijk is dat ?
Laatst zag ik, op TV bij een voetbalverslag, een oud-international op de tribune zitten. Misschien een jaar geleden gestopt, gedwongen door een blessure. Hij was zeker 15 kilo aangekomen en bijna onherkenbaar door een zware baard. Wat moet er van zo'n jongen worden ? Trainer worden ? Daar zijn er nog minder van nodig dan voetballers !
Een verstandig advies aan ieder jong persoon, die ambities heeft in de kunst, muziek of sport, zou moeten zijn: ga liever een echt vak leren en hou dat andere erbij als hobby. Maar dat is niet wat je ziet gebeuren. Ouders stimuleren hun kinderen, soms tegen heug en meug, in de hoop dat het beroemde zangers, dansers of voetballers worden. Vaak ten koste van hun eigen levensgeluk en dat van andere gezinsleden.
Ben ik te somber ? Zou kunnen. Maar ik heb dan ook net gelezen over het droeve lot van drummer Wilgar Campbell, die meespeelde op lp's van gitaarheld Rory Gallagher en over de trieste einde van bassist Ric Grech, die ooit met Eric Clapton, Steve Winwood en Ginger Baker in de supergroep 'Blind Faith' zat. Zoek ze maar eens op op Wikipedia.
De meesten van ons gaan niet op zoek naar mislukkelingen, maar naar de grote sterren. Zo blijven we dromen en zijn we onverbeterlijk optimistisch. En als het ons zelf niet gelukt is om rijk en beroemd te worden, misschien lukt het onze kinderen dan wel...
Zie Wikipedia voor Wilgar Campbell
en Ric Grech
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
3 opmerkingen:
Die inzet voor kunst of sport op late leeftijd kan best nog eens van pas komen. Je pakt later je gitaar weer op en blijkt dan aardige liedjes te kunnen zingen bij zelf gemaakt filmpjes, of fietst de narigheid van je af door Hollands duinlandschap. Dat je de top niet haalde zoals gedroomd sluit neit uit dat je het later op eigenwijze toch nog doet, niet in de schijnwerpers. Maar wat geeft dat.
@martin - O, ja, een ontspannen, hobbyistische benadering van kunst en sport. daar is niets tegen. Maar je beroep ervan maken is heel andere koek...
Juist omdat het zo moeilijk is de top te halen, is het voor velen een uitdaging.
Een reactie posten