Pagina's

zondag 27 november 2011

De Amerikaanse droom is een nachtmerrie, maar er zijn alternatieven



Nieuwsbericht van 8 november: 
49 miljoen Amerikanen leven onder de armoedegrens. Met name ouderen hebben het moeilijk omdat ze vaak hoge ziektekosten hebben en slecht verzekerd zijn. Zij staan voor de keuze om eten te kopen, of naar de dokter te gaan.

Voor deze mensen is de Amerikaanse droom uitgedraaid op een nachtmerrie. Men gaat er in de VS en ook daarbuiten, graag van uit dat de mogelijkheden onbegrensd zijn. Ieder die maar hard genoeg zijn best doet kan van zijn leven een succes maken. Kijk niet naar de problemen, maar naar de kansen.

Mooie praat, maar helaas is de praktijk anders. In het rijkste land ter wereld hebben miljoenen burgers de grootste problemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar volgens de aanhangers van de Amerikaanse droom is dat hun eigen schuld. Dan hadden ze maar beter hun best moeten doen.

Ondertussen worden de verschillen tussen arm en rijk steeds groter. Zelfs Amerikanen voor wie de droom uitgekomen is vinden dat te ver gaan. Een groep miljonairs, onder aanvoering van Warren Buffet, volgens Wikipedia de op twee na rijkste man ter wereld, heeft gevraagd om meer belasting te mogen betalen. President Obama zag daar wel iets in. Helaas hebben zijn Republikeinse tegenstanders, in het parlement, de plannen geblokkeerd.

Terug naar de 19e eeuw
In Groot-Brittannië is een onderzoek gedaan naar de invloed van topsalarissen op de economie, meldde het BBC-nieuws. Een van de uitkomsten was dat de salarissen van topmanagers, de afgelopen 30 jaar, zijn gestegen met 4000%. Het gemiddelde loon van de overige werknemers is in die periode met 300% omhoog gegaan.

Ondanks de financiële crisis is die stijging in de afgelopen paar jaar gestaag doorgegaan. Het veel gehoorde argument dat de grootverdieners hun geld weer investeren in de samenleving blijkt niet te kloppen. Als de trend zich zo doorzet gaan die hoge salarissen zo zwaar wegen op de economie dat ze zelfs schadelijk zijn voor de groei.

Men voorspelt dat het niet lang meer zal of de verschillen in inkomens, tussen de dikbetaalde top en de onderkant van de samenleving, zijn weer net zo groot als in de 19e eeuw.

Zijn er alternatieven ?
Men roept altijd dat ons kapitalisme en de vrije markt, het beste economische systeem vormen wat we tot nu toe gehad hebben. Maar dat het tot enorme ongelijkheid en economische problemen leidt valt onderhand ook niet meer te ontkennen.

Wat dan ? Communisme ? Dat was in het verleden ook geen groot succes. Maar er zijn ook nieuwe ideeën. Eén ervan wordt uitgedragen door Social Trade Organisation (STRO). Zij leggen op hun website uit dat de nadelen van het huidige systeem vooral te wijten zijn aan de rente die financiële instellingen opleggen. Daardoor moet je, als je geld leent om een onderneming op te zetten, altijd meer terugbetalen en ben je verplicht om te blijven groeien.

Die groeidwang zorgt voor allerlei problemen. Niet in het minst op gebied van duurzaamheid en milieubelasting. STRO heeft in verschillende landen projecten opgezet waarbij waardepapieren uitgegeven worden waarop geen rente geheven wordt. Het 'nieuwe geld' kan alleen lokaal worden besteed. De rijkdom blijft dus in de gemeenschap en goederen worden niet nodeloos over grote afstanden verplaatst.

Ik ben geen econoom en ik heb nooit begrepen waarom banken winst zouden moeten maken. Maar dit soort initiatieven tonen aan dat het ook anders kan. Dat geeft hoop...


Zie ook:






De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. 


Klik hier voor deel een en deel twee en deel drie van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt - Zork - Slapend rijk - Hoe het verder ging met Theo  - In het Theater - Túareg en de Zwarte Toren - Kussengevecht

 

12 opmerkingen:

  1. of het een prettige droom is of een nachtmerrie hangt inderdaad af van de kant waar je staat in een land als Amerika (elders ook trouwens). Als dat verschil weggenomen wordt is er nog hoop. Vooralsnog (laat je ook zien) worden de verschillen eerder groter dan kleiner. Gelukkig zijn er steeds meer signalen dat daar wat aan gedaan moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stripman, jullie beleven in jullie droom nog eens wat:-)

    wat de Amerikaanse droom betreft, die is maar voor een kleine groep, kan ook niet anders, niet iedereen kan rijk worden, al werkt men nog zo hard. er zijn vooral mensen nodig om het gewone werk te doen. Een oplossing, iedereen hetzelfde salaris ongeacht het werk:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hm, wellicht is islamitisch bankieren een oplossing? Mag ook geen rente worden gevraagd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @aadverbaast - Er zijn van allerlei kanten ideeën om het anders aan te pakken, laten we hopen dat ook politici eens buiten de gebaande paden durven te denken...

    @antoinette - Enig verschil in inkomen is niet erg. Dat motiveert. Maar de huidige praktijk is absurd...

    @zelfstandig journalist - Maar Islamitische bankiers hebben toch een methode gevonden om geld te verdienen. Bij een hypotheek, bijvoorbeeld, wordt het huis door de bank gekocht en dan doorverkocht aan de koper, voor een hoger bedrag. Dan maakt het niet veel verschil met ons systeem...

    Ik vind het een vergissing dat er zoveel nutsbedrijven en banken geprivatiseerd zijn. Een staatsbank zou geen rente hoeven heffen. Denk aan studenten die een renteloos voorschot krijgen om hun studiekosten te betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik weet het ook niet meer jan laten we gewoon elke dag plukken van nu af aan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lastig probleem voor de Amerikanen... Willen ze belasting betalen, en dan mag dat niet van de overheid ;)
    Opvallend dat de inkomensongelijkheid in de VS toeneemt, terwijl deze in Brazilië (berucht om de zeer ongelijke verdeling) juist afneemt. En het land gaat er prat op dat op dit moment meer dan 100 miljoen Brazilianen (meer dan de helft) een ziektekostenverzekering heeft, en dit aantal neemt snel toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @gooiboy - Dat lijkt me altijd verstandig...;o)

    @adriano antoine - Hopelijk is Brazilië wat dat betreft een voorloper. Misschien zijn het slingerbewegingen, zoals je die in de geschiedenis wel vaker ziet...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben geen econoom en ik heb nooit begrepen waarom banken winst zouden moeten maken.

    Het beheren van het bankkapitaal en het verstrekken/beheren van leningen kost geld, denk maar aan de gebouwen, infrastructuur, en de personeelskosten.

    En stel je eens voor dat een bank al het kapitaal heeft uitgeleend en er komt een particulier of ondernemer om een lening vragen? Dat extra geld dient ergens vandaan te komen. Op dat punt komen de financiële markten in het spel.

    De rest van het verhaal ken je.

    Wederom een tof stripje.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @glaswerk - Ja, ja, natuurlijk. Zo dom ben ik nu ook weer niet...;o)

    Maar ooit hadden we een Rijks Post Spaarbank, een overheidsinstelling waar je kon sparen en lenen. Later werd dat de Postgiro die nu is opgegaan in ING en geprivatiseerd is.

    De ING maakt nu winst en keert enorme premies uit aan het management. Dat geld had, als we niet de boel vermarkt hadden, ook terug kunnen vloeien in de staatskas...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @glaswerk - Sparen, lenen en verzekeren zou je ook heel goed kunnen doen zonder winstoogmerk. Het is eigenlijk gek dat er geen grote groep burgers is die het zo aanpakt. Met een beetje handigheid heb je die financiële instellingen helemaal niet nodig...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Voor we langs elkaar heen gaan praten, iets wat onze ruzie eigenlijk wel ten goede zou komen, even een begrip aanscherpen: ik versta onder winst het verschil tussen inkomsten en uitgaven om die inkomsten te genereren.

    Een zelfstandig ondernemer moet bijvoorbeeld van zijn winst zien te leven. Nu ligt dat met handelen in geld iets moeilijker maar het principe blijft hetzelfde.

    Dus ook de RPS / Postbank heeft winst moeten maken, zij het met mate. De problemen begonnen pas toen de vertrouwde blauwe leeuw die vervloekt oranje kleur kreeg.

    Sparen, lenen en verzekeren zou je ook heel goed kunnen doen zonder winstoogmerk.

    Helaas zitten de mens anders in elkaar en het is slechts een elite die het ingebakken graai-gen ten volle tot expressie laat komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @glaswerk - Het verschil zit hem in winst maken om de kosten te dekken, waar niets op tegen is, en winst maken als doel op zich.

    Er zijn trouwens banken en verzekeraars die voortgekomen zijn uit een coöperatie. Een nieuw idee is het niet...

    BeantwoordenVerwijderen