'Ik ben er niet gerust op. Komende week wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten gekozen en het wordt een spannende toestand.'
Dat schreef ik acht jaar geleden toen Hillary Clinton het opnam tegen Donald Trump, in de Amerikaanse presidents-verkiezingen.
'Haar tegenstander, Donald Trump, heeft zoveel mensen geschoffeerd en zulke wilde uitspraken gedaan, het zou toch niet mogelijk moeten zijn dat hij...
Maar we leven in rare tijden. Tegen alle redelijke verwachtingen in stemden de Britten voor het verlaten van de Europese Unie en in ons eigen land staat ook een blonde wildeman hoog in de peilingen.'
Er is wel iets veranderd, in de tussenliggende jaren. De Britten hebben de laatste keer voor een linkse regering gekozen. Maar die blonde wildeman van ons heeft de vorige verkiezingen gewonnen en zijn partij zit nu in onze regering.
Ik kon me toen niet voorstellen dat dat nog eens zou gebeuren. Of dat Trump president zou kunnen worden.
'Trump moet het hebben van de teleurgestelde, wraakzuchtige, blanke kiezer. Je zou denken dat die toch nooit de meerderheid van de bevolking kan vormen, maar zijn tegenstandster heeft grote problemen om de rest van het land achter zich te krijgen.
Ze hoort bij de gevestigde orde, de heersende kliek (...) en ze is een vrouw. Dat laatste zou natuurlijk niet uit mogen maken, maar ik vrees dat het in de VS voor sommigen toch echt een probleem is.
Zal de machtigste man ter wereld volgende week een vrouw zijn ? Of een onberekenbare, seksistische en racistische maniak ?'
Het is bijna één op één toepasbaar op de verkiezingen van komende week. Laten we hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt. Zou er deze week weer een meerderheid te vinden zijn die de waandenkbeelden van Trump wil volgen ? Of zal blijken dat er meer Amerikanen zijn met een realistischer beeld van de problemen waar we als mensheid mee te kampen hebben.
Het gaat er niet om dat immigranten tegen moeten worden gehouden. Wie waar mag wonen is echt van geen belang. We moeten er eerst voor zorgen dat er in de toekomst nog op de Aarde gewoond kan worden. Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, ontbossing, daar moet wat aan gedaan worden. Het kinderachtige geruzie, van bevolkingsgroepen onderling, moeten we eventjes opzij zetten. Eerst de wereld redden, daarna kan het onderlinge gekibbel weer doorgaan.
Kamala Harris is ook geen toonbeeld van progressief denken, maar ze heeft in ieder geval de wil om zich met de echte problemen bezig te houden. Als zij president wordt kan dat een voorbeeld voor de rest van de wereld zijn. Inclusief ons eigen landje met onze nieuwe leiders die zo diep in de ontkenning zitten dat ze niet eens een afvaardiging naar de recente biodiversiteitstopin Colombia gezonden hebben. Het is om je rot te schamen.
Maar nog vier jaar Trump...!?
In 2016 keek ik ook nog even terug op het presidentschap van Barack Obama:
'Toen Obama aantrad werd hij ingehaald als de grote verlosser, maar uiteindelijk moet je toch concluderen dat het zo'n vaart niet gelopen heeft. Hij heeft minder kunnen veranderen dan velen hoopten en anderen vreesden. Dat zal niet aan hem gelegen hebben, maar vooral gekomen zijn door de politieke gespletenheid in de VS.
De afgelopen 8 jaar hadden ze een progressieve president en een conservatief parlement. Dat schiet niet op. En daar ligt misschien een sprankje hoop, voor het geval de nachtmerrie uitkomt en Trump gekozen wordt. Het zou kunnen dat veel van zijn onzalige ideeën dan tegengehouden worden door het congres en de senaat.'
Een sprankje hoop. Je moet je toch ergens aan vasthouden. Ook al is het een grasspriet, boven een afgrond. Vier jaar geleden schreef ik ook over de Amerikaanse verkiezingen. Toen liep het goed af. Dat kan dus ook.
Ik las eerder vanochtend bij Amerika deskundige Kirsten Verdel dat Harris drie procentpunt voorligt op Trump in de staat Iowa. een overwegend Republikeins stemmende staat. Zij heeft er al vanaf het begin vertrouwen in dat Harris uiteindelijk wint, maar is niet helemaal onbevooroordeeld. Ze werkte in 2008 mee aan de campagne van Obama
BeantwoordenVerwijderen@zelfstandig journalist - Het zal nog een paar dagen nagelbijten worden...
BeantwoordenVerwijderenWat wel veranderd is, is dat de rechten van vrouwen onder Trump rechters in het Hogergerechtshof onderuit zijn geschoffeld (Roe v. Wade) en hij daarmee een deel van zijn potentiële kiezers van zich heeft vervreemd. Laten we hopen dat dit voldoende is om de idioot dit keer uit het Witte Huis te houden.
BeantwoordenVerwijderenMocht Harris winnen dan hoop ik vooral dat r een krachtige oppositie komt die pleit en kan doordrukken wat echt belangrijk is. Want ook in haar heb ik niet zoveel hoop, maar ja er is slecht, slechtr, slechtst.
@martin - Ja, er is weinig keus in de VS. Alsof je alleen kunt kiezen tussen Wilders en Yesilgöz...
BeantwoordenVerwijderen